Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε υπό το καθεστώς ανωνυμίας α...
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε υπό το καθεστώς ανωνυμίας αξιωματούχος του ΔΝΤ στο Euro Insight. “Πάντα επεξεργάζονται έκτακτα σχέδια”, δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του Ταμείου για να προσθέσει “Είναι ζήτημα κοινής λογικής”.
Ο ίδιος εξήγησε πως αν τελικά η Ελλάδα χρεοκοπήσει, αυτό πιθανότατα θα συμβεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο όταν τα ποσά που θα κληθεί να αποπληρώσει η χώρα προς τους πιστωτές της ανέλθουν σε δισεκατομμύρια και όχι εκατομμύρια ευρώ.
«Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω θα θεωρούσα ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική επίπτωση μετάδοσης. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική απότ ο 2011» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Υπήρξε πολλή δημοσιονομική πρόοδος που έχει συντελεστεί σε σχέση με το 2011, χώρες όπως η Ιταλία είναι πολύ πιο σταθερές, υπάρχουν τείχη προστασίας όπως η τραπεζική ένωση και τα spread έχουν υποχωρήσει».
Εκπρόσωποι του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και της Κομισιόν στις Βρυξέλλες αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες για έκτακτα σχέδια. Έλληνες αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.
Στο μεταξύ, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ σε συνέντευξή του στο ίδιο πρακτορείο ανέφερε πως η πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας αυξάνεται ραγδαία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επεξεργαστούν σχέδια επαναφοράς της δραχμής, ενδεχομένως συνδεόμενης με το ευρώ.
Από τις δηλώσεις σημαντικών Ευρωπαίων αξιωματούχων, φαίνεται όλο και περισσότερο σαν να είναι τώρα πιο πρόθυμοι να διασκεδάσουν την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας – δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει τις πληρωμές”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Flemming Larsen, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ.
Μετά από χρόνια παραποιημένων στοιχείων, αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων και της πρόσφατης κωλυσιεργίας από την Ελλάδα, η πλευρά της ΕΕ θα πρέπει να έχει πού σοβαρές αμφιβολίες για το αν μια τέτοια χώρα μπορεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση διατηρώντας το ίδιο νόμισμα μια χώρα τόσο ισχυρή όσο η Γερμανία, σημείωσε το ίδιο πρώην στέλεχος του Ταμείου για να προσθέσει “Είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας”.
Στο μεταξύ, μιλώντας νωρίτερα στο Mega, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης δήλωσε πως "αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους πιστωτές ή όχι"
Έκανε λόγο για “θετικό κλίμα” στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε πολλά επίπεδα.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.