Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2015 ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ!!!

Για το τέλος των συνομιλιών μιλούν οι Τούρκοι, πριν καν ορισθεί ημερομηνία επανέναρξης Δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα κόμματα από τη διευκρίν...

Για το τέλος των συνομιλιών μιλούν οι Τούρκοι, πριν καν ορισθεί ημερομηνία επανέναρξης
Δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα κόμματα από τη διευκρίνιση του Έσπεν Μπαρθ Άιντα και κάποια συνεχίζουν να θεωρούν πως ο Ειδικός Σύμβουλος δεν πρέπει να καταθέτει γεφυρωτικές προτάσεις, ενόσω τηρεί αυτήν τη στάση

Λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών έδωσε χθες ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα Μαΐου, προσθέτοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη συνάντηση θα είναι μια συνάντηση σχετικά με τη δομή που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις απ' εδώ και μπρος. Οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν οπωσδήποτε θα αφορούν το περιεχόμενο. Τα θέματα που έμειναν ανοιχτά είναι γνωστά. Θα διεξαχθούν στο πλαίσιο ενός γνωστού πλάνου εργασίας και στο τέλος αυτών των ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί ένα διεθνές συνέδριο.

Με αυτόν τον τρόπο θα τεθεί το τέλος, ανέφερε περαιτέρω. «Ελπίζω η ε/κ πλευρά να δείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για να γίνει αυτό πραγματικότητα», είπε. Ο Ναμί υποστήριξε, επίσης, ότι στο Σ.Α. του ΟΗΕ έχει αναπτυχθεί ένα πνεύμα που λέει «φτάνει πια», ισχυριζόμενος πως του διαβιβάστηκε στην Νέα Υόρκη πως τα Η.Ε. βρίσκονται, πλέον, σε μια τελευταία προσπάθεια. «Ο Άιντα λέει για τον εαυτό του ότι θα είναι ο τελευταίος Ειδικός Σύμβουλος. Ελπίζουμε να είναι έτσι», πρόσθεσε.

Το σημείο που έμειναν
Σύμφωνα με τον Οζντίλ Ναμί, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν, αλλά το σημείο αυτό δεν είναι και πολύ θετικό. «Γνωρίζουμε ότι στο σημείο που έμειναν, ο Αναστασιάδης είχε μια στάση με την οποία αρνείτο τις συμφωνίες που έγιναν στον παρελθόν. Πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί με την παρέμβαση των Η.Ε. Εμείς δεν βλέπουμε ψυχρά την ενεργό παρέμβαση του ΟΗΕ. Φτάνει να υιοθετηθεί το ότι αυτή η διαδικασία δεν θα συνεχιστεί επ' αόριστον και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να υποβάλουν ένα σχέδιο περιεκτικής λύσης στον λαό τους. Η τουρκική πλευρά είναι πολιτικά έτοιμη αλλά στην ε/κ πλευρά φαίνεται να επικρατεί μια κατάσταση μεγάλης ανακατωσούρας», υποστήριξε.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει σοβαρές ανησυχίες για το αν η διαδικασία το 2015 θα αναπτυχθεί με την ταχύτητα που αναμένεται. «Ο μεγαλύτερος λόγος της ανησυχίας μου είναι μήπως η ε/κ πλευρά συνεχίσει τους ελιγμούς της, κρυβόμενη πίσω από την κουρτίνα της αναγνώρισης, συνεχίζοντας την "απομόνωση" και το εμπάργκο εναντίον μας, προκαλώντας προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο όχι για να διευκολύνει τη λύση αλλά ως ατού εναντίον μας», είπε ακόμη.

Εξαρτάται από την προετοιμασία
Την ίδια στιγμή, ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς Εργκιούν Ολγκούν δήλωσε ότι ο σχεδιασμός της τουρκικής πλευράς για τις διαπραγματεύσεις είναι με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο τέλος του 2015. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην εφημερίδα «Κίπρις», μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Πρόσθεσε πως η λύση είναι επιτακτική ανάγκη, λόγω της κατάστασης στο νησί και στη γύρω περιοχή και αυτό ισχύει και για την ελληνική πλευρά, καθώς οι δύο πλευρές πρέπει να φτάσουν μαζί σε αυτόν τον στόχο. Υιοθέτησε τη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου, ότι το 2015 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά, λέγοντας ότι η ημερομηνία της επανέναρξης εξαρτάται από την προετοιμασία αυτού που θα «εκλεγεί» στις 19 Απριλίου στα κατεχόμενα, αφού κάποιοι υποψήφιοι είναι πιο έτοιμοι από άλλους.

