Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

TEΛΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΕΠΙ 6 ΜΗΝΕΣ; Ο ΛΟΡΔΟΣ, Ο ΣΟΡΟΣ 'Η ΛΑΖΑΡ ΚΑΙ ΓΙΑΝΗΣ

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗ «Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι», λέει ο σοφός λαός και στην περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη μ...





ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗ
«Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι», λέει ο σοφός λαός και στην περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη μια ματιά στις παρέες των τελευταίων ετών θα αποκάλυπτε ποιοι ήταν το «λόμπι της δραχμής» εντός της κυβέρνησης αλλά με... εξωτερική βοήθεια. Και φυσικά, κανείς δεν θα εκπλησσόταν για το πώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε «στήσει» τον μηχανισμό που οδηγούσε κατευθείαν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.Μια ιστορία που τότε είχε προκαλέσει πάταγο για άλλο λόγο, αποκαλύπτει τον ρόλο του λόρδου Νόρμαν Λαμόντ, πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, μέλους των κυβερνήσεων Θάτσερ και Μέιτζορ και πρωταγωνιστή μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές «μαύρες σελίδες» στην παγκόσμια ιστορία.

Είναι αρχές Φεβρουαρίου του 2015 και ο «ροκ σταρ» Γ. Βαρουφάκης απολαμβάνει την υψηλή δημοφιλία που του έχει χαρίσει η θέση του υπουργού Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά και ο αντισυμβατικός του χαρακτήρας. Χωρίς γραβάτες και «τυπικούρες», με σηκωμένους γιακάδες και ύφος χιλίων καρδιναλίων περιφέρεται στα διεθνή φόρα και εκπλήσσει τους «στημένους» γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Εκείνη την περίοδο βρίσκεται στο Λονδίνο για συνομιλίες σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα και η είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης «έφαγε πόρτα» από το γνωστό Reform Club, επειδή η ιδιωτική λέσχη δεν αποδεχόταν το dress code του υπουργού. Ο Ελληνας οικονομολόγος δεν έγινε δεκτός στη λέσχη παρ’ ότι συνοδευόταν από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και προσωπικό του φίλο Νόρμαν Λαμόντ.

Περίεργες συμπτώσεις με το «γεράκι» των αγορών, Τζ. Σόρος
Ο ίδιος Λαμόντ είναι αυτός που συντόνιζε το φόρουμ στο οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε τις αποκαλύψεις σχετικά με το παράλληλο τραπεζικό σύστημα που ήθελε να στήσει μέσω «χακαρίσματος» των συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Το ακροατήριο ήταν επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds, ουσιαστικά δηλαδή κεφάλαια που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν μια τέτοια ευκαιρία, μια οικονομική και νομισματική αναταραχή εντός της Ευρωζώνης. Και κανείς βεβαίως δεν είναι σίγουρος αν όλοι αυτοί οι επενδυτές γνώριζαν ακόμη και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία το σχέδιο που είχε ο Γ. Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός με τον Λαμόντ είχαν γνωριστεί στην Αυστραλία προ επταετίας και είχαν αναπτύξει προσωπική φιλία, η οποία στηριζόταν προφανώς και στις ίδιες απόψεις για την Ευρώπη. Αν μάλιστα δει κανείς τη διαδρομή του λόρδου, θα καταλάβει ότι πολλές από τις απόψεις του Βαρουφάκη είχαν ως βάση τις θεωρίες του Βρετανού. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο λόρδος Λάμοντ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί μία έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα με την έξοδο της Βρετανίας από τον ERM. Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, επισήμανε, εξηγώντας ότι «τώρα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το οποίο είναι τεράστιο θέμα».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Νόρμαν Λαμόντ
«Θα έπρεπε βραχυπρόθεσμα να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα μεγάλα θέματα, όπως η ραγδαία υποτίμηση του νέου νομίσματος, πιθανότατα και η εκτόξευση του πληθωρισμού, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να γίνει εθνικοποίηση τραπεζών και να διατηρηθούν τα capital controls. Μακροπρόθεσμα ίσως απέφερε θετικά αποτελέσματα, όμως βραχυπρόθεσμα τα προβλήματα θα ήταν μεγάλα, οπότε δεν εκπλήσσομαι που τελικά το απέφυγαν», υποστήριξε ο Λάμοντ.
Κερδοσκοπία

