Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Ο ΡΟΝΤΟΣ, Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ: ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΕΙΣ...

Στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης μπαίνει σε λίγες μέρες η πρώτη από τις πολλές διερευνώμενες υποθέσεις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) γι...

Στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης μπαίνει σε λίγες μέρες η πρώτη από τις πολλές διερευνώμενες υποθέσεις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) για να ελεγχθούν κακουργηματικές κατηγορίες που σχετίζονται με παράνομη χρηματοδότηση αλλά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος «ακουμπώντας» ακόμα και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκλεισε την πόρτα της επανόδου στη διπλωματική υπηρεσία σε πρέσβη που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, αφήνοντάς τον στο περιθώριο υπό καθεστώς «δυνητικής αργίας».

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στο εδώλιο του 3μελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας 8 συνολικά κατηγορούμενοι αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες σχετικά με την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων (περίπου 9 εκατ. ευρώ) που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000-2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που θα κληθούν να λογοδοτήσουν γι' αυτή την πρώτη δικαστική «νάρκη» που «έσκασε» στον χώρο των ΜΚΟ είναι το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΞ Αλ. Ρόντος (επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας - ΥΔΑΣ την επίμαχη περίοδο και πρώην στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου), οι πρέσβεις Νικ. Τσαμαδός και Νικ. Μπάζας, τρεις τέως υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, καθώς επίσης ο προφυλακισμένος πρόεδρος της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκος και η σύζυγός του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη.

Ο Αλεξ Ρόντος, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, την επίμαχη περίοδο ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας-ΥΔΑΣ του υπεξ.
Στο μεταξύ το ΣτΕ, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν την ομαλή λειτουργία της διπλωματικής υπηρεσίας και αρνούμενο να λάβει υπόψη του τον «υπερασπιστικό» ισχυρισμό ότι όλα θα κριθούν συντομότατα στην κρίσιμη ποινική δίκη που ξεκινά, απέρριψε αίτηση αναστολής που υπέβαλε ο μέχρι πρότινος πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία (και παλιότερα στο Τόκιο) Ν. Τσαμαδός.

Συγκεκριμένα, απέκρουσε την προσπάθειά του να «παγώσει» και να ανατρέψει ως αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά να τον θέσει προ 2μήνου σε «δυνητική αργία», ύστερα από το βαρύ κατηγορητήριο της Δικαιοσύνης και το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που κατέστη πλέον αμετάκλητο.

Ο πρέσβης Νικ. Τσαμαδός έχει τεθεί προ διμήνου από τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σε δυνητική αργία και το ΣτΕ απέρριψε την αίτησή του να ανατραπεί η απόφαση ως αντισυνταγματική.

Σε βάρος του πρέσβη εκκρεμεί ποινική δίωξη για 5 κακουργήματα, που αφορούν και άλλα πρόσωπα και που σχετίζονται κυρίως με την προβληματική διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς να καλύπτονται οι νόμιμες προϋποθέσεις) της «αμαρτωλής» ΜΚΟ, την περίοδο που ήταν αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ, με αποτέλεσμα να υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο ζημιά ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

«Ξεσκόνισμα»
Η σχετική έρευνα των εισαγγελικών αρχών, που ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, οδήγησε αρχικά στη σύλληψη του Κ. Τζεβελέκου ύστερα από έκδοση διεθνούς εντάλματος (ήδη το εφετειακό βούλευμα παρέτεινε για ένα 6μηνο την προφυλάκισή του) και στις βαρύτατες διώξεις σε βάρος των 8 για την υπόθεση των ναρκών.

Εσκασε... νάρκη κατά ΜΚΟ
Παράλληλα, άνοιξε τον δρόμο για να επεκταθεί το «ξεσκόνισμα» και πολλών άλλων ΜΚΟ για τις οποίες αναμένεται σύντομα να «σκάσουν νάρκες», καθώς γίνονται «φύλλο και φτερό» όλα τα στοιχεία που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις τους, τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, τις διαδρομές του, αλλά και το αν κατέληξε στο σύνολό του στους σκοπούς για τους οποίους χορηγήθηκε.

