Στο τραπέζι πρόταση των δανειστών για το ελληνικό χρέος, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ - Μετωπική σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με τον πρό...
- Μετωπική σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με τον πρόεδρο της Κομισιόν
- Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποκαλύπτοντας το κείμενο που παραδόθηκε από τους Θεσμούς στον Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Τετάρτη
- Σε δήλωσή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης διαχώρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν
- Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι είναι λάθος να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε ρεύμα και φάρμακα και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως δεν μεταφέρει σωστά τις θέσεις των δανειστών
- Ο Τζακ Λιου τηλεφώνησε στον Τσίπρα τονίζοντας ότι είναι επείγον να υπάρξει άμεσα συμφωνία
- Λαφαζάνης: Δεν είμαστε μπανανία - Οι δανειστές θέλουν υποταγή! Φταίνε για τη μη συμφωνία
Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές καλά κρατεί, ωστόσο η υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί, όπως και των Ηνωμένων Πολιτείων που για πρώτη φορά το βράδυ της Τρίτης προέτρεψαν τόσο έντονα τον Αλέξη Τσίπρα να συνάψει συμφωνία.
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί προσπαθούν να βρουν τη “χρυσή τομή” σε συντάξεις και ΦΠΑ, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση των δανειστών για το χρέος.
Click4more: FT: Το σχέδιο Βαρουφάκη για κούρεμα χρέους που θα απορρίψουν οι Ευρωπαίοι Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι δανειστές έχουν προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό το χρέος να λήγει σε 60 χρόνια, δηλαδή το 2075, κάτι που σημαίνει ότι για καθένα από αυτά τα χρόνια θα είναι μικρότερο το κομμάτι του χρέους που η χώρα θα πρέπει να εξοφλήσει.
Επιπλέον, τα επιτόκια που είναι ήδη πάρα πολύ χαμηλά, θα είναι ακόμη χαμηλότερα και όσα χρειάζεται για να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.
Πάντως, τη δεδομένη χρονική στιγμή, το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε την περασμένη εβδομάδα, έχει ανατραπεί εντελώς, μετά την ολική ρήξη με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επί της ουσίας είπε ψεύτη τον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι παραπλάνησε τους Έλληνες πολίτες για τις προτάσεις που είχε κάνει ο ίδιος για να βγει η χώρα από την κρίση.
O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον διαφοροποίησε, από τους τρεις θεσμούς, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ που ζητούν από την Αθήνα μειώσεις σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και φάρμακα.
Click4more: “Σταυρώνει” Τσίπρα ο Σουλτς – “Αν είναι σοβαρός πολιτικός πρέπει να δεχτεί τις προτάσεις Γιούνκερ, αλλιώς... αμαρτάνει” "Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ", ανέφερε ο κυβερνητικός εμπρόσωπος.
Και συνεχίζει: "Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών".
Ο Γιούνκερ για πρώτη φορά μίλησε σε αυτούς τους τόνους και έδειξε επι της ουσίας ότι δύσκολα θα καθίσει μαζί του στο ίδιο τραπέζι! Οι δηλώσεις αυτές κρίνονται πολύ σημαντικές αφού επι της ουσίας ο Πρόεδρος της Κομισιόν σήκωσε το γάντι και απάντησε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα. Κάποιοι ήδη μιλούν για τιο τέλος της διαπραγμάτευσης αφού αναρωτιώνται μετά από αυτή την ένταση πως θα καθήσουν ξανά στο διαπραγματευτικό τραπέζι οι δυο άνδρες. Και όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν αποκαλεί έναν πρωθυπουργό ψεύτη, ο δρόμος δείχνει να είναι χωρίς γυρισμό.
«Δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση, με νοιάζει ο ελληνικός λαός», είπε ο Γιούνκερ και τόνισε ότι πολλοί «υποφέρουν περισσότερο από άλλους στην ΕΕ», από την προσπάθεια μείωσης του χρέους.
Είπε ακόμα ότι από την Κυριακή δεν έχει καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή αφού οι διαπραγματεύσεις δεν πηγαίνουν πουθενά.
«Η διαπραγμάτευση εντός και εκτός Ελλάδος θα ήταν ευκολότερη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε επακριβώς τι προτείνει η Κομισιόν». Κατηγορώ τους Έλληνες (την κυβέρνηση) ότι λέει πράγματα στον ελληνικό λαό που δεν έχουν σχέση με όσα έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε ο Γιούνκερ.
Είπε ακόμα ότι η Κομισιόν δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ρεύμα και ότι πρότεινε άλλους τρόπους για την βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και μετριοπαθείς στις αμυντικές δαπάνες.
Νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε στην Βουλή ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρόσθεταν 10% αυξήσεις στον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, σημειώνει το Reuters.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.