Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΝ ΑΝΕΡΓΟΙ... ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΛΥΠΑΣΤΕ ΡΕ... ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΛΥΠΑΣΤΕ...!!!

Έχασαν το δύσκολο στοίχημα της επανεκλογής τους και τώρα ανασυντάσσονται. Εκείνοι που δεν κατάφεραν να μπουν ξανά στη Βουλή αδειάζουν τ...



Έχασαν το δύσκολο στοίχημα της επανεκλογής τους και τώρα ανασυντάσσονται. Εκείνοι που δεν κατάφεραν να μπουν ξανά στη Βουλή αδειάζουν τα βουλευτικά και υπουργικά γραφεία τους και ετοιμάζονται να βγουν στην… αγορά εργασίας. Ορισμένοι σκοπεύουν να επανέλθουν στην πολιτική και άλλοι να ανοίξουν πανιά για νέους επαγγελματικούς ορίζοντες. Κάποιοι με εμπλουτισμένα πια βιογραφικά θα αναζητήσουν μια θέση εργασίας στον δύσκολο ιδιωτικό τομέα, άλλοι θα επιστρέψουν στις παλιές δουλειές τους και κάποιοι στις υπηρεσίες τους στον δημόσιο τομέα. Φυσικά, δεν θα λείψουν και εκείνοι που προγραμματίζουν… διακοπές και ξεκούραση, μακριά από τις αντιπαραθέσεις και την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ολοι τους όμως θα παραμείνουν στις... επάλξεις αναμένοντας στο ακουστικό τους για τις επόμενες εκλογές ή ακόμη και για μια εξωκοινοβουλευτική θέση στην κυβέρνηση.

Η είσοδος της Ενωσης Κεντρώων στη νέα Βουλή, σε συνδυασμό με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη), φέρνει μεγάλες σε εύρος αλλαγές στην εθνική αντιπροσωπία, που οδηγούν στην αναζήτηση εργασίας δεκάδες βουλευτές που έμειναν εκτός.

Άλλωστε, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που πρώην υπουργοί, αλλά και πρωτοκλασάτα ονόματα της πολιτικής σκηνής αποτραβιούνται από τα φώτα της δημοσιότητας και επιστρέφουν στις δουλειές τους, τις οποίες είχαν εγκαταλείψει, για να αφιερωθούν στις υποχρεώσεις που συνοδεύουν το βουλευτικό αξίωμα. Οι περισσότεροι αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό, άλλοι επιδόθηκαν στη συγγραφή βιβλίων και αρκετοί… έκλεισαν οριστικά την πόρτα της πολιτικής. Είτε επειδή οι ίδιοι το θέλησαν είτε επειδή αντιλήφθηκαν ότι το ίδιο το πολιτικό σύστημα τους άφησε απέξω… διά παντός.

«ΣΑΡΩΣΗ»

Η μεγαλύτερη «σάρωση» έγινε στους υποψηφίους της Λαϊκής Ενότητας, στελέχη που είχαν αποσχιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι χθες ήταν υπουργοί και σήμερα είναι χωρίς βουλευτική έδρα. Οι πολιτικές ισορροπίες ανατράπηκαν με τη διάσπαση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα και τώρα όλοι οι πρώην υποψήφιοι βουλευτές που υπήρξαν κορυφαία στελέχη του, αλλά και υπουργοί της πρώην κυβέρνησης, βγαίνουν στην αγορά εργασίας.

Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Ησυχος και Ραχήλ Μακρή είναι μερικά από αυτά τα ηχηρά ονόματα που μένουν εκτός.



Ξεκινώντας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον μαθηματικό από την Ελευσίνα, μπορεί να έμεινε εκτός Βουλής, δεν θα μείνει όμως εκτός πολιτικής. Ως επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, θα παραμείνει στις επάλξεις, οργανώνοντας τον νέο πολιτικό σχηματισμό σε κόμμα, προκειμένου αυτό να έχει «ωριμάσει» μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Σε δύο μήνες, η Λαϊκή Ενότητα ετοιμάζει την Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα τεθεί πάλι στην πρώτη γραμμή ενός νέου πολιτικού αγώνα, που καλείται να δώσει απέναντι στους πρώην συντρόφους του.



Οσο για την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική και κομματική της ταυτότητα και θα παραμείνει στον αγώνα, ωστόσο ετοιμάζεται να επιστρέψει και στη συγγραφή βιβλίων. Θα φροντίσει όμως να μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ πολιτικών υποχρεώσεων, συγγραφής και της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία εργαζόταν μέχρι πριν από την είσοδό της στη Βουλή. Η κα Βαλαβάνη είχε κάνει αναστολή επαγγέλματος και σχεδιάζει τώρα να επιστρέψει στην εργασία της.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ



Από τους τυχερούς βουλευτές που δεν θα αναζητήσουν άλλη εργασία είναι η Ραχήλ Μακρή, η οποία επιστρέφει στην υπηρεσία της. Η πρώην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια με τη ΛΑΕ είναι δημόσιος υπάλληλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και δεν αποκλείεται να τη δούμε και σε κάποια διευθυντική θέση.

Ωστόσο, σκοπεύει να κρατήσει αποστάσεις από τη δημόσια ζωή και την πολιτική, αφού ετοιμάζεται να φύγει διακοπές με τον σύζυγό της, προκειμένου να ξεκουραστεί και να αποφορτιστεί από το πολιτικό κλίμα. Επιπρόσθετα, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της, που περιλαμβάνει ένα μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, αλλά, επειδή της αρέσουν και τα δύσκολα…, παράλληλα θα παρακολουθεί μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης.