Τζ. ΓκαλμπρέιθΟ ρόλος του Λαμόντ στη «Μαύρη Τετάρτη» για τη Βρετανία δεν έχει ξεκαθαριστεί. Θυμίζουμε ότι επί υπουργίας του το 1992 η αγγλική στερλίνα οδηγήθηκε στην έξοδο από τον Ευρωπαϊκό Mηχανισμό Συναλλαγματικών Iσοτιμιών (ERM). Ο ίδιος έφυγε από την κυβέρνηση, αλλά έμεινε σταθερός στην άποψή του ότι η κίνηση αυτή ήταν προς όφελος της χώρας. Ο Λαμόντ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση Μέιτζορ το 1993 κάτω από το βάρος των καταγγελιών για πιθανή εμπλοκή του στο σκάνδαλο κερδοσκοπίας με τη βρετανική λίρα. Η «Μαύρη Τετάρτη» (16 Σεπτεμβρίου 1992) είναι γνωστή ως η ημέρα που οι κερδοσκόποι «έσπασαν» τη στερλίνα και ανάγκασαν τη βρετανική κυβέρνηση να την αποσύρει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ).


Κι εδώ έρχεται η ενδιαφέρουσα είδηση. Εκείνο το παιχνίδι της άγριας κερδοσκοπίας επί της βρετανικής λίρας είχε πρωταγωνιστή το γνωστό «γεράκι» των αγορών, τον Τζορτζ Σόρος, ο οποίος κέρδισε τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια και μετά απ' αυτό καθιερώθηκε ως ο Νο 1 κερδοσκόπος με νομίσματα παγκοσμίως. Ο Λαμόντ δεν έχει αποδειχθεί τι ρόλο έπαιξε στο πλευρό του Σόρος, όμως, πολλοί στη Βρετανία δεν θα απέκλειαν οτιδήποτε.


Ο κ. Χατζηθεοδώρου
Ωστόσο, και για τον Γ. Βαρουφάκη, υπάρχουν οι φήμες για σχέσεις του με οικονομικούς παράγοντες που θα επιδίωκαν ένα Grexit, και κυρίως με τον Τζ. Σόρος. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα για επαφές του κ. Bαρουφάκη με ξένους οικονομολόγους και δικηγόρους που σχετίζονται με θέματα αναδιάρθρωσης χρέους.
Ο πρώην υπουργός έχει συναντηθεί με τον διάσημο δικηγόρο, ειδικό σε θέματα αναδιάρθρωσης χρέους Λι Mπουχάιτ, γεγονός που επιβεβαιώνει τις σκέψεις για «σχέδιο Β» που είχε η κυβέρνηση.


Δ. Παπαδημητρίου
Στις φήμες θα πρέπει να προστεθούν κι αυτές που έκαναν λόγο για συνάντηση του κ. Bαρουφάκη με τον Tζ. Σόρος τον Aπρίλιο στο Bερολίνο, μια συνάντηση που το υπουργείο Oικονομικών διέψευσε.
Tα σενάρια εντάθηκαν όταν υπήρξαν δημοσιεύματα για επαφές του κ. Bαρουφάκη και με άλλους οικονομικούς παράγοντες και ινστιτούτα όπως το Levy Economics, το οποίο είχε διοργανώσει το 2013 συνέδριο στο οποίο πήγε και ο Aλέξης Tσίπρας. Tο εν λόγω ινστιτούτο χρηματοδοτείται και από τον Tζ. Σόρος, ενώ σε αυτό εργαζόταν και ο Tζ. Γκάλμπρεϊθ, εκ των συμβούλων του κ. Bαρουφάκη και συντονιστής της ομάδας που προετοίμαζε το παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Eπικεφαλής στο Levy είναι ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας, P. Aντωνοπούλου.
Ο λόρδος Λαμόντ συνεργάζεται με τον οργανισμό Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) που κάνει αναλύσεις για επενδυτές που θα μπορούσαν να «παίξουν» στις διεθνείς χρηματαγορές και στο οποίο μίλησε ο κ. Βαρουφάκης.
Ξεκίνησε την καριέρα του στην NM Rothschild & Sons, την επενδυτική τράπεζα όπου έγινε διευθυντής της Rothschild Asset Management πριν μεταπηδήσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Θεωρείται ευρωσκεπτικιστής αν και υποστηρίζει ότι είναι ανοιχτός στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, ενώ αποφεύγει να ταχθεί ανοιχτά υπέρ ενός Brexit. Οι επαφές του με τον Γ. Βαρουφάκη ενδεχομένως να σχετίζονται με το σχέδιο Β που προετοίμαζε ο τελευταίος και που ο λόρδος θεωρούσε απόλυτα φυσιολογικό.


