Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΣΟΚ: «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ»Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΤΟΝ Π@ΥΛΟ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ, ΧΟΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΗΣΥΧΟΣ - ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πάνος Καμμένος -Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν Λαφαζάνης, Στρατούλης, Χουντής και Ήσυχος - Ποια η θέση των...



Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πάνος Καμμένος -Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν Λαφαζάνης, Στρατούλης, Χουντής και Ήσυχος - Ποια η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα - Στηρίζουν τα νομοσχέδια και προτείνουν πρόσωπα, αλλά όχι δικά τους στελέχη ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ




Με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, αφού είχε συναντήσεις με υπουργούς, ο πρωθυπουργός δέχτηκε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, κ. Πάνο Καμμένο που έφτασε λίγο μετά τις 18:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια αναμένεται να έχει κύκλο συναντήσεων και συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αύριο συνεδριάζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα φανεί εάν το κόμμα θα διασπαστεί ή εάν η προεδρική πλειοψηφία και η αριστερή πτέρυγα αναζητήσουν μία αταίριαστη συνύπαρξη.

Τη συμφωνία υποδέχθηκαν θετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ αντίθετα απέρριψε η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει ξεκάθαρα η ανάρτηση στο Iskra, με τίτλο «Συμφωνία-νέο μνημόνιο καταστροφής της χώρας», όπου καλεί «τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία σε θέση μάχης για να μην περάσουν τα νέα υφεσιακά - αντιλαϊκά μέτρα».

Παράλληλα, στη Βουλή γίνονται συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία του Σαββάτου.

Οι 32 βουλευτές που δεν ψήφισαν την εξουσιοδότηση, δεν θα ψηφίσουν ούτε τα μέτρα προς εφαρμογή της συμφωνίας που αναμένεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, από την Τετάρτη κιόλας, καθώς το Βερολίνο συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας, αρνούμενο να αυξήσει τη ρευστότητα μέσω του ELA.

Είναι, δε, πολύ πιθανό οι διαφοροποιήσεις βουλευτών να αυξηθούν. Τα μέτρα, όπως είναι φυσικό, θα περάσουν με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Στο πλαίσιο αυτό, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό, ενώ ήδη έχει διαρρεύσει από το περιβάλλον του ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Στον ανασχηματισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφήσει εκτός κυβέρνησης τα τέσσερα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας -τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Νίκο Χουντή, που θα πάρει τη θέση του κ. Μανώλη Γλέζου στην Ευρωβουλή- και πιθανότατα και τον Κώστα Ήσυχο.

Το τι κυβέρνηση όμως θα σχηματίσει ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν είναι γνωστό, καθώς αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση με παραμέτρους τις απαιτήσεις των δανειστών, τις πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τις ισορροπίες στο δικό του κόμμα μέσα από μία προοπτική των επόμενων μηνών.

Ήδη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαρρεύσει πώς το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είναι δική του υπόθεση. Το ερώτημα όμως είναι: μπορεί να παραμείνει ως έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν 30 και πλέον βουλευτές θα αρνούνται να ψηφίσουν τα μέτρα;

Το εάν θα υπάρξει διάσπαση, όμως, θα εξαρτηθεί από τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Εάν έχει σκοπό να πάει σε εκλογές το Σεπτέμβριο, τότε θα κάνει ανασχηματισμό, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει διάσπαση στο κόμμα του.

Εκεί όμως που τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν άποψη, είναι για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης πρώτος ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τα νομοσχέδια, είναι πρόθυμος να προτείνει πρόσωπα για την κυβέρνηση, αλλά δεν θα συμμετέχει με δικά του στελέχη. Παρόμοια στάση κρατούν μέχρι στιγμής και η ΝΔ και το ΠΑΟΣΚ.

Από την άλλη, η κυβέρνηση ειδικού σκοπού που έδειξε ότι αποδέχεται ο κ. Τσίπρας έχει περιορισμένο ορίζοντα. Θα είναι μία κυβέρνηση ευρύτερης μεν αποδοχής για να ψηφίσει τα μέτρα και στη συνέχεια μέσα στο επόμενο δίμηνο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Είναι όμως ένα ενδεχόμενο που δεν βλέπουν με καλό μάτι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δανειστές.

Κανένας δεν θέλει να πάρει την «καυτή πατάτα» των μέτρων. Το ιδανικό γι' αυτούς θα ήταν να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, για να υλοποιήσει τα δύσκολα μέτρα και μετά την ψήφισή τους.

Το εναλλακτικό σενάριο είναι κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό, το οποίο όμως είναι αμφίβολο αν θα δεχθούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.