Η συμφωνία φέρνει ανασχηματισμό και μάλιστα όχι απλό με αλλαγή μόνο προσώπων, αλλά δομικό. Σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη του πρωθ...
Ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή ύστερα από τη στάση στελεχών της κυβέρνησης στην ολομέλεια της Βουλής, καθώς και μετά το θέμα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας που έθεσαν υπουργοί Οικονομικών προσερχόμενοι στο Eurogroup ή κατά τη συνεδρίαση του οργάνου.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το newsit.gr την εβδομάδα που πέρασε είχε δημοσιεύσει πληροφορίες για επικείμενο σαρωτικό ανασχηματισμό μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι πιο ολιγάριθμο από το σημερινό και θα δομηθεί με κριτήριο τον αποτελεσματικό έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κυρίως την ενίσχυση των τομέων εκείνων που θα αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος της υλοποίησης της συμφωνίας.
Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι κυβερνητικά στελέχη διαπιστώνουν ότι τους πέντε μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, σε ορισμένους τομείς το κυβερνητικό έργο ήταν σχεδόν μηδενικό και μάλιστα κάνουν λόγο για εικόνα ακυβερνησίας.
Τα ονόματα που ακούγονται πως θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος, ενδεχομένως και εκτός Βουλής είναι των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ησυχου, Νίκου Χουντή (ενδέχεται να μετακινηθεί στη θέση του Μανώλη Γλέζου στην ευρωβουλή) και Νίκου Αποστόλου.
Οι εξελίξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα και η στάση του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να ερμηνεύεται ως ανάδειξή του σε ηγέτη από ορισμένους αναλυτές, όμως αφήνουν και πολλά σημάδια και πληγές τόσο στον ίδιο όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, από στελέχη της κυβέρνησης εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο στόχαστρο ισχυρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης από τους αποχωρούντες υπουργούς και βουλευτές και εκφράζονται ανησυχίες για την επίδραση που θα έχουν στο κόμμα.
Μάλιστα οι ανησυχίες γίνονται μεγαλύτερες αφού πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη αντιδρούν και ασκούν αυστηρή κριτική στη συμφωνία που πρότεινε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν αυτό το μήνυμα του δημοψηφίσματος.
Εκφράζονται δε φόβοι ότι οι αντιδράσεις θα πάρουν μεγαλύτερη έκταση και ένταση ύστερα από τον ανασχηματισμό και την παραίτηση ή αποπομπή (αν επιλεγεί αυτός ο δρόμος) των διαφωνούντων υπουργών και βουλευτών.
Θανάσης Λυρτσογιάννης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.