Ολη η ομάδα εν δράσει
Τελικά ποιος εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών επί πέντε μήνες για το «σχέδιο Α;» Είναι το ερώτημα που εύλογα τίθεται μετά τις αποκαλύψεις για το «plan B» που είχε ο Γ. Βαρουφάκης και το οποίο, όπως ο ίδιος υποστήριξε, προωθούνταν με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού.
Και παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός τονίζει με έμφαση ότι θα ήταν «έγκλημα» να μην έχει μια κυβέρνηση εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα, η μεθόδευση αυτού του σχεδίου προκαλεί σάλο. Και φυσικά θα αποτελέσει αντικείμενο της δικαστικής έρευνας και για το κατά πόσο ο κ. Βαρουφάκης προέβη σε ενέργειες που ενέχουν ποινικές ευθύνες.
Βεβαίως θα πρέπει να διευκρινιστεί και το ποιοι ήταν οι «κοινωνοί» του συγκεκριμένου πλάνου, το οποίο είχε αρχίσει να σχεδιάζεται προτού καν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου. Αν, δηλαδή, δεν ήταν μόνο η κλειστή ομάδα των τεσσάρων - πέντε ατόμων που είχε γνώση του σχεδίου, αλλά και πολλοί άλλοι εντός και εκτός Ελλάδας που ενδεχομένως εκμεταλλεύτηκαν τις πληροφορίες για ίδιον όφελος.
Όμως, ο πρώην υπουργός, ο οποίος δεν είχε ιδιαίτερη... σχέση με το υπουργείο του κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί, αφού λίγες φορές πάτησε το πόδι του στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος, θα πρέπει να δώσει... διευθύνσεις και ονόματα για το ποιοι συγκροτούσαν την ομάδα της δραχμής και ποιοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Μαξίμου για τα σχέδια «χακαρίσματος» του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο φίλος «χακεράς»
Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό από τον κ. Βαρουφάκη ότι ο «χάκερ» που θα έκανε την υποκλοπή ήταν προσωπικός του φίλος και καθηγητής στο Κολούμπια. Πρόκειται για τον Μιχάλη Χατζηθεοδώρου, ο οποίος διορίστηκε από τον Βαρουφάκη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ο ίδιος πριν από μερικές ημέρες διέψευσε κατηγορηματικά τον παιδικό του φίλο λέγοντας πως ουδέποτε έγινε η παραμικρή παραβίαση του συστήματος και ποτέ δεν υπήρξε κάποιο τέτοιο σχέδιο δημιουργίας παράλληλου συστήματος το οποίο ουσιαστικά θα οδηγούσε σε εθνικό νόμισμα.
Ο ίδιος ο υπουργός είχε πει στις 5 Μαρτίου για τον προσωπικό του φίλο: «Τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» πάνω στην οποία θα χτιστεί, χτίζεται και θα χτιστεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και γενικότερα του ελληνικού κράτους, να στηρίξει το φορολογικό του σύστημα, το σύστημα πληρωμών σε νέες τεχνολογικές δομές. Ο Μιχάλης αν θέλετε αποτελεί ένα δείγμα γραφής των επιλογών μας να μην επιλέγουμε ανθρώπους του κομματικού σωλήνα...». O φίλος του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι ειδικός στην Πληροφορική. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδακτορικό στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Columbia.
Ο συντονιστής
Συντονιστής της ομάδας που προετοίμαζε το σχέδιο Β ήταν ο γνωστός καθηγητής οικονομικών, Τζέιμς Γκαλμπέιθ. Γιος ενός εκ των κορυφαίων Αμερικανών κεϋνσιανών οικονομολόγων του 20ού αιώνα, του Τζον Γκαλμπρέιθ, διδάσκει στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και είναι προσωπικός φίλος του Γ. Βαρουφάκη. Ο ίδιος αποκάλυψε προ ημερών ότι το σχέδιο που ετοίμαζαν ήταν οι πληρωμές σε IUS’s δηλαδή καταβολή μισθών, συντάξεων και άλλων υποχρεώσεων του δημοσίου με «υποσχετικές». Ο οικονομολόγος παραδέχεται στο περιοδικό Politico ότι όλα γίνονταν συνωμοτικά, με ανταλλαγή πληροφοριών με κρυπτογραφημένα email, συναντήσεις σε απομακρυσμένα σημεία και κυρίως «κανείς από την ομάδα των 4-5 ατόμων δεν μιλούσε για όσα συζητούσαμε με κανέναν εκτός κύκλου», υποστηρίζει ο κύριος Γκάλμπρεϊθ, που πάντως δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν επρόκειτο για μια επιχείρηση «απατεώνων». «Δεν υπήρχε τίποτα αμφίβολο σε όσα κάναμε, εκτός από το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν», λέει.