Κεντρικό πρόσωπο της ΜΚΟ (που είχε ως στόχο την ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ναρκών σε ολόκληρο τον κόσμο) είναι ο Κ. Τζεβελέκος (που φέρεται να είχε περάσει κάποτε και από την εφημερίδα «Εξόρμηση»). Η ΜΚΟ εξασφάλισε επιχορηγήσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ για 8 προγράμματα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία, Λίβανο, Ιράκ.

Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που στόχο είχαν να συνεχιστεί η... αιμοδοσία της ΜΚΟ με δημόσιο χρήμα. Ενώ η ΜΚΟ όφειλε να συμμετέχει σε ποσοστό 25% στα προγράμματα (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές), επιχείρησε να συγκαλύψει με «τρικ» την ελάχιστη συμμετοχή της. Ετσι εμφάνιζε τους ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης (ναρκαλιευτές κ.λπ.) ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20-30% των αποδοχών τους ως δωρεά χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης.

Παράλληλα, η έρευνα διαπίστωσε ότι ήταν ανύπαρκτος ο έλεγχος από την ΥΔΑΣ των παραστατικών που υπέβαλλε η ΜΚΟ, ότι δεν ζητήθηκε ποτέ η σχετική έγκριση από τις επιμέρους ελληνικές πρεσβείες ούτε πιστοποιήθηκε από αυτές η υλοποίηση των προγραμμάτων.

Επίσης εντόπισε παραστατικά σε ξένη γλώσσα (αραβική, σερβική) που έγιναν δεκτά χωρίς μετάφραση, καθώς και καταβολή της χρηματοδότησης αν και δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου. Ακόμα διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ IX. Για τον επικεφαλής της ΜΚΟ διαπιστώθηκε ότι διέθετε σημαντική ακίνητη περιουσία σε Ρόδο και Αθήνα, διάγοντας για ένα διάστημα βίο πολυτελή, ενώ ο ίδιος δήλωσε στο στάδιο της προφυλάκισής του ότι πλέον βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών βρέθηκαν και καταγγελίες ότι δόθηκαν σημαντικά κονδύλια για αποναρκοθέτηση 210 στρεμμάτων στον Λίβανο ενώ αντίστοιχη ΜΚΟ άλλης χώρας είχε ήδη αποναρκοθετήσει πολύ μεγαλύτερη ζώνη της ίδιας περιοχής, έκτασης 4.000 στρεμμάτων.

Ο Αλ. Ρόντος, που διηύθυνε τότε την ΥΔΑΣ (πρόσφατα βρέθηκε στη θέση απεσταλμένου της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής για θέματα ανθρωπιστικής κρίσης), είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ μετά την απολογία του, καθώς διαπιστώθηκε από γραφολογική εξέταση ότι ο ίδιος είχε μεν υπογράψει την ανάθεση προγράμματος αλλά όχι και την εκταμίευση των σχετικών ποσών, όπου η υπογραφή του ήταν πλαστογραφημένη. Παράλληλα υποστήριξε ότι είχε εισηγηθεί αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ΜΚΟ θεωρώντας το προβληματικό και ελλιπές.

Οι πρέσβεις Ν. Τσαμαδός και Ν. Μπάζας (υπηρετούσε στο Σουδάν), που κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση, απιστία, πλαστογραφία, απάτη, αρνήθηκαν επίσης τις κατηγορίες.

Ο υπουργός ζήτησε την παραπομπή τους στο πειθαρχικό συμβούλιο για να τεθούν σε αργία λόγω της σοβαρότητας των σε βάρος τους κατηγοριών, αλλά το πειθαρχικό έκρινε (κατά πλειοψηφία) ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν την αργία, ενώ αντίθετα δύο δικαστές του ΣτΕ μειοψήφησαν υπέρ της αργίας. Τότε ο υπουργός αποφάσισε να τους θέσει ο ίδιος σε αργία, βάζοντας παράλληλα σε διαθεσιμότητα διευθυντικά στελέχη του υπουργείου που αρνήθηκαν να επιβάλουν κυρώσεις.

