- Άμεση πρόσβαση στην περιουσία όλων των Ελλήνων θα έχουν με ένα κλικ οι εφοριακοί - Τι θα περιλαμβάνει ο “ηλεκτρονικός φάκελος” κάθ...
- Τι θα περιλαμβάνει ο “ηλεκτρονικός φάκελος” κάθε φορολογούμενου
- Με την υλοποίηση του περιουσιολογίου θα πρέπει να δηλώνονται και τα ποσά στο... στρώμα
- Για τα μετρητά στο σπίτι θα ισχύσει ένα όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους
- Οσοι αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία και εντοπισθούν θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα, τα οποία θα προσεγγίζουν την αξία του περιουσιακού στοιχείου που απεκρύβη
- Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος
Με ένα... κλικ στον υπολογιστή, ο έφορος αλλά και οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα μπορούν να βλέπουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από το 2016. Αυτό σε περίπτωση που υλοποιηθεί ένα σχέδιο το οποίο έχει εξαγγελθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά που έμεινε στα χαρτιά.
Ο λόγος για το Περιουσιολόγιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει σκληρές προβλέψεις για όσους «λησμονήσουν» ή εσκεμμένα θελήσουν να παραπλανήσουν τις φορολογικές αρχές, υποκρύπτοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Τι δηλώνεται
Ακίνητα, μετοχές, τραπεζικοί λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συμμετοχές σε οποιαδήποτε οικονομική οντότητα, ασφαλιστικά - καταθετικά προγράμματα σε ασφαλιστικές εταιρείες, αυτοκίνητα, οικόπεδα-αγροί, σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά αεροπλάνα, έργα τέχνης κ.λπ. θα πρέπει να δηλωθούν ώστε να δημιουργηθεί ο «ηλεκτρονικός φάκελος» για κάθε φορολογούμενο.
Εκτός αυτών, όμως, μετά τη φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες Ελληνες έχουν μετρητά στο στρώμα. Με την υλοποίηση του Περιουσιολογίου θα πρέπει να δηλώνονται και τα ποσά στο... στρώμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα μετρητά στο σπίτι θα ισχύσει ένα όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος δεν θα μπορεί να τα επικαλεστεί για να δικαιολογήσει τεκμήρια διαβίωσης και «πόθεν έσχες».
Αν π.χ. μπει κατώτατο όριο 10.000 ευρώ, τα οποία δεν θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει, δεν θα είναι παράνομος και δεν θα υποστεί κάποια κύρωση. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει τον τρόπο ζωής και τα έξοδά του.
Προβλέψεις - σοκ
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται και προβλέψεις-σοκ για όσους δεν δηλώσουν το σύνολο της περιουσία τους αλλά και για όσους δεν κάνουν διορθώσεις σε περίπτωση αύξησή της.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν από το Taxis όλα τα στοιχεία για την περιουσία τους που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζει η εφορία προκειμένου να συνταχθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Πριν από την υποβολή της οριστικής δήλωσης περιουσίας θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσα από μια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης να δηλώσουν αυτή την περιουσία καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο.
Τα πρόστιμα
Οσοι αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία και εντοπισθούν από το υπουργείο Οικονομιών θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα, τα οποία θα προσεγγίζουν την αξία του περιουσιακού στοιχείου που απεκρύβη.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Περιουσιολόγιο θα πρέπει οι φορολογούμενοι να κάνουν μια νέα αρχή στη σχέση τους με την εφορία και μέσα στο 2016 θα κληθούν να κάνουν δήλωση περιουσιολογίου, στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία για τα οποία δεν έχει γνώση η εφορία. Έτσι θα πρέπει να δηλώσουν την κινητή περιουσία τους, όπως είναι αξία μετοχών, καταθέσεις και, βεβαίως, μετρητά που διακρατούνται.
Πιστωτικές κάρτες κατά της φοροδιαφυγής
Παράλληλα με το Περιουσιολόγιο για το χτύπημα της φοροδιαφυγής θα επεκταθεί και θα γίνει υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές και κυρίως στην παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες. Με το τρόπο αυτό θα γίνονται εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων και θα εντοπίζονται όσοι αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη είτε αυτή αφορά στο εισόδημα είτε στον ΦΠΑ. Μάλιστα, θα δοθούν ισχυρά κίνητρα στους πολίτες για τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στις αγορές τους.
Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι η σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, καθώς και των εκπτώσεων φόρου που προβλέπονται για ορισμένες κατηγορίες δαπανών, όπως η ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Εξαιρέσεις από τη σύνδεση του πλαστικού χρήματος με τις φοροαπαλλαγές θα υπάρξουν για κατηγορίες φορολογούμενων, όπως για συνταξιούχους πάνω από ένα ορισμένο όριο ηλικίας οι οποίοι είναι δύσκολο να χρησιμοποιούν τις κάρτες για τις συναλλαγές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι έτσι κι αλλιώς η διαδικασία δημιουργίας του Περιουσιολογίου γίνεται:
Με αξιοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχει δηλωθεί στις φορολογικές αρχές, στη ΔΕΗ, στο Κτηματολόγιο, στις πολεοδομίες, σε δήμους κ.λπ. και τα οποία δεν θα ξαναδηλωθούν.
Με ειδική δήλωση των φορολογουμένων. Η δήλωση εξασφαλίζει κατοχύρωση ιδιοκτησίας (σε περίπτωση αμφισβητήσεων σε δικαστήριο), σύνδεση με δίκτυα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.), δυνατότητα ανέγερσης ακινήτου, μεταβίβασης κ.λπ. Σε καμία περίπτωση η δήλωση αυτή δεν αντικαθιστά τον αναγκαίο τίτλο ιδιοκτησίας (συμβόλαιο κ.λπ.). Είναι απλώς μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη νομική κατοχύρωση-εκμετάλλευση του περιουσιακού στοιχείου.
Με τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων. Η εφαρμογή του Περιουσιολογίου θα συνοδευθεί και με τη δημιουργία μηχανισμού εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.
Από τη δημιουργία του Περιουσιολογίου και εφεξής θα καταγράφονται μόνιμα (μέσα από συγκεκριμένη ηλεκτρονική διαδικασία) οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση, στον χρόνο πραγματοποίησής τους. Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (ακίνητο, λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία κ.λπ., στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) δεν δηλωθεί, οποτεδήποτε εντοπιστεί, κατάσχεται.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.