Το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να ανέβει κατά τουλάχιστον 6 μέτρα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πλημμυρίζοντας τεράστιες ...
Το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να ανέβει κατά τουλάχιστον 6 μέτρα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πλημμυρίζοντας τεράστιες εκτάσεις από τις ακτές της Φλόριντα έως το Μπαγκλαντές, ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις των κρατών επιτύχουν τους στόχους τους για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες, εκτάσεις πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική είχαν λιώσει κατά τα τελευταία 3 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ήταν γύρω στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς υψηλότερα από ό, τι είναι σήμερα. Ο κόσμος μπορεί να οδηγείται σε μια επανάληψη αυτού, ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις καταφέρουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στο στόχο των 2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι παρόντες στόχοι για τη θερμοκρασία μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του επιπέδου της στάθμης της θάλασσας σε τουλάχιστον έξι μέτρα» γράφουν οι ερευνητές στο πλαίσιο του Past Global Changes project, σημειώνοντας ότι ορισμένα αέρια του θερμοκηπίου μπορούν να παραμείνουν για αιώνες στην ατμόσφαιρα.
Μια τέτοιου μεγέθους «απόψυξη» θα απειλούσε πολλές περιοχές της γης, μετατρέποντας πόλεις όπως το Λονδίνο και το Πεκίνο σε υποτροπικές, νησιωτικές περιοχές.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Andrea Dutton, από το πανεπιστήμιο τη Φλόριντα δήλωσε ότι θα μπορούσαν να περάσουν αρκετοί αιώνες για να σημειωθεί η αύξηση στο επίπεδο των ωκεανών κατά έξι μέτρα, παρότι κάποια στοιχεία από το αρχαίο παρελθόν δείχνουν ότι οι γρήγορες αλλαγές είναι δυνατές.
«Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη προβολή. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο τα επόμενα χρόνια» σχολίασε η ίδια στο Reuters. «Έρευνες έχουν δείξει, ότι τόσο οι πάγοι της Γροιλανδίας, όσο και της Ανταρκτικής συνέβαλαν σημαντικά σε αυτήν την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας πάνω από τα σύγχρονα επίπεδα» πρόσθεσε ο γεωολόγος παγετώνων και παλαιοκλιματολόγος, Anders Carlson, από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ.
«Τα σύγχρονα επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα είναι σήμερα ισοδύναμα με αυτά που υπήρχαν περίπου τρία εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν το επίπεδο της θάλασσας ήταν τουλάχιστον έξι μέτρα ψηλότερα, όταν είχαν μειωθεί σημαντικά τα στρώματα πάγου».
Σύμφωνα με το πάνελ των επιστημόνων κλίματος των Ηνωμένων Εθνών, η παγκόσμια υπερθέρμανση μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο της θάλασσας κατά 26 με 82 εκατοστά μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, πάνω από τα 19 εκατοστά άνοδο που έχει σημειωθεί από το 1900. newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.