Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΙ ΚΛΑΑΑΜΑ ΟΙ ΡΩΣΟΔΟΥΛΟΙ: ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, 16% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ, ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ!..

Ο συνδυασμός των οικονομικών περιορισμών από την Δύση αλλά και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, οδηγούν την ρωσική οικονομία στην μεγαλύ...


Ο συνδυασμός των οικονομικών περιορισμών από την Δύση αλλά και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, οδηγούν την ρωσική οικονομία στην μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία της.

Ο συγκυρία για την οικονομία της Ρωσίας είναι πραγματικά εκρηκτική. Από τη μια οι κυρώσεις των Ευρωπαίων για την εισβολή στην Ουκρανία. Και από την άλλη η μεγάλη πτώση τιμής του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Όλα αυτά οδηγούν, και μαζί πολλές εγγενείς αδυναμίες του οικονομικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, οδηγούν την οικονομία της σε ύφεση της τάξης του 4,6%, την μεγαλύτερη πτώση από το 2009 που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Μέσα σε όλα αυτά και το ρούβλι έχει χάσει 22% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο τους περασμένους τρεις μήνες. Ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 16% για τον Ιούλιο που μας πέρασε.
Η Ρωσία εξαρτάται άμεσα από τις τιμές του πετρελαίου, με τα μισά έσοδα του κράτους να προέρχονται από τις εξαγωγές αργού και φυσικού αερίου. Οι τιμές αυτές έχουν πέσει από τα 107 δολάρια το βαρέλι στα 44 δολάρια αυτή την στιγμή, αναγκάζοντας την Μόσχα να προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα περιορισμού των κρατικών δαπανών.

Αλλά και οι προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο είναι εξίσου δυσοίωνες, αναφέρουν αναλυτές της ρωσικής οικονομίας. Καθώς σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ακόμα ένας κακός δείκτης: η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής για πέντε συνεχόμενους μήνες.

Όσο για το εμπάργκο και την αντίδραση της Μόσχας να μην κάνει εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, αυτό έχει οδηγήσει σε μία καθοδική άνοδο των τιμών των τροφίμων, αυξάνοντας τους Ρώσους που ζουν κάτω από την φτώχεια κατά 3 εκατομμύρια μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 3,4% φέτος, και περισσότερο από 1% για το 2016, καθώς η οι μειώσεις στους μισθούς, το αυξημένο κόστος δανεισμού και η περιορισμένη εσωτερική αγοραστική κίνηση δεν είναι σε θέση να κάνουν την χώρα να ανακάμψει ακόμα και αν ξαφνικά οι τιμές του πετρελαίου αρχίσουν να ανεβαίνουν. Κάτι που όπως φαίνεται δεν είναι στον ορίζοντα για το επόμενο διάστημα, ακόμα ούτε και μέσα στο 2016. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.