Αφορμή υπήρξε η συζήτηση που διοργάνωσε η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Πολιτικού της Νομικής Σχολής Αθηνών με ομιλητές όπως η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογι...
Αφορμή υπήρξε η συζήτηση που διοργάνωσε η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Πολιτικού της Νομικής Σχολής Αθηνών με ομιλητές όπως η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος, ο γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Δημήτρης Μαραβέλιας και ο καθηγητής και γνωστός δημοσκόπος Ηλίας Νικολακόπουλος.
Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών υπήρξε το γεγονός ότι "η Νέα Δημοκρατία έχασε την επαφή της με τις μεγάλες κοινωνικές ομάδες και ότι η κεντροδεξιά αποτελεί πυλώνα σταθεροποίησης του πολιτικού μας συστήματος".
Η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκίνησε την ομιλία της κάνοντας έκκληση προς την πλευρά της κυβέρνησης για το κλείσιμο της συμφωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά "συμφωνία τώρα" ενώ ανέφερε και το όνομα του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου οποίος βρισκόταν στο ακροατήριο, τονίζοντας ότι συμφωνεί με την άποψη που εξέφρασε λίγο πριν σε τηλεοπτικό σταθμό ο γραμματέας για το κλείσιμο της συμφωνίας.
"Ποτέ δεν ειχαμε φτάσει τοσο κοντά στη χρεοκοπία. Ο κίνδυνος ορατός. Αν η ελλαδα χρεοκοπήσει η καταστροφή θα είναι τεράστια. Φοβάμαι πολυ ότι η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη" υποστήριξε η πρώην υπουργός, ενώ πρόσθεσε "Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αυτη. Η κυβερνηση πειραματίστηκε επι τέσσερις μηνες. Ενώ αποτελεί ένα άθροισμα άγνοιας και ιδεοληψιών όπως ο Βαρουφακης σημερα".
"Η κατάσταση είναι πολυ δύσκολη. Ελπίζω και εύχομαι να εχουμε συμφωνια έστω στις αρχές της επόμενης εβδομαδας. Κρίσιμη μέρα είναι η 6Ιουνίου. Αν δεν πληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ, θα πέσουμε στην κατηγορία της Ζιμπάμπουε που είνακ η μόνη χώρα που δεν εχει πληρώσει το ΔΝΤ" συμπληρωσε η κα Μπακογιάννη.
Η βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι "η χώρα χρειάζεται ισχυρή κεντροδεξιά" ξεκαθαρίζοντας ότι " χρειαζόμαστε μια κεντροδεξιά με τα βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογικής διακήρυξης της Χαλκιδικής".
Αναλύοντας στη συνέχεια τη βασική ραχοκολία της ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ που είναι ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι "ο ριζοσπάστης της εποχής εκείνης ειναι ο σημερινός μεταρρυθμιστής. Αυτος που δεν φοβάται τις αλλαγες και εχει κριτήριο το τελικό καλο της χώρας. Φιλελευθερισμός σημαινει ανοικτή οικονομία με ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, σημαινει παραγωγή πλούτου, σημερα διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας".
Η πρώην υπουργός άσκησε σκληρή κριτική στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι " η ΝΔ δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την εποχή. Το πρόβλημα άρχισε το 2012 γιατι χάσαμε τους συνομιλητές μας στην κοινωνία. Γιατι έπαψε η ΝΔ να συνομιλεί στο εσωτερικό της. Η διαφορετική άποψη ηταν ποινικοποιημενη. Δεν υπήρχε εσωτερικός διαλογος. Δεν μπορείς να πετύχεις σύνθεση αν δεν ενσωματώσεις διαφορετικές αποψεις. Πως θα εκφράσεις ευρύ φάσμα κόσμου αν δεν ακούς και δεν συνθέτεις;" ανρωτήθηκε η κα Μπακογιάνη ενώ συνέχισε χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο λάθος την καταψήφιση από πλευράς ΝΔ του πρώτου μνημονίου.
" Τα κρίσιμα λάθη έγιναν το 2010. Πολλά στραβά είχε το μνημόνιο αυτο. Μας χρέωνε πραγματα που δεν ειχαμε σχέση, αν η ΝΔ είχε πει οτι στηρίζω τη συμφωνια της Ελλάδος με Ευρώπη αλλα καταψηφίζω την άνιση δημοσιονομικη προσαρμογή που εγινε με βιαιότητα, θα υπήρχε ουσιαστική ιδεολογική πλατφόρμα μεταξυ του 2010 και του 2012 και η πίεση θα έπεφτε στην κυβερνηςη για τις αλλαγες ενώ η Ελλαδα θα είχε βγει εδω και δυο χρονια απο το μνημόνιο"είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.
