Ισχυρή ώθηση στην οικονομία μιας χώρας μπορεί να δώσει η καινοτομία και ειδικότερα αυτή που αφορά την υψηλή τεχνολογία, υποστηρίζει ο Ι...
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» παρέθεσε το παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο ενθάρρυνε τόσο την καινοτομία όσο και τις ξένες επενδύσεις μέσω ειδικών προγραμμάτων, τα οποία αποδείχθηκαν ευεργετικά για τους επιχειρηματίες και τη χώρα, όπως εξήγησε. Πρόσθεσε ότι στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας όλες οι εφευρέσεις έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ «έκλεισε» το μάτι στους νέους Ελληνες προγραμματιστές και μηχανικούς για τους οποίους, όπως αποκάλυψε, το «Ισραήλ διψάει». Βρέθηκε στην Ελλάδα για λίγες ώρες προκειμένου να παραχωρήσει διάλεξη με θέμα «Επιχειρηματικότητα - Προωθώντας ιδέες για να κάνετε τα προϊόντα σας να κατακτήσουν τον κόσμο».
Η αγορά τρέχει
– Η ταχύτατη εξέλιξη υπηρεσιών cloud πρόκειται να σηματοδοτήσει τον θάνατο του USB stick;
– Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πια χώρος για το USB stick, καθώς πρόκειται για μια τεχνολογία παρωχημένη. Τα πάντα είναι διασυνδεδεμένα και όσο περνάει ο καιρός, ακόμη περισσότερα δεδομένα θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Πρακτικά θα έχουμε πρόσβαση σε κάθε αρχείο όπου και αν βρισκόμαστε. Η υψηλή τεχνολογία, όμως, το έχει αυτό. Εισάγεις ένα νέο προϊόν στην αγορά, γνωρίζοντας ότι λίγα χρόνια αργότερα θα εξαφανιστεί και θα αντικατασταθεί.
Θα σας πω μια ιστορία για μια συνάντηση που είχα το 2001 με εκπροσώπους μιας εταιρείας στο Τόκιο. Εκείνοι κατασκεύαζαν floppy disks (δισκέτες) και αναζητούσαν συνεργασία με τη δική μου εταιρεία, που έφτιαχνε τα USB sticks. Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες χωρίς κανένα αποτέλεσμα, γιατί εκείνοι ήθελαν να διατηρήσουν την παραγωγή floppy disks παρά το γεγονός ότι ερχόταν το τέλος της εποχής της δισκέτας.
Μετά το πέρας της συνάντησης, έπεσα πάνω στον επικεφαλής της εταιρείας ο οποίος μου είπε: «Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να σε μισώ, γιατί είμαι ο γιος του ιδρυτή της εταιρείας κι εσύ είσαι αυτός που σκοτώνει τη δουλειά μου». Το 2003 οι κατασκευαστές σταμάτησαν να βάζουν υποδοχές για δισκέτες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Στην πραγματικότητα, πάντα θα υπάρχει κάποιος με μια καλύτερη ιδέα από εσένα, πιο καινούργια, πιο πετυχημένη. Γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά της υψηλής τεχνολογίας, τρέχει.
– Πότε εκτιμάτε ότι θα εξαφανιστεί εντελώς το USB;
– Ακόμη είναι διευρυμένη η χρήση του. Χρησιμοποιείται σε φορητές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, tablets. Υπάρχουν μάλιστα χώρες στον παγκόσμιο χάρτη οι οποίες μόλις τώρα υποδέχθηκαν τα στικάκια, λόγω χαμηλών ποσοστών συνδεσιμότητας. Την ίδια στιγμή έχει εφαρμογές στον στρατό, για παράδειγμα, όπου η πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα εφικτή. Υπολογίζω ότι για μία 5ετία ακόμα θα χρησιμοποιούνται, ενώ θα περάσουν περίπου 10 χρόνια μέχρι να αποτελέσει μουσειακό είδος.
