Σπεσιαλιτέ του είναι το «πιστόλι», ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, δεν χρησιμοποιεί χοιρινά. Ο φούρναρης έχει το κατάστημά του στην πόλη An...
Σπεσιαλιτέ του είναι το «πιστόλι», ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, δεν χρησιμοποιεί χοιρινά. Ο φούρναρης έχει το κατάστημά του στην πόλη Anvers του Βελγίου. Είναι Φλαμανδός, έχει γαλάζια μάτια και περίεργα μούσια.
Πριν, το μικρό του όνομα ήταν Μισέλ, σήμερα τον φωνάζουν Younès.
Ασπάστηκε το Ισλάμ, το 2007 και επέλεξε ένα αραβικό όνομα που σημαίνει «ένωση Θεού και ανθρώπου».
Ο Younès εξυπηρετεί τους πελάτες του με τζην και αθλητικά παπούτσια αφού καταλαβαίνει ότι αν φορέσει qamis, το παραδοσιακό ένδυμα των Αράβων, δεν θα μπορούσε να έχει πελάτες. Ανοιξε τον δικό του φούρνο, ώστε να μπορεί να έχει ελεύθερο ωράριο για να πηγαίνει για προσευχή έξι φορές τη μέρα. Με τους πελάτες του μιλάει φλαμανδικά, γαλλικά, αγγλικά και αραβικά.
Η σύζυγός του Φατίμα είναι 17 ετών και μπαίνει στο φούρνο με φουλάρι στα μαλλιά και μακριά μαύρη ρόμπα. Τα μάτια της κοιτάνε χαμηλά. «Δεν εργάζεται στο φούρνο. Πρέπει να πάρει το απολυτήριο και εξάλλου δεν θέλω να έρχεται σε επαφή με τους πελάτες», λέει ο Younès που και ο ίδιος δεν σφίγγει το χέρι των γυναικών που μπαίνουν στο μαγαζί τους.
Το ζευγάρι μένει πάνω από το φούρνο. Καναπέδες, χαμηλό τραπέζι, τηλεόραση, κομπιούτερ. Το μόνο πράγμα που ξενίζει είναι ότι πάνω από το κρεβάτι του έχει κρεμάσει μια μαύρη σημαία των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους. Από μια ντουλάπα βγάζει μια καραμπίνα, αλλά είναι άδεια.
Στο σαλόνι, ο πίνακας που έχει κρεμάσει δείχνει άντρες να ανεβαίνουν ένα βουνό. «Είναι φωτογραφία από το Κομπάνι», χαμογελάει ο ¬Younès.
Το 2012 αυτός ο Βέλγος φούρναρης ήταν μέλος της οργάνωσης Sharia4Belgium, με 450 μέλη, 70 από τα οποία έφυγαν για τη Συρία να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών. Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το Βέλγιο έχει τους περισσότερους τζιχαντιστές στην Ευρώπη. Ο πατέρας του τον έδιωξε από το σπίτι όταν έμαθε ότι ασπάστηκε την μουσουλμανική θρησκεία. Ο ίδιος πιστεύει ότι το Ισλάμ τον έσωσε. Τον Οκτώβριο του 2012 άφησε το Βέλγιο και πήγε στη Συρία. «Το κίνητρο που μας έκανε να φύγουμε είναι ότι το ισλαμικό περιβάλλον είναι ελκυστικό και ότι εκεί κάτω θα μπορούσαμε να αποδείξουμε ποιοι είμαστε», δηλώνει.
Πέρασε έξι εβδομάδες στην υπηρεσία μιας ομάδας του ισλαμικού στρατού, κοντά στο Χαλέπι.
Ο Younès δεν έχει ενοχές ούτε νιώθει άσχημα για τις πράξεις του. Μιλάει για το πέρασμα στα τουρκικά σύνορα λές και περιγράφει κάποιο πράσινο τοπίο σε μια καρτ ποστάλ. Σαν να είναι τουρίστας του πολέμου και εκπλήσσεται με τα άθικτα χωριά ή με τα κατεστραμμένα χωριά. «Οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει και ζουν πλέον με τους κανόνες του τζιχάντ. Οι έμποροι έγιναν έμποροι όπλων, οι μπουτίκ πουλάνε μόνο ρούχα για μεταμφίεση», λέει.