Επιπλεόν η κα Μπακογιάννη μίλησε για την ευθύνη που χαρακτηρίζει τη ΝΔ μιλώντας για την ευθύνη που επέδειξαν όλοι οι πρόεδροι της ΝΔ όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς για τον οποίο είπε ότι παρόλα τα λάθη και τις διαφωνίες κράτησε την Ελλλαδα στο ευρώ.
"Πρεπει να αλλάξουν ολα και πάνω απο ολα η νοοτροπία μας"υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει εκφραση όλων στην παραταξη. Συμμετοχη του ανθρώπου που εκφράζεται ελεύθερα χωρις διοικητικούς φόβους.Η ΝΔ ειναι πλούσιο κομμα, εχει απίστευτο ανθρώπινο δυναμικό".
Τέλος, η κα Μπακογιάννη μίλησε για την ανάγκη διαξαγωγής ενός συνεδρίου υποστηρίζοντας ότι "το πρόβλημα δεν ειναι τα πρόσωπα. Το θεμα ειναι να συζητήσουνε. Οχι να γίνει συνδιάσκεψη που μεταξυ μας θα χειροκροτήσουμε. Το θεμα η ΝΔ να ανοίξει αυτο το διάλογο. Αν δεν το κανει η πορεία της προδιαγεγραμμένη, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Θα επιδιώξουμε και θα τον κάνουμε αυτο το διάλογο"
" Χαίρομαι γιατι η Δ.Α.Π βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτου του διαλόγου. Θα μπορέσουμε να παμε σε όλη την ελλαδα για να μπορέσουμε μετα να καταθέσουμε προτάση στο λαό που δεν θα ειναι μονο για έξοδο απο την κριση" είπε κλεινοντας την τοποθέτησή της το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ.
Αιχμηρός κατά της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ κατά την ομιλία του ήταν και ο Βαγγέλης Αντώναρος. Μάλιστα ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες περι προσχώρηση στη ΝΔ στελέχων από το ΠΑΣΟΚ τόνισε "της μόδας αυτές τις ημερες είναι η φράση "να φέρουμε τον τάδε απο το κέντρο γιατι χάσαμε το χώρο της κεντροδεξιάς"...οσοι σκέφτονται ετσι δεν ξέρουν τι τους γινεται γιατι συνήθως εκπροσωπούν τον εαυτό τους. Το είδαμε με τις μεταγραφές από το χώρο στις παρυφές της άκρας δεξιάς". "Οχι στα κουτσά άλογα απο αζήτητα άλλων χώρων" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώναρος και πρόσθεσε
"Δεν πιστεύω στο λεγόμενο πανευρωπαϊκό μέτωπο που φαντασιώνονται καποιοι. Με πολιτικές δυναμεις που φέρουν ακέραια την ευθύνη για υπαγωγή στο πρώτο μνημόνιο και αναφέρω ξεκάθαρα το ΠΑΣΟΚ.
Αυτα αστειότητες. Οι ψηφοφόροι δεν ειναι κοπάδι. Πρεπει μα κερδίσεις το μυαλό και τη ψυχή και στο τέλος τη ψήφο τους" συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.
"Πρεπει να ξαναβρούμε το δρόμο της συζήτησης. Στην κεντροδεξιά τα τελευταία 5 χρονια η συζητηση και ο διαλογος δαιμονοποιηθηκαν. Είχα τύχη να ανήκω συο στενό περιβαλλον του Κώστα Καραμανλη. Αναγνωρίζω δικαίωμα προεδρου να επιλέγει τους συνεργάτες του. Οχι ομως με αποκλεισμούς" είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Αντώναρος.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος εσπευσε να τονίσει ότι " με απασχολεί οτι η ΝΔ εχει χάσει την επιρροή της, τη γοητεία της. Η ΝΔ εχει χάσει την κλασική της φυσιογνωμία, εχει απομακρυνθεί αισθητά απο τις ιδρυτικές αρχές και αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εχει πάψει να αποτελεί προοδευτική δύναμη και να πολιτεύεται με κοινωνική ευαισθησία που τη χαρακτήριζε απο την ίδρυση της.Εχει χάσει η ΝΔ την επαφή της με την κοινωνία και δεν εκλαμβάνεται απο την κοινωνία ως πειστική εναλλακτική δύναμη άσκησης εξουσίας. Η κεντροδεξιά εγινε δυνατή στην κοινωνία οταν λειτούργησε με όρους πολυσυλλεκτικούς, μεγάλης αγκαλιάς".
Από την άλλη ο κ. Αντώναρος όσο αφορά την συμφωνία της κυβέρνησης και με τους δανειστές σημείωσε ότι "δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη στήριξη μας σε μέτρια εστω συμφωνια εφόσον θα διασφαλίζει παραμονή στο ευρώ, δεν θα γονατίζει άλλο υπέρμετρα την πολυ ταλαιπωρημένη μεσαίο τάξη, θα ανοίγει δρόμο εξόδου απο την κριση".
