Ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον Κλάους Μαζούχ ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις διαπραγματεύ...
Ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον Κλάους Μαζούχ ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι πρωτάρης, αλλά έχει τη φήμη του σκληρού τεχνοκράτη, που δεν ενδιαφέρεται για τις κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας στην Ευρώπη της κρίσης.
Ο λόγος για τον Γερμανό Ράσμους Ρέφερ, επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ, που κατά την τριετή θητεία του στο κλιμάκιο της τρόικας στην Πορτογαλία (για ένα διάστημα μαζί με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ) απέκτησε τα καθόλου κολακευτικά προσωνύμια του «κυρίου λιτότητα» και του... «ζόμπι», λόγω του επιβλητικού και σκυθρωπού παρουσιαστικού του.
Ακόμα και μπλουζάκια έχουν τυπωθεί... προς τιμήν του και πωλούνται στο Διαδίκτυο, όπου φιγουράρει το πρόσωπο του Γερμανού τραπεζίτη ως ενός τρομακτικού ζόμπι. Ο σχεδιαστής του ρούχου, μάλιστα, δεν παραλείπει να εξηγήσει ότι το προϊόν είναι εμπνευσμένο από τον «καταραμένο» Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, ο οποίος θυμίζει τον χαρακτήρα «Lurch» της ταινίας «The Adams Family». Αυτό το μπλουζάκι είναι μία κραυγή εναντίον της προσπάθειας αυτών των μη εκλεγμένων πιστωτών- καρχαριών να κυριεύσουν τον κόσμο.
Οι μισθοί και οι προκλήσεις
Εξάλλου ο Ρέφερ ήταν το μέλος της τρόικας που θυμούνται περισσότερο οι Πορτογάλοι για πολλούς λόγους. Οπως ανέφεραν πολιτικοί συντάκτες από πορτογαλικά ΜΜΕ στο «Εθνος της Κυριακής», ένας από τους λόγους ήταν οι αντιδράσεις που είχε πυροδοτήσει όταν έγινε γνωστός ο πενταψήφιος μηνιαίος μισθός του. Σε μία περίοδο που ο Γερμανός τεχνοκράτης και η Κομισιόν επέμεναν ότι ο κατώτατος μισθός στην Πορτογαλία (485 ευρώ) ήταν πολύ υψηλός και δεν έπρεπε να αυξηθεί στα 505 ευρώ, όπου βρίσκεται σήμερα, ο λαός της χώρας εξοργίστηκε όταν δημοσιοποιήθηκε ότι ο μισθός του Ρέφερ ως επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ άγγιζε τα 20.000 ευρώ!
Κάτι το οποίο δεν πτόησε ούτε τον ίδιο, ούτε τα άλλα μέλη της τρόικας στην Πορτογαλία, τα οποία διέμεναν στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων «Ritz» στο κέντρο της Λισαβόνας και γευμάτιζαν και δειπνούσαν συχνά σε διάφορα εστιατόρια εκτός του ξενοδοχείου. Αρκετά μοναχικός, ο Ρέφερ έπαιρνε συχνά το πρωινό του όχι στην αίθουσα πρωινού του «Ritz», αλλά σε μία καφετέρια που βρισκόταν δίπλα. Πορτογάλοι δημοσιογράφοι θυμούνται έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων και διακριτικό, ο οποίος δεν ήθελε να τραβά πάνω του τα φώτα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Πάντως το παρουσιαστικό του δεν περνούσε απαρατήρητο και του προσέδωσε το παρατσούκλι του «ζόμπι» στα πηγαδάκια των Πορτογάλων δημοσιογράφων: πάντα ξεχωρίζοντας ως ο πιο ψηλός από τα τρία μέλη της τρόικας, ο Γερμανός τραπεζίτης δεν έχει ούτε μία φωτογραφία από τη θητεία του στην Πορτογαλία στην οποία να είναι χαμογελαστός, κάτι που είχε προκαλέσει εντύπωση στους δημοσιογράφους μετά τόσες συναντήσεις και επισκέψεις επί τρία χρόνια.
Ο Ρέφερ, ικανότατος τεχνοκράτης, ο οποίος εργάζεται στην ΕΚΤ από το 2000 και ειδικεύεται στην επιτήρηση χωρών της ΕΕ - εντός και εκτός της ζώνης του ευρώ, εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- στις μακροοικονομικές ανισορροπίες, απέφευγε πάντα τις ερωτήσεις των Πορτογάλων δημοσιογράφων σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που πρότεινε για τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, ενώ ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος στις προτάσεις του.