Ο Δημήτρης Στρατούλης μπορεί να μην έχει πια έδρα στη Βουλή, όμως, όπως δηλώνει, "ο αγώνας τώρα θα είναι μεγαλύτερος και πιο έντονος". Δεν θα επιστρέψει στη θέση του στον ΟΤΕ, από όπου είχε φύγει από τη στιγμή που είχε ασχοληθεί με την πολιτική, καθώς η οργάνωση του κόμματος και οι αγώνες που καλείται να δώσει περιορίζουν πια τον ελεύθερο χρόνο του. Πλέον θα επιστρέψει στα συνδικαλιστικά του καθήκοντα, όπως η συνείδησή του επιβάλλει, και ετοιμάζεται να δώσει νέους αγώνες.



Την έδρα του στη Βουλή παραδίδει μετά από επτά μήνες και ο Κώστας Λαπαβίτσας, επιστρέφει όμως στην έδρα του στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ΛΑΕ. Επίσης, δεν αποκλείει την έκδοση ενός νέου βιβλίου, γιατί, μπορεί η εμπειρία του από την πολιτική να ήταν μικρή, ήταν όμως γεμάτη, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, στις οποίες μάλιστα πρωταγωνίστησε.

ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ



Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που αποσχίστηκε ωστόσο, για να κατέλθει στις εκλογές με τη Λαϊκή Ενότητα, εγκαταλείπει τη Βουλή, θα εξακολουθήσει όμως να κάνει «θόρυβο» στην πολιτική σκηνή, αφού αποδείχθηκε ότι είναι χώρος δράσης που ταιριάζει στο προφίλ του, αυτό του «επαναστάτη» πολιτικού.

Πλέον, επιστρέφει στη θέση του στον ΟΤΕ, όπου εργάζεται από το 2006, αλλά θα συνεχίσει να ασχολείται και με τις άλλες του δραστηριότητες, που δεν είναι λίγες. Συγκεκριμένα, είναι πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βοτανίου, αντιπρόεδρος της ΠΕΤ-ΟΤΕ Καστοριάς και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, της Κινηματογραφικής Λέσχης Καστοριάς και του Συνδέσμου Φίλων Αρη Καστοριάς.

Η ακτιβίστρια και ο δικηγόρος



Στο δικηγορικό γραφείο του επιστρέφει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αφού η Νέα Δημοκρατία έχασε την έδρα της στον Νομό Ροδόπης. Μετά από πολλά χρόνια, ο πρώην υπουργός μένει εκτός Βουλής, όμως οι εσωκομματικές διαδικασίες στη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να τον αφήσουν εκτός πολιτικής. Επαγγελματικά, φυσικά, θα βρίσκεται στο δικηγορικό γραφείο του, το οποίο δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει, δίνοντας από κάθε μετερίζι τον πολιτικό του αγώνα.



Όσο για την Αντιγόνη Λυμπεράκη, παραδίδει τη βουλευτική της έδρα, αφού δεν κατάφερε να εκλεγεί με το «Ποτάμι», ωστόσο επιστρέφει στην πανεπιστημιακή της έδρα, καθώς είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η κα Λυμπεράκη, όμως, εκτός από την πολιτική και τα οικονομικά, έχει και άλλες, παράλληλες δραστηριότητες, αφού είναι δραστήριο μέλος της διεθνούς, μη κυβερνητικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας «Action Aid» στην Ελλάδα και την Κένυα.

Οπως έχει δηλώσει η ίδια παλιότερα, πιστεύει στον ακτιβισμό και ήταν πάνω από είκοσι χρόνια ακτιβίστρια σε κόμματα της Αριστεράς, την ΚΝΕ, το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό. "Τα τελευταία χρόνια είμαι ακτιβίστρια σε άλλο επίπεδο. Δουλεύω για τη διεθνή οργάνωση “Action Aid”. Πιστεύω στον ακτιβισμό γιατί αποδίδει. Από την άλλη, είμαι ιδιότυπη οικονομολόγος της ανάπτυξης και φεμινίστρια οικονομολόγος της ανάπτυξης", έχει συμπληρώσει η κυρία Λυμπεράκη.

Ανεβαίνουν και πάλι στο σανίδι



Η Βούλα Τεκτονίδου, πρώην υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπήρξε και βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να μην κέρδισε μια έδρα στη Βουλή, όμως φαίνεται πως λόγω της προϋπηρεσίας της θα είναι από τα στελέχη του κόμματος που έχουν λόγους να περιμένουν να κληθούν να υπηρετήσουν σε κάποια θέση, παράλληλα με την πολιτική τους δράση. Αλλωστε, η ίδια στο παρελθόν διετέλεσε διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στον ΟΑΕΔ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου, κατέχει πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ) και μεταπτυχιακό στην περιφερειακή ανάπτυξη (Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης).



Από τα στελέχη που δεν θα μείνουν εκτός πολιτικής είναι και ο Γιώργος Αρβανιτίδης, που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παραμείνει στα κύρια ενδιαφέροντά του. Υπήρξε άλλωστε υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διατελέσει δήμαρχος Σίνδου την περίοδο 1994-1998 και Εχεδώρου από το 2003 μέχρι το 2009. Είναι της άποψης, εξάλλου, ότι "το αύριο αλλάζει με θετικές δράσεις, όχι με απόσυρση και αρνητική κριτική".
Της Στέλλας Νοβάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.