Ισραήλ και Ελλάδα
– Καθοδηγείτε νέους Ισραηλινούς επιχειρηματίες βοηθώντας τους να μετατρέψουν την έρευνα και την καινοτομία σε εφαρμογές. Πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας;
– Στο Ισραήλ υπάρχει ένας θεσμός που λέγεται Hakaton. Πρόκειται για μια συνάντηση προγραμματιστών, κυρίως νέων, οι οποίοι εργάζονται σε ομάδες και προσπαθούν να δώσουν υπόσταση σε μια ιδέα. Στο τελευταίο Hakaton που συμμετείχα συμβουλευτικά κέρδισε ένας 17χρονος, ενώ στον διαγωνισμό συμμετείχε και ένας 12χρονος. Οι νέοι που βρέθηκαν εκεί εργάστηκαν εντατικά για 36 ώρες, ενώ πολλοί από αυτούς δεν κοιμήθηκαν. Η εμπειρία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί μαθαίνουν οι νέοι να δουλεύουν σε ομάδες, να μοιράζονται τις ιδέες τους, αλλά και τις πιθανές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ εισπράττουν και τα σχόλια των κριτών τα οποία επεξεργάζονται για να βελτιώσουν τη μεθοδολογία τους.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η κουλτούρα της καινοτομίας είναι συγκεκριμένη και απαιτεί κάποια καθοδήγηση. Ανοίγει το μυαλό σου. Θα πρέπει να μάθεις το μυαλό σου να λειτουργεί με γενναιότητα, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας, γιατί στην πραγματικότητα η αποτυχία είναι αναπόσπαστο μέρος της καινοτομίας. Θα έχεις πολλές ιδέες σε όλη αυτή την προσπάθεια, οι περισσότερες θα αποτύχουν και αυτό δεν πρέπει να απογοητεύει τους νέους. Γιατί ύστερα από κάθε αποτυχία μαθαίνεις και ξεκινάς κάτι καινούργιο έχοντας στη φαρέτρα σου περισσότερη εμπειρία.
Θα ήθελα να δω την Ελλάδα σε μια καλύτερη κατάσταση. Για παράδειγμα το Ισραήλ προχώρησε το 1993 σε ένα πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Τους υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που οι επενδύσεις τους αποτύχουν, θα τους επιστρέψει το κράτος το 80% της επένδυσης. Ηταν ένα καλό «τυράκι» το οποίο τσίμπησαν πολλοί. Υστερα από περίπου επτά χρόνια, όλες αποδείχθηκαν κερδοφόρες, με αποτέλεσμα το ισραηλινό δημόσιο να μην κληθεί να επιστρέψει ούτε ένα δολάριο στους επενδυτές.
Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να συναντήσω μερικούς από τους πολλούς και εξαιρετικούς προγραμματιστές και μηχανικούς που διαθέτει η Ελλάδα. Στο Ισραήλ τους χρειαζόμαστε. Θα πρέπει παράλληλα η Ελλάδα να επενδύσει στην υψηλή τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να δώσει τρομακτική ώθηση στην οικονομία της.
Πώς το USB stick άλλαξε την αγορά
– Πώς άλλαξε η εμφάνιση του USB stick την αγορά δεδομένων;
– Οταν εφηύρα το USB stick, δεν πίστευα ότι πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο των δεδομένων. Γενικώς όταν δουλεύεις πάνω στην καινοτομία γνωρίζεις ότι κάποια από τα δημιουργήματά σου θα πετύχουν, ενώ πολλά άλλα θα αποτύχουν. Είσαι βέβαια το ίδιο ενθουσιώδης για όλα στην αρχή. Οπότε στην πραγματικότητα νομίζεις ότι κάθε καινούργια ιδέα είναι καταπληκτική. Απλώς γνωρίζεις ότι κάποιες από τις εφευρέσεις σου θα «βγουν» πιο πετυχημένες από άλλες. Σήμερα κατασκευάζονται περίπου 30-40 δισεκατομμύρια flash drives. Οταν τα κατασκεύασα, νόμιζα ότι η παραγωγή δεν θα ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι πίσω από αυτήν την επιτυχία.
– Πώς άλλαξε η εφεύρεση αυτή τη δική σας ζωή;
– Εξακολουθώ να οδηγώ το ίδιο αυτοκίνητο και να έχω την ίδια γυναίκα. Δεν μπορώ να πω ότι η ζωή μου άλλαξε. Είχα μια μικρή εταιρεία, η οποία στην πορεία έγινε πολύ μεγάλη και αυτό χάρη στην ιδέα που είχα. Μέχρι εκεί, όμως. Η εταιρεία M-Systems –που ανακάλυψε το USB Flash Drive (DiskonKey) (στικάκι) και το Flash Disk (DiskonChip)– ήταν ήδη εισηγμένη από το 2000 και το 2006 εξαγοράστηκε από τη SanDisk Corp. έναντι 1,6 δισ. δολαρίων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.