Ο οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο οποίος έχει κάνει πλήθος δημοσιεύσεων σχετικά με τη μακροοικονομία, την εφαρμοσμένη οικονομετρία, τα νομισματικά οικονομικά και τα τραπεζικά, είχε εμμονή με τις τράπεζες και την απομόχλευση, για την οποία μιλούσε σε κάθε συνέντευξη Τύπου, ακόμα και όταν το τραπεζικό πρόβλημα ήταν υπό έλεγχο, κατά τη θητεία του στην Πορτογαλία.
Το πέρασμα από την ΠορτογαλίαΤο άτομο με το οποίο θα κληθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση «στοίχειωσε» για τρία ολόκληρα χρόνια την πορτογαλική πολιτική σκηνή, αφού ήταν το μόνο μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης των πιστωτών που παρέμεινε στο κλιμάκιο από την υπογραφή του μνημονίου τον Μάιο 2011 (δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, δηλαδή μόλις τρεις μήνες πριν από την αποχώρηση της τρόικας. Για τους τελευταίους αυτούς μήνες είχε αντικατασταθεί από τη Βελγίδα Ιζαμπέλ Φανστεενκίστε της ΕΚΤ και δεν έγινε ποτέ γνωστός ο λόγος της αποχώρησής του.
Κατά τα άλλα, η συχνή αλλαγή της σύνθεσης της τρόικας της Πορτογαλίας έχει κάνει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για «μουσικές καρέκλες». Στην αρχική σύνθεση του κλιμακίου της, εκτός από τον Ρέφερ ήταν και ο διάσημος πλέον στη χώρα μας Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ήταν και ο πρώτος που αποχώρησε από την τρόικα για να επικεντρωθεί στο ελληνικό ζήτημα.
Από Πορτογάλο βουλευτή που είχε συναντήσει τους εκπροσώπους των πιστωτών είχε κυκλοφορήσει μάλιστα και η ανεπιβεβαίωτη φήμη ότι ο Ρέφερ και ο Τόμσεν δεν τα πήγαιναν καλά. Πάντως ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ συντασσόταν σχεδόν πάντα -και στο ζήτημα των μισθών- με τον εκάστοτε εκπρόσωπο της Κομισιόν (πρώτα με τον Γιούργκεν Κρέγκερ και αργότερα με τον Τζον Αϊρις Μπέριγκαν) - και οι δύο επικεφαλής (της ΕΚΤ και των Βρυξέλλων) πολλές φορές δεν ήθελαν ούτε να βλέπουν τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ.
ΙΒΑ ΠΕΤΡΟΒΑ
Η εκλεκτή του Τόμσεν με τα ακριβά γούστα
Η εκλεκτή του Τόμσεν με τα ακριβά γούστα
Σκληρό σαν... Πέτροβα είναι το τρίο των θεσμών που θα συμμετέχει στις τεχνικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Εκτός από τον Γερμανό «κύριο λιτότητα», Ράσμους Ρέφερ, στο κλιμάκιο των πιστωτών στην Αθήνα θα συμμετέχει, από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μία έμπιστη του Πολ Τόμσεν, γνωστή για την αυστηρότητά της. Η βουλγαρικής καταγωγής Ιβα Πέτροβα, ηλικίας γύρω στα 50, με σημαντικές σπουδές στις ΗΠΑ, είναι στέλεχος της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ και θα είναι η επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στη χώρα μας.
Αυστηρότητα
Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Βουλγάρα τεχνοκράτης είναι γνωστή για τις αυστηρές μεθόδους που χρησιμοποιεί, ότι είναι τυπικότατη στην εργασία της και ότι ο Τόμσεν τής έχει τυφλή εμπιστοσύνη. Προσέχει τη διατροφή της και ντύνεται με ακριβά ρούχα, εξάλλου οι ετήσιες αποδοχές της ανέρχονται σε... 300.000 δολάρια!
Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Βουλγάρα τεχνοκράτης είναι γνωστή για τις αυστηρές μεθόδους που χρησιμοποιεί, ότι είναι τυπικότατη στην εργασία της και ότι ο Τόμσεν τής έχει τυφλή εμπιστοσύνη. Προσέχει τη διατροφή της και ντύνεται με ακριβά ρούχα, εξάλλου οι ετήσιες αποδοχές της ανέρχονται σε... 300.000 δολάρια!
Η Βουλγάρα εκπρόσωπος του ΔΝΤ έχει εμπειρία από τη χώρα μας, αφού στις αρχές του 2014, ως μέλος της ομάδας του Τόμσεν, είχε έρθει στην Ελλάδα για μερικούς μήνες, για να επιστρέψει και στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού. Επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος για το ΔΝΤ με έδρα στις Βρυξέλλες θα παραμείνει ο Ρίσι Γκογιάλ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.