Ο Ν. Τσαμαδός προσέφυγε στο ΣτΕ θεωρώντας την υπουργική απόφαση αντισυνταγματική (εν όψει της κατά πλειοψηφία άρνησης του πειθαρχικού να τον θέσει σε αργία), υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος για απομάκρυνσή του αφού πολύ σύντομα θα αποφασίσει η ποινική δικαιοσύνη (στη δίκη που ξεκινά στις 7-9-15), καθώς και ότι υφίσταται ανεπανόρθωτη ηθική και υπηρεσιακή βλάβη.

Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ (υπό την Τ. Κόμβου) απέρριψε, όμως, την αίτηση για επάνοδό του, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς του περί ανεπανόρθωτης βλάβης και σε οικονομικό επίπεδο.

Ανεπανόρθωτη βλάβη
Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι μετά την παραπομπή για απιστία, απάτη, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ο υπουργός έκρινε ότι λόγω της φύσης των παραπτωμάτων που του αποδίδονται, του βαθμού και της ιδιαίτερης αποστολής που έχει για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων και την ενίσχυση της διεθνούς νομιμότητας, επιβάλλεται η απομάκρυνσή του για να μη θιγεί το κύρος του ΥΠΕΞ και της χώρας.

Δέχθηκε επίσης ότι τυχόν παραμονή του στην πρεσβεία της Μπραζίλια και συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων του θα επιτείνει το πρόβλημα, λόγω της σπουδαιότητας της θέσης που κατέχει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η θέση του σε αργία σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία της διπλωματικής υπηρεσίας και η άμεση εκτέλεσή της επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δεν μπορεί να ανασταλεί.

Ακόμα απέκρουσε τον ισχυρισμό του για ανεπανόρθωτη υπηρεσιακή και ηθική βλάβη του επειδή συνταξιοδοτείται το 2017 και θα τερματίσει τη διπλωματική του καριέρα στιγματισμένος λόγω της απομάκρυνσης. Το δικαστήριο επισήμανε ότι η δυνητική αργία είναι μέτρο προσωρινού και επείγοντος χαρακτήρα, που επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος για να διασφαλιστούν η εύρυθμη λειτουργία και το κύρος της υπηρεσίας. Η βλάβη που επικαλείται ο πρέσβης δεν μπορεί να δικαιολογήσει «πάγωμα» της αργίας, ενώ αν απαλλαγεί στην ποινική δίκη, θα αποκατασταθεί η ηθική ζημιά που επικαλείται.

Το ΣτΕ απάντησε αρνητικά και στους ισχυρισμούς του ότι υφίσταται και ανεπανόρθωτη υλική ζημιά λόγω της ιδιαίτερα σημαντικής μείωσης των αποδοχών του αφού στερείται πλέον τις αυξημένες αποδοχές εξωτερικού και περιορίζεται στο 50% των αποδοχών εσωτερικού. Κατά τους ισχυρισμούς του, επειδή δεν έχει άλλους οικονομικούς πόρους, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες διαβίωσης της οικογένειάς του (καθώς δύο από τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του σπουδάζουν στο εξωτερικό).

Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ δεν δέχθηκε ότι θα φθάσει σε βαθμό πλήρους αδυναμίας να καλύψει τις οικογενειακές του ανάγκες, αφού έλαβε υπόψη της τα επί σειράν ετών ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματά του. Παράλληλα κατέληξε ότι δεν μπορεί να «παγώσει» την αργία, αφού σταθμίζοντας την ανεπανόρθωτη βλάβη που επικαλείται ο πρέσβης, έδωσε σαφές προβάδισμα στους λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε το ΥΠΕΞ, εν όψει και της βαρύτητας των ποινικών και πειθαρχικών παραπτωμάτων που του καταλογίζονται.



ΑΛΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.