Ο ίδιος ζούσε στο Kafr Hamrah, στο βόρειο Χαλέπι, σε μια βίλα με 12 δωμάτια, η οποία ανήκε στον διευθυντή μιας τράπεζας της Συρίας. Ο λόγος του βέλγου φούρναρη έχει ισχυρή δόση προπαγάνδας, μιλάει για την ανάγνωση του Κορανίου, για τις προσευχές και για τις μάχες. Διηγείται πώς πολλοί άνδρες δεν γύρισαν ποτέ από τη μάχη αλλά και πως όλοι περιμένουν να πεθάνουν σαν μάρτυρες. Αφηγείται πώς βασάνιζαν όσους έπιαναν να κλέβουν.
Η δουλειά του ήταν κυρίως να θάβει τους νεκρούς με γυμνά χέρια ή να συμμετέχει σε αποστολές αναγνώρισης σε άδεια σπίτια. Τον πλήρωναν από 300-500 δολάρια το μήνα και έπαιρνε και κάποια έξτρα δώρα, όταν έπαιρναν πράγματα αξίας από τα σπίτια στα χωριά που ο "στρατός" κατακτούσε.
Δεν είναι σαφές γιατί επέστρεψε στην Ευρώπη το 2014 ο τζιχαντιστής φούρναρης. Ο λόγος που προβάλλει είναι ότι του έλειπε η γυναίκα του. Όταν γύρισε σπίτι του η αστυνομία τον συνέλαβε και καταδικάστηκε σε 3ετή φυλάκιση, μόνο, γιατί δεν απεδείχθη ότι συμμετείχε σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η σύζυγός του πάντως τον εγκατέλειψε και ο Younès ξαναπαντρεύτηκε και έχει σήμερα δύο παιδιά.
Δεν είναι σαφές γιατί επέστρεψε στην Ευρώπη το 2014 ο τζιχαντιστής φούρναρης. Ο λόγος που προβάλλει είναι ότι του έλειπε η γυναίκα του. Όταν γύρισε σπίτι του η αστυνομία τον συνέλαβε και καταδικάστηκε σε 3ετή φυλάκιση, μόνο, γιατί δεν απεδείχθη ότι συμμετείχε σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η σύζυγός του πάντως τον εγκατέλειψε και ο Younès ξαναπαντρεύτηκε και έχει σήμερα δύο παιδιά.
Η περίεργη ιστορία του έγινε γνωστή όταν τον πλησίασε ο καθηγητής πανεπιστημίου Montasser Alde’emeh, ένας φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής. Μιλούν την ίδια γλώσσα, τα αραβικά. Ο καθηγητής κατόρθωσε με τα χρόνια να μειώσει το ισλαμικό πάθος του Younès, κυρίως μέσα από τα πραγματικά κείμενα του Κορανίου. Σήμερα ο Younès περνάει αρκετές ώρες σε ένα κέντρο «αποθεραπείας» το οποίο δημιούργησε ο Montasser Alde’emeh για τους Δυτικούς που ασπάζονται τη μουσουλμανική θρησκεία και ριζοσπαστικοποιούνται.
Παρόλα αυτά ο νεαρός Βέλγος φούρναρης εξακολουθεί να διατηρεί τις απόψεις του. «Η ισλαμική ιδεολογία και η μουσουλμανική θρησκεία θα κυριαρχήσουν μια μέρα στον κόσμο», δηλώνει. Προσθέτει, ωστόσο, ότι εγκατέλειψε την ιδέα για το ένοπλο τζιχάντ.
Οι ιδέες του είναι τόσο προχωρημένες για τον ισλαμισμό που ετοιμάζεται να γίνει ιμάμης και να κάνει κατήχηση. Πέρασε ο καιρός που ο Younès μεγάλωνε σε μια καθολική οικογένεια στο Anvers του Βελγίου και μικρός ήταν στην χορωδία της εκκλησίας του. iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.