Εχουμε εντολή για λύση εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Κανένας δεν θα έχει όφελος στο σενάριο της ρήξης» είπε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργ...
«Εάν καταλήξουμε σε μία μη επιθυμητή συμφωνία, θα οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα και όχι σε εκλογές. Εάν η συμφωνία παραβιάζει τη λαϊκή εντολή που λάβαμε τότε θα οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα. Ο έντιμος συμβιβασμός θα περάσει από τη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «το Σύνταγμα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με δημοσιονομικές επεκτάσεις. Το δημοψήφισμα, δηλαδή ο λαός, είναι το τελευταίο αποκούμπι της κυβέρνησης».
Ωστόσο, κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πεπεισμένος πως δεν θα φτάσουμε σε δημοψήφισμα. «Η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική. Παρά τα οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα διατηρεί το γεωπολιτικό της ρόλο. Δεν είναι η Ελλάδα μία χώρα του πεταματού».
Για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας και την θέση του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών και δήλωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα.
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Ο Βαρουφάκης δεν κάνει εύκολα πίσω, είναι έντιμος και μένει πιστός στις απόψεις του. Θέλουν να αποδομήσουν τον Βαρουφάκη για διαπραγματευτικούς λόγους. Εχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα της οικονομίας καλύτερα από ό,τι την μιλάνε αυτοί», είπε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (Star) ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας είχε αποφασιστεί πριν το Eurogroup της Παρασκευής».
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της κ. Μέρκελ, υποστήριξε ότι «η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση αλλά βρίσκεται εγκλωβισμένη στην αδυναμία της να παραδεχθεί πως το πρόγραμμα λιτότητας απέτυχε». Επισήμανε παράλληλα ότι «ενδεχόμενη ρήξη θα ήταν αποτυχία για την Ευρώπη αλλά και για εμάς».
Αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου την χαρακτήρισε «σημαντική» και υποστήριξε ότι έκτοτε διεξάγεται μια μεγάλη μάχη. «Ναι μεν δεν καταφέραμε να σκίσουμε μεμιάς το μνημόνιο αλλά πετύχαμε μια συμφωνία που δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ξεφύγει από το περιβόητο mail Χαρδούβελη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ στο ερώτημα αν η ακινησία παράγει ύφεση απάντησε ότι «παράγει κίνδυνο ύφεσης». Ωστόσο, όπως είπε η νέα κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λύσει αυτή την ακινησία υπογράφοντας το mail Χαρδούβελη ούτε να υποχωρήσει στις πιέσεις για την αναίρεση αρκετών σημείων της συμφωνίας, καθώς «δεν έχει πάρει αυτή τη λαϊκή εντολή».
«Η δυσκολία που είχαμε από την πρώτη στιγμή ήταν να συνδυάσουμε τον κανόνα της λαϊκής κυριαρχίας με τους κανόνες της ευρωζώνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο και για παγίδες που τού έστησαν πολιτικοί αντίπαλοι.
«Οι δικοί μας αντίπαλοι στην Ελλάδα σε συνεργασία με ισχυρά κέντρα στην Ευρώπη έστησαν παγίδα και καραδοκούν να σκοντάψουμε ακόμη κι αν αυτό θα βάλει τη χώρα σε νέες περιπέτειες», είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε λέγοντας: «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ενδεχομένως τιμωρούν την Ελλάδα επειδή εξέλεξε αριστερή κυβέρνηση. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη που ίσως είχαν αυτό στο μυαλό τους. Οτι εκβιάζοντας την κυβέρνηση μέσα από την πραγματικότητα της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας να υποχωρήσει στις κόκκινες γραμμές της».
Οσο για τις αδυναμίες της νέας κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι η μεγαλύτερη εξ αυτών είναι η έλλειψη εμπειρίας.
«Η μεγάλη αδυναμία της κυβέρνησης είναι η έλλειψη εμπειρίας. Και τα λάθη και οι παραλείψεις είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Το καλύτερο είναι μια κυβέρνηση να μαθαίνει από τα λάθη της. Υπάρχουν λάθη εγκληματικά και λάθη που γίνονται λόγω της πίεσης των γεγονότων. Κάναμε λάθος να μην ζητήσουμε χρήματα τον Φεβρουάριο, καθώς κάποιοι μας παραπλάνησαν. Ηταν ανήθικη και λάθος η απόφαση της ΕΚΤ να βάλει πλαφόν στην κατοχή κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες. Ο Βαρουφάκης έλαβε τη δέσμευση πως μόλις υπάρξει συμφωνία τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ θα άρει την επιβολή του πλαφόν στις τράπεζες. Κάναμε λάθος που δεν ζητήσαμε γραπτές δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους τον Φεβρουάριο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αποκάλυψε παράλληλα ότι «οι δανειστές επιμένουν στα μέτρα που περιελάμβανε το email Χαρδούβελη και ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν ζήτημα μείωσης συντάξεων, ομαδικών απολύσεων και λήψης υφεσιακών μέτρων».
«Στόχος μας είναι η ενδιάμεση συμφωνία και η διαπραγμάτευση ενός νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα πρέπει να εξεταστεί στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης του Ιουνίου. Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές. Πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η γέφυρα εμπιστοσύνης».
Σε ερώτηση για το αν προτάθηκε ο Κώστας Καραμανλής για Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ με τον Καραμανλή. Έχω να τον δω 1,5 χρόνο. Δεν είναι αλήθεια πως πρότεινα τον Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Σχολιάζοντας τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και ότι η προστριβή για τον Ξηρό δεν θα αλλάξει τη στάση των ΗΠΑ για την ελληνική κρίση».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.