"Αν η συμφωνια που τη βλέπω να έρχεται, ίσως με καθυστέρηση αλλα μου φαίνεται να έρθει, ανταποκρίνεται σε αύτα, δεν βλέπω πως η ΝΔ ως κατεξοχήν ευρωπαικη δύναμη θα αρνηθεί τη στήριξης της;
Μπορεί η ΝΔ να αρνηθεί συμφωνια της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που η Συγγρου καταγγέλλει ως αντιευρωπαίους με τους ευρωπαίους;
Σκέφτονται καποιοι οτι θα μπορέσουνε να πουνε οχι; Αντιλαμβάνονται το οξύμωρο αυτής της συμπεριφοράς;
Θεωρώ οτι πρεπει να γινει συζητηςη και στην Κοινοβουλευτική Ομαδα και στην Πολιτική Επιτροπή. Οχι μονόλογοι. Οχι δεκάωρη συνεδρίαση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κάνει κακο να ανταλλάξουμε απόψεις. Οι ζυμώσεις βελτιώνουν τις απόψεις" συμπλήρωσε ο κ. Αντώναρος.
Κλείνοντας ο κ. Αντώναρος έδωσε το δικό του στίγμα για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ υποστηρίζοντας ότι " δεν χρειάζονται εκκωφαντικές στριγκιες, ούτε σκταιες αποψεις, ούτε νεοφιλελεύθερες δοξασίες.
Μεσαίος χώρος είναι η μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία. Αυτούς θεωρώ αξιόλογους ιδιαίτερα. Συνειδητά δεν θέλουν κομματική ταυτότητα.
Αυτούς χρειάζεται μεγαλύτερη προςπαθεια να τους κερδίσεις.
Αν δεν το καταφέρουμε να ειστε σίγουροι, θα συρρικνωθουμε κι άλλο.
Και θα βρεθει κατι άλλο να καλύψει την κεντροδεξιά...."
"Καθήκον μας με ξεκάθαρα σταράτα λόγια να δείξουμε οτι ετσι δεν παει άλλο. Η πολιτική να αλλάξει, η συζητηση να γινει και να μη βάζουμε το κεφάλι στην άμμο" υπογράμμισε ο πρώνν υπουργός.
Ο γραμματέας Οργναωτικού και πρώημ πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Μαραβέλιας παίρνοντας με τη σειρά του το λόγο μίλησε για τις αλλαγές που χρειάζεται η ΝΔ σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο.
Μίλησε για την ανάγκη θεσμοθέτησης τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος, μια πρόταση που ακούστηκε πρώτη φορά από τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, ενώ έκανε λόγο για επανατοποθέτηση του κόμματος και στα μεγάλα και στα μικρά ζητήματα.
"Πρεπει να αλλάξουμε . Και δεν μιλάω για αλλαγες σε επίπεδο προσώπων. Κυρίως νοοτροπίας, αντίληψης δομής και λειτουργίας
Χρειαζόμαστε πολιτικό οργανισμό με σταθερές αξίες που θα ακούει, θα συνθέτει και θα παράγει πολιτικές. Ζητούμενο ο πολιτικός οργανισμός που δεν θα δινει αξία μονο στους βουλευτες αλλα σε καθε στέλεχος και μέλος.
Στο προσκλητήριο αυτο της νεας κεντροδεξιάς πρεπει να απευθυνθούμε σε όλη την κοινωνία" ήταν τα λόγια του πρώην προέδρος της ΟΝΝΕΔ.
Ο κ. Μαραβέλιας υποστήριξε ότι η πορεία αυτή πρέπει να έχει κατάληξει τη διεξαγωγή ενός ιδρυτικού συνεδρίου και χαρακτήρισε τη νομιμοποίηση κεντρικής απόφασης μεγάλη όταν προέρχεται απο θεσμικά όργανα. Για το λόγο αυτό και εκείνος μετη σειρά του χαρακτήρισε αδιανόητο η αποφαση για στήριξη ή συμφωνίας να συζητηθεί μονο στην ΚΟ και όχι στην Π.Ε.
Τέλος, ο γνωστός καθηγήτης και δημοσκόπος Ηλιας Νικολακόπουλος επεσήμανε το γεγονός ότι "η διατήρηση τεράστιας διαφοράς στις δημοσκοπήσεις προέρχεται απο επιμονή ρεύματος ακομα και πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η συσπείρωση της ΝΔ τωρα βρίσκεται περιπου συο 50%, άντε με αναγωγές συο 70% ".
Στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη το παρών ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, οι πρώην υπουργοί Πέτρος Δούκας και Ζέττα Μακρή, ο πρωην βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Οικονόμου.
Θοδωρης Δαφέρμος
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.