Γράφει ο Γ. Δημητρακόπουλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός Την μνήμη του Στέφανου Σαράφη, «αρχιστρατήγου» των κατσαπλιάδων του ΕΛΑΣ, ε...
Γράφει ο Γ. Δημητρακόπουλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός
Την μνήμη του Στέφανου Σαράφη, «αρχιστρατήγου» των κατσαπλιάδων του ΕΛΑΣ, ετίμησε το υπουργείο Εθνικής Αμύνης του ψοφοδεξιού Καμμένου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 58 ετών από τον θάνατό του.
Ιδού το μήνυμα:
«Ο Στέφανος Σαράφης υπήρξε αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με διακρίσεις στα πολεμικά πεδία, με δημοκρατικό ήθος και αγώνες και με καθοριστικό ρόλο στη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τιμά τους προερχόμενους από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, που έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, προσφέροντας με το προσωπικό τους παράδειγμα ένα διαχρονικό μάθημα στις επόμενες γενιές. Αποτελεί χρέος της Πολιτείας η αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς στην Εθνική Αντίσταση των προερχομένων από τις Ένοπλες Δυνάμεις αγωνιστών. Σε αυτό το χρέος θα ανταποκριθούμε.
Τιμάμε τη μνήμη του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη και στο πρόσωπο του τους αγώνες της ανυπότακτης γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, που έγραψε με χρυσά γράμματα ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική ιστορία. Σώζοντας την ιστορική μνήμη, φωτίζουμε το δρόμο στις επόμενες γενιές».
Και τώρα ολίγα περί του «ολίγου» Σαράφη.
Εγεννήθη το έτος 1890 εις τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Έλαβε μέρος ως Λοχίας εις τον Πρώτον Βαλκανικό Πόλεμο του 1912. Απεφοίτησεν εκ της Σχολής Υπαξιωματικών. Ωνομάσθη Ανθυπολοχαγός Πεζικού το έτος 1913. Αυτός ο «μέγας δημοκράτης», υπήρξε επαγγελματίας πραξικοπηματίας, συμμετέχων ενεργά στα αποτυχόντα στασιαστικά πραξικοπήματα του 1933 και του 1935. Μετά την αποτυχία του κινήματος του 1935 συνελήφθη, καθαιρέθηκε και κατεδικάσθη σε ισόβια. Όμως, συντόμως αποφυλακίσθηκε, με την γενική αμνηστία του Γεωργίου Β΄.
Κατά την διάρκεια της κατοχής και στα τέλη του 1942, ο Σαράφης ανέβηκε στα βουνά της Θεσσαλίας, για να οργανώσει ανεξάρτητες ανταρτικές ομάδες. Λέγεται μάλιστα, πως είχε στις τσέπες του το αστρονομικό για την εποχή ποσόν των πεντακοσίων χρυσών λιρών, χρήματα τα οποία του είχαν δώσει οι Άγγλοι. Όμως, τον Μάρτιο του 1943, συμμορίες του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν στις μικρές αυτές ομάδες –με την ψευδή κατηγορία ότι είναι «συνεργάτες των Ιταλών»- και τις διέλυσαν. Ο Σαράφης συνελήφθη αιχμάλωτος και αφού πέρασε τα πάνδεινα, επέλεξε να προσχωρήσει στον ΕΛΑΣ για να σώσει το τομάρι του. Χαρακτηρίστηκε δε «στρατηγός δι’ εμπτυσμού», λόγω των πολλών εμπτυσμών που εδέχθη από τους συμμορίτες κατά την διάρκειαν της κρατήσεώς του («φτου σου προδότη!»). Η περίπτωσή του, ήταν χαρακτηριστική του καιροσκοπισμού της εποχής. Το ΚΚΕ τον εδέχθη και χρησιμοποίησε κατά κόρον το όνομα και την ιδιότητά του, προκειμένου να προσελκύσει κι άλλους στρατιωτικούς στις τάξεις του ΕΛΑΣ, ο δε Σαράφης, που ασφαλώς και δεν ήτο κομμουνιστής, έγινε όργανο του ΚΚΕ, για την προσωπική του ανέλιξη. Ωστόσο, είναι βέβαιον ότι η στρατηγεία του καιροσκόπου Σαράφη θα τελείωνε άδοξα, αν το ΚΚΕ κατελάμβανε την εξουσία. Αλλά αυτό δεν συνέβη και φτάσαμε σήμερα να τον τιμά ένας ψοφοδεξιός υπουργίσκος!
http://ethnikismos.net
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.