«Υπάρχει μια ευέλικτη ημερομηνία. Θα καθορισθεί από τα αποτελέσματα των "εκλογών". Θα υπάρξει μια περίοδος κατά την οποία το πρόσωπο που θα "εκλεγεί" ή η ομάδα του θα καθίσουν και θα προετοιμαστούν», εξήγησε. Ο Άιντα, είπε, θα αναλάβει πρωτοβουλία μετά τις «εκλογές» για τον καθορισμό ραντεβού με τη συμφωνία και των δύο πλευρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα λείπει στο εξωτερικό μεταξύ 8 και 12 Μαΐου.

Δεν έπεισε
Πάντως η διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αναφορικά με τη συνέντευξη που είχε δώσει στο ΚΥΠΕ, στην οποία αναπαρήγαγε την τουρκική ρητορική, δεν φαίνεται να ικανοποίησε όλα τα κόμματα. «Οι διορθωτικές δηλώσεις του κ. Άιντα πρέπει να σημειώσουμε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ζητούμενο βέβαια είναι ο κ. Άιντα πρώτον να μην επαναλάβει τέτοιου είδους παρεμβάσεις και κυρίως αυτό που αναμένουμε από τον κ. Άιντα, ως Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είναι να ενεργεί απ' εδώ και πέρα, πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Σ.Α. και του ΟΗΕ γενικότερα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου δήλωσε ότι οι διευκρινίσεις Άιντα όχι μόνο δεν είναι φτηνές δικαιολογίες αλλά επιβεβαιώνουν το ατόπημά του. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Άιντα παραβιάζει τους όρους εντολής του. Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι ο Άιντα θα καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών γεφυρωτικές προτάσεις», τόνισε. Η ΕΔΕΚ επιμένει ότι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να διασφαλίσει στοιχειωδώς την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να ζητήσει την άμεση αποπομπή του Άιντα, καθώς δεν μπορεί να χειρίζεται εκ μέρους του ΟΗΕ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι το Κυπριακό.

«Δεν έχει κανένας παρερμηνεύσει τις δηλώσεις του και οι διευκρινίσεις του δεν διορθώνουν τα πράγματα», είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Πρόσθεσε ότι Ειδικός Σύμβουλος έχει θέσει εαυτόν εκτός διαδικασίας και αν δεν το αντιληφθεί αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε θα παγιδευτεί η ελληνική πλευρά και η εθνική μας υπόθεση σε μια διαδικασία με συνέπειες οι οποίες αυτήν τη φορά ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψιμες. Είναι ξεκάθαρο, τόνισε, ότι οι γεφυρωτικές προτάσεις δεν θα είναι τίποτε άλλο από υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «δεν μας ικανοποίησε καθόλου η τάχα διευκρίνιση, η οποία στην ουσία επιρρίπτει ευθύνες στους δημοσιογράφους». Θεωρούμε απαράδεκτα τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Άιντα και αναμένουμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προβεί σε πιο δυναμικές ενέργειες, ώστε να σταματήσει ο κ. Άιντα να προκαλεί σε τέτοιο βαθμό, υπογράμμισε, ζητώντας σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ασκούν… πίεση
Αντίθετη γνώμη έχουν, πάντως, οι Τούρκοι. Ο εκπρόσωπος του Έρογλου Οσμάν Ερτούγ δήλωσε ότι οι «επιθέσεις» κατά του Ειδικού Συμβούλου είναι «επιθέσεις κατά της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας». Ισχυρίστηκε πως τέτοιες «επιθέσεις» εναντίον μελών της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ δεν είναι καινούργιες, υποστηρίζοντας πως «είναι μέρος της τακτικής της ε/κ πλευράς να ασκεί πίεση σε αξιωματούχους του ΟΗΕ, κάτι που είναι απαράδεκτο». Κατά τον Ερτούγ, «τέτοιες τακτικές, πιέσεις και απειλές δεν θα οδηγήσουν τη διαδικασία σε ένα θετικό αποτέλεσμα». Συμπλήρωσε, δε, πως αναμένεται ότι οι δύο πλευρές θα αποφύγουν τις δηλώσεις και συμπεριφορές οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά και θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην έναρξη των διαπραγματεύσεων σε ένα θετικό κλίμα και στην επίτευξη αποτελέσματος σύντομα.

Πόλος σταθερότητας
ΑΝΑΦΟΡΕΣ στο Κυπριακό έκανε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας από τη Ρωσία. «Η Ελλάδα, καθώς και η Κύπρος, αποτελούν πόλο σταθερότητας για την κοινή ευρωπαϊκή μας ασφάλεια, στο κέντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης. Στον βορρά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στα νοτιοδυτικά με τη σύρραξη στη Λιβύη και στα νοτιοανατολικά με την κατάρρευση της Συρίας και τις συγκρούσεις στο Ιράκ», είπε σε ομιλία του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Εκτός από την «πολιτική ενεργούς υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ», ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η επίτευξη ασφάλειας και ειρήνης στη γενικότερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περνάει και από την προάσπιση «της εθνικής μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έναντι τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων».

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.