Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΕΓΑΛΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΛΑΟΥ... ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ...

Την Κυριακή 10 Μαίου η εκκλησία μας τιμά την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και στην ...


Την Κυριακή 10 Μαίου η εκκλησία μας τιμά την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και στην Πάτρα εκτός από τον ναό του Αγίου Νικολάου κάτω από τις σκάλες και τον Άγιο Νικόλαο στην Λεύκα, μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη γίνεται και στο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο χωριό Μπάλα.

Το ιστορικό αυτό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου είναι γνωστό και ως Παλαιομονάστηρο.

Χτισμένο στους πρόποδες του Παναχαϊκού, σε υψόμετρο 500 μέτρων περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση. Σύμφωνα με την παράδοση έχει μεγάλη ιστορία.

Όπως αναφέρεται στο σάιτ της Μητρόπολης Πατρών, η μονή ιδρύθηκε κατά τα τέλη του ΣΤ' - αρχές του Ζ' αιώνος, αλλά μέχρι το 1945 καταστράφηκε πολλές φορές. Δυστυχώς δεν έχει διασωθεί καμία ιστορική μαρτυρία γραπτή. Το μόνο που υπάρχει είναι η προφορική παράδοση και μία μαρμάρινη πλάκα στην βόρεια εξωτερική πλευρά του Καθολικού που ιστορεί την ανασύσταση της Μονής το 1693 από την Καλλινίκη Μαρκαδάνταινα.

Στις αρχές του ΙΘ' αιώνος η ερειπωμένη Μονή - κατά την παράδοση καταστράφηκε από τους Τούρκους τον ΙΗ' αιώνα - προσαρτάται σαν Μετόχι στην Μονή Γηροκομείου με την ονομασία "Παλαιομονάστηρο" ή Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα και παραμένει μετόχι μέχρι το 1925.

Το 1945 η από Μικράς Ασίας ορμωμένη Καλλινίκη Κοιτίδου αναλαμβάνει την ανασύσταση της Μονής ως γυναικείας Κοινοβιακής τοιαύτης.

Σήμερα η Μονή παραμένει ιδιαίτερα ζωντανή ενώ οι καλόγριες που εγκαταβιούν στο μοναστήρι φημίζονται για τα διακονήματα και έργα τους στους τομείς της Αγιογραφίας, Χρυσοκεντητικής, Μικροτεχνίας κ.α.

Το Καθολικό της Μονής βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του περιβόλου και είναι ρυθμού Μονόκλιτης Βασιλικής.

Τα μόνα κειμήλια που σώζονται στη Μονή είναι κάποια λείψανα Αγίων και ένα μικρό κομμάτι Τιμίου Ξύλου, όπως επίσης και η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου ζωγραφισμένη το 1933.

Η Μονή πανηγυρίζει τρεις (3) φορές τον χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Νικολάου, στις 10 Μαΐου, ανάμνηση της μετακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου & στις 17 Μαΐου, μνήμη του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως του θαυματουργού.

Ο Γέροντας της μονής είναι ο αρχιμανδρίτης και Διδάκτωρ της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, π. Κύριλλος Κωστόπουλος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού την παραμονή της εορτής το Σάββατο 9 Μαίου 2015 στις 18.00 θα ψαλεί πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Κερνίτσης, Βοηθού Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσάνθου.

Την Κυριακή 10/5 το πρωί στην Θεία λειτουργία θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κωστόπουλος και στον μεθεόρτιο εσπερινό στις 6 το απόγευμα της Κυριακής ο π. Απόστολος Δημητρόπουλος.

*Να σημειώσουμε πως το σαββατοκύριακο πανηγυρίζει και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα, στα όρια των νομών Αχαίας και Ηλείας όπου πηγαίνουν πολλοί πιστοί να προσκυνήσουν και να αφήσουν το τάμα τους στον Άγιο και από τους δύο νομούς αλλά και όλη την Πελοπόννησο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.