Εμεινε τρεις μέρες χωρίς Ιντερνετ στο σπίτι της λόγω βλάβης κάποιου εξαρτήματος. «Αισθάνομαι αποκομμένη από τον έξω κόσμο», είπε με ύφ...
Εμεινε τρεις μέρες χωρίς Ιντερνετ στο σπίτι της λόγω βλάβης κάποιου εξαρτήματος. «Αισθάνομαι αποκομμένη από τον έξω κόσμο», είπε με ύφος απελπισίας στην κόρη της, η οποία απλώς της θύμισε ότι έξι μήνες νωρίτερα, δεν ήξερε καν από πού ανοίγει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Η ιστορία είναι πραγματική και μας την περιέγραψε η 67χρονη Ειρήνη Μπάρκα, η οποία ανακάλυψε πρόσφατα τον κόσμο των νέων τεχνολογιών και προσπαθεί να αξιοποιήσει όλες του τις δυνατότητες στο έπακρο. Από ό,τι φαίνεται δεν είναι η μόνη που επιχειρεί να γεφυρώσει το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των γενεών. Παρά το γεγονός ότι οι διαφορές στην εξοικείωση με την τεχνολογία παραμένουν μεγάλες, δεν είναι λίγοι οι άνω των 60 ετών που αποφασίζουν να «ανοίξουν» τα μάτια τους στον κόσμο του Διαδικτύου.
Και φαίνεται ότι το χάσμα δεν είναι αγεφύρωτο, αφού οι μεγαλύτεροι άνθρωποι αποκτούν ολοένα και εντονότερο ενδιαφέρον για τον μαγικό κυβερνοχώρο. Τόσο η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή όσο και αυτή του Διαδικτύου αυξήθηκαν σημαντικά κατά το πρώτο 3μηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίες. Ενδεικτικό της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στην τρίτη ηλικία είναι το γεγονός ότι μπορεί να αυξήθηκε η χρήση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στις ηλικίες μεταξύ 55 και 74 ετών. Συγκεκριμένα μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε η χρήση του Διαδικτύου από 29,7% σε 37% στην ηλικιακή ομάδα των 55 έως 64 ετών και από 9,5% έως 13,8%, για τα άτομα μεταξύ 65 και 74 ετών, με περαιτέρω ανοδική τάση.
Η μεγάλη αύξηση μπορεί να οφείλεται στην περιορισμένη ή έστω καθυστερημένη διείσδυση του Διαδικτύου στη χώρα συνολικά και ακόμη περισσότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι μαθαίνουν ολοένα και περισσότερο να «σερφάρουν».
Οι περισσότεροι παίρνουν συμβουλές από παιδιά ή εγγόνια, ωστόσο όπως εξηγούν οι ίδιοι: «Η υπομονή της νέας γενιάς είναι περιορισμένη, γιατί δεν καταλαβαίνει ότι εμείς δεν γεννηθήκαμε μέσα σε αυτή την τεχνολογία». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η τρίτη ηλικία εξακολουθεί να αναζητεί κινητά τηλέφωνα με κουμπιά, καθώς δυσκολεύονται με τις οθόνες αφής. Η περιορισμένη όμως προσφορά κινητών με κουμπιά τους οδηγεί στη λύση των οθονών αφής, με αποτέλεσμα μοιραία κάποια στιγμή να μαθαίνουν τα «μυστικά» τους.
Μεγάλη προσέλευση φαίνεται ότι έχουν και τα μαθήματα πληροφορικής σε άτομα τρίτης ηλικίας. Η εκμάθηση βασικών στοιχείων πληροφορικής στις μεγαλύτερες γενιές απαιτεί διαφορετική διαχείριση από ό,τι τα μαθήματα στις νεότερες ηλικίες.
«Κανείς πρέπει να καταλαβαίνει όταν διδάσκει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ότι οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές και κυρίως ότι πρέπει να βρεις τον τρόπο να τους κινήσεις το ενδιαφέρον» εξηγεί στην «Κ» η ψυχολόγος - γεροντολόγος, κ. Μυρτώ Ράγγα, η οποία είναι υπεύθυνη σεμιναρίων Πληροφορικής που πραγματοποιούνται στους δήμους Αγίου Δημητρίου και Ηλιούπολης, μέσω της ΜΚΟ 50plus και με τη χορηγία του ΟΤΕ. «Ο μέσος όρος ηλικίας των μαθητών μας είναι τα 63-64 έτη, ενώ είχαμε και έναν μαθητή, ο οποίος όταν τελείωσε τα σεμινάρια ήταν 93 ετών» περιγράφει η κ. Ράγγα. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα 50plus είναι πλέον εκτός εργασιακού περιβάλλοντος διαφοροποιεί σημαντικά τον τρόπο διδασκαλίας. «Πρέπει να τους φέρουμε σε επαφή με εργαλεία που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, όπως το να αναζητούν πληροφορίες για πιστοποιητικά, να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές, να ενημερώνονται για ωράρια λειτουργίας δημόσιων ή ιατρικών υπηρεσιών ή για εκδηλώσεις που μπορεί να τους ενδιαφέρουν», λέει η κ. Ράγγα. Πριν από τρία χρόνια η ανταπόκριση των φορέων ήταν περιορισμένη, παραδέχεται η κ. Ράγγα, ωστόσο με τα χρόνια τόσο οι δήμοι όσο και εταιρείες ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τη διεξαγωγή σεμιναρίων.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.