Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Ορθοδόξου Μαρτυρίας της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ. παίρνει μέρος στο δημόσιο διάλογο που άνοιξε με αφορμή το μνημ...
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Ορθοδόξου Μαρτυρίας της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ. παίρνει μέρος στο δημόσιο διάλογο που άνοιξε με αφορμή το μνημείο για το εβραϊκό ολοκαύτωμα που πρόκειται να στηθεί στην Καβάλα. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές και θυμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλες γενοκτονίες για τις οποίες δεν τοποθετήθηκαν αναθηματικές στήλες σε κεντρικούς δημόσιους χώρους!
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το μνημείο ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κατέστη σημείο αντιλεγόμενο. Εξαιτίας της αναβολής των εγκαινίων του, με απόφαση (κατά πλειονοψηφία) του Δημοτικού Συμβουλίου, εκδηλώθηκαν οξύτατες δημόσιες αντιπαραθέσεις με υβριστικό περιεχόμενο σε ορισμένες περιπτώσεις. Όλα αυτά γεννούν την ανάγκη της συμμετοχής στον ευρύτερο αυτό διάλογο.
Η αντικειμενική, απροκατάληπτη και χωρίς κανενός είδους σκοπιμότητες θεώρηση του θέματος δεν δικαιολογεί την παρουσίαση του θέματος με διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο που έχει. Πρόκειται δηλαδή, για τη δημιουργία μνημείου σχετιζόμενου με αποτρόπαια και καταδικαστέα γεγονότα που δεν συνέβησαν στον τόπο μας. Δεν χρειάζεται λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση να γίνει επίκληση λόγων θρησκευτικών (ελευθερία της θρησκείας και των συμβόλων της),ιδεολογικών (άστρο του Δαυίδ, πεντάλφα), πολιτικών (μισαλλοδοξίας, αντισημιτισμού) και αισθητικών ή συναισθηματικών (απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική απόφαση, ανεξόφλητο χρέος, δολοφονία μνήμης και άλλα ηχηρά παρόμοια) για να στηθεί το μνημείο στο κέντρο της πόλης, για τα αδικοχαμένα θύματα της εβραϊκής κοινότητας της Καβάλας.
Γενικότερα, η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας διατηρείται ζωντανή και χωρίς αναθηματικές στήλες σε κεντρικούς δημόσιους χώρους. Το ίδιο και η οφειλόμενη τιμή προς αυτά από την τοπική κοινωνία δεν περιορίζεται μόνον στους εβραίους, δίκαια ανήκει και σε άλλες, το ίδιο ειδεχθείς γενοκτονίες (ποντίων, μικρασιατών, θρακών, αρμενίων), που δεν απέκτησαν ακόμη «δημόσια σήματα» της πολύπαθης Καβάλας και της περιοχής της στην οποία διαχρονικά συνυπήρξαν ειρηνικά και φιλόξενα και άλλες κοινότητες».
Εκ του Γραφείου Ορθοδόξου Μαρτυρίας της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.