Yπερασπίζεται τις ενέργειές του, αλλά αρνείται πως η ομάδα αυτή είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με το σχέδιο χακαρίσματος των ΑΦΜ: «Αυτό ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει ξεσηκώσει κατακραυγή αυτές τις μέρες», λέει.
O Γκαλμπρέιθ δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό, καθώς ήταν σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όπως βεβαίως και ο κ. Βαρουφάκης. Ο αμερικανός οικονομολόγος συνδέεται με φιλία με τον τελευταίο, τον συνόδευσε σε ταξίδια στις Βρυξέλλες αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείτο άτυπος και άμισθος σύμβουλός του, ενώ είχε συναντηθεί αρκετές φορές και με τον Αλέξη Τσίπρα. Εχει ουκ ολίγες φορές μιλήσει για εναλλακτικό σχέδιο από την Ελλάδα και ήταν υπερασπιστής του «όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
Ο «κύριος Geuro»
Η Welt αποκαλύπτει ότι στις 28 Απριλίου 2015 ο αμερικανικής καταγωγής Τόμας Μάγερ είχε μια συζήτηση «ιδιωτικής φύσης» τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο οικονομολόγο της Deutsche Bank και θεωρείται ο εμπνευστής του σχεδίου για το ελληνικό ευρώ, το «Geuro» και είχε μιλήσει γι' αυτό ήδη από το 2012.
Ο Μάγερ υποστηρίζει, εντελώς... τυχαία το ίδιο υποστηρίζει και ο κ. Γκάλμπρειθ, τη χρήση IOUs, τα οποία θα μπορούσε να εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν δεν είχε χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Τις σκέψεις αυτές τις είχε πει και στον κ. Βαρουφάκη και στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι το νέο νόμισμα, το Geuro θα είχε ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ, αλλά η αγορά θα το υποτιμούσε αμέσως, ενδεχομένως και κατά 50%. Ο οικονομολόγος υποστήριζε ακόμη ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει και capital controls, όχι όμως με «πάγωμα» των αναλήψεων, αλλά με ένα «πέναλτι» για όσους βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό.
Aκόμη... μία σύμπτωση
Ακόμη... μία σύμπτωση αποτελούν οι απόψεις του προέδρου του Ινστιτούτου Levy, που έχει ως έδρα το Κολέγιο Bard της Νέας Υόρκης, του Δ. Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού Ανεργίας Ράνιας Αντωνοπούλου.
Είναι ο ίδιος που είχε οργανώσει επαφές υψηλού επιπέδου του Αλ. Τσίπρα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου πριν γίνει πρωθυπουργός. Ο κ. Παπαδημητρίου είναι υπέρμαχος της εξόδου της χώρας από το ευρώ ή της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος σε Ελλάδα και Κύπρο.
Σε άρθρο του με τίτλο «The Jobs-Currency Connection in Greece», τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός εναλλακτικού εγχώριου νομίσματος, του «geuro». Το ίδιο για το οποίο μιλούσε ο κ. Μάγερ... Ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριζε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λειτουργεί ως Εργοδότης Εκτακτης Ανάγκης (Employer of Last Resort), καθώς θα δύναται να προσλαμβάνει οποιονδήποτε ικανό και πρόθυμο να παράξει δημόσια αγαθά, πληρώνοντας με geuros τα οποία θα είναι ομόλογα με τη μορφή κουπονιών περιορισμένης ονομαστικής αξίας, χωρίς επιτόκιο, με κύριο σκοπό την αποπληρωμή φόρων. Σύμφωνα με μελέτη του Bard College, η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να εγκαινιάσει ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα αποκαταστήσει τη ρευστότητα της εγχώριας αγοράς, δεδομένου ότι η ενίσχυση και σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα ζητούμενα.
Παράλληλο σύστημα σαν κι αυτό που σχεδίαζε ο κ. Βαρουφάκης... Λεπτομέρεια: Το Ινστιτούτο Levy συνεργάζεται και με τον Τζορτς Σόρος, κατ’ άλλους χρηματοδοτείται από αυτόν.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.