Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αναμένεται να τονισθεί σε ανακοίνωση που ...
Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αναμένεται να τονισθεί σε ανακοίνωση που θα εκδώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη σημερινή (11 Μαΐου) συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με δηλώσεις δύο αξιωματούχων της ΕΕ, από το Eurogroup θα εκδοθεί σύντομη δήλωση για την Ελλάδα και θα καλωσορίσουν την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι στιγμής με τους πιστωτές, αλλά θα προειδοποιήσουν επίσης ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να ξεπερασθούν οι δυσκολίες στις συνομιλίες με τους πιστωτές, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.
«Θα υπάρξει μια σύντομη δήλωση και θα αναφέρεται στην πρόοδο που έχει γίνει και στη δουλειά που μένει να γίνει, ενώ θα καλωσορίζεται η πρόθεση των Ελλήνων να επιταχύνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ένας αξιωματούχος που είχε ενημέρωση σχετικά με τη δήλωση. Ένας άλλος αξιωματούχος πρόσθεσε πως η δήλωση θα λέει ότι «χρειάζονται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά στις συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας».
Η δήλωση αναγνώρισης αποτελεί ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση που τονίζει ότι έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα και εναπόκειται πλέον στους Ευρωπαίους να επιδείξουν πολιτική βούληση, που θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένει συμφωνία με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δήλωση που έκανε προσερχόμενος στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.
Ερωτηθείς τι αναμένει από την ΕΚΤ, ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος είχε και κατ΄ιδίαν συνάντηση (ενημερωτικού χαρακτήρα) με τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε, απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της.
«Αν η Ελλάδα θέλει να διενεργήσει δημοψήφισμα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγανγκ Σοίμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Συμφωνήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα να δουλέψει με τους τρεις Θεσμούς πάνω στη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Η απόφαση έγκειται όπως πάντα στην ελληνική πλευρά, εγώ δεν πρόκειται να κάνω εικασίες σχετικά με το Grexit», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Tην πιθανότητα εφαρμογής ενός plan B για την Ελλάδα απέκλεισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, επεσήμανε πως σήμερα δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Παράλληλα, επεσήμανε πως σήμερα δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
«Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα. Το Eurogroup δε θα πει στην ΕΚΤ τι να κάνει. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική βούληση για την συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ.
Την ίδια ώρα, σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα πρόσθεσε, πως αν είναι απαραίτητο, εναπόκειται στους Έλληνες πολιτικούς να το αποφασίσουν και να το διοργανώσουν.
«Είμαστε εδώ απόψε για να συζητήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα. Αν αυτή η πρόοδος είναι αρκετή δεν το γνωρίζω ακόμα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ αναφορικά με τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για μια κοινή δήλωση που θα κάνει την ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως για αύξηση του ELA, o κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν είναι το Eurogroup αυτό που θα υπαγορεύσει τους κανόνες.
«Δεν βλέπω κίνδυνο η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα», δήλωσε, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
Ο ίδιος σημείωσε πως η έγκριση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα θα είναι δύσκολη, αναφερόμενος κυρίως στην έγκριση αυτού από τα εθνικά κοινοβούλια.
Τέλος, ανέφερε πως ο ανασχηματισμός της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης καθυστερεί τις συζητήσεις.
Τη «σαφή πρόοδο» που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους Θεσμούς, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι μετά το τελευταίο Eurogroup, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχει βελτιωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα την επίτευξη προόδου και στην ουσία των διαβουλεύσεων. Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε ορισμένους σημαντικούς τομείς οι συζητήσεις πρέπει να προχωρήσουν.
Ο Π. Μοσκοβισί προέβλεψε ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι σημαντική, παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση. Όπως είπε, θα γίνει αποτίμηση της προόδου, ενώ παράλληλα αναμένεται από την ελληνική πλευρά να επιβεβαιώσει τη βούλησή της να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιτευχθεί συμφωνία. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Π. Μοσκοβισί, τόνισε ότι υπάρχει η βούληση να βρεθεί συμφωνία.
Ο Γάλλος επίτροπος, τέλος, είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να στείλει ένα θετικό σήμα. Όπως ανέφερε, έχει γίνει αρκετή δουλειά, η οποία «ανοίγει τον δρόμο που απομένει να διανύσουμε».
«Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας», πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί.
«Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας», πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί.
«Αυτό είναι κάτι που θα πουν σήμερα όλοι οι υπουργοί Οικονομικών στον κ. Βαρουφάκη, αν και ο κ. Βαρουφάκης το γνωρίζει», κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.
Βελτίωση του κλίματος στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων διαπίστωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων.
«Ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να βιαστούμε», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στην ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας της Ελλάδας και των θεσμών.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Oικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι από το άτυπο Eurogroup της Ρίγας και μετά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων των θεσμών έχουν βελτιωθεί, τόσο από άποψη ταχύτητας, όσο και από άποψη δέσμευσης των ελληνικών αρχών στην εξεύρεση λύσης.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία που πρέπει να καλυφθούν, έως ότου συμφωνηθεί ένας ολοκληρωμένος κατάλογος μεταρρυθμίσεων.
Καταλήγοντας, ο κ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει παραταθεί ως το τέλος του Ιουνίου και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Τις αμφιβολίες του για την ορθότητα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, εξέφρασε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει επικίνδυνα.
«Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης αν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αλλά ένα δημοψήφισμα απαιτεί και χρόνο και εμείς δεν τον έχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, θα διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.
Καταλήγοντας, ο κ. ντε Γκίντος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως πρέπει να αποφευχθεί ένα ατύχημα σχετικά με την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.