Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ: ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ 220.000 ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ... ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ, ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΠ'ΤΑ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ!

Ύστερα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στέλνονται ειδοποιητήρια να πληρωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ανεξόφλητες κλήσεις της τροχαί...



Ύστερα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στέλνονται ειδοποιητήρια να πληρωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ανεξόφλητες κλήσεις της τροχαίας, σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και από το 1988.

Οι κλήσεις αυτές, με τους τόκους, φθάνουν σε εξωφρενικά ποσά. Και εδώ γεννώνται εύλογα ερωτήματα. Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τη δουλειά τους, ώστε οι ανεξόφλητες κλήσεις να φθάνουν στους πολίτες στην ώρα τους και να μην τοκίζονται;

Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο;

Οι κύριοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έλαβαν αυτή την πανέξυπνη απόφαση, έχουν προνοήσει ώστε να αποδοθούν ευθύνες και σε εκείνους τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους;

Μόνο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, οι ανεξόφλητες κλείσεις αριθμούν 220.000 για πρόστιμα 10.000.000 ευρώ. Και δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, από το ρεπορτάζ τουλάχιστον, εάν αυτά είναι τα πρόστιμα «καθαρά» ή με τόκους.

Για τους τόκους, όμως, ευθύνονται οι πολίτες ή ότι το ειδοποιητήριο δεν στάλθηκε ποτέ στην ώρα του;

Έχουμε Πολιτεία ή μαφία, που κρατά κλήσεις σε ντουλάπια, τις αφήνει και τοκίζονται, και όταν του λείπουν χρήματα τις στέλνει νταβατζιλίκι στους πολίτες;

Η κυβέρνηση τι λέει για όλα αυτά; Έχουν υπόψιν τους στο Μαξίμου ότι σαν να μην έφταναν οι φόροι, οι περικοπές στις συντάξεις, θα ανοίξουν και αυτό το μέτωπο; Ας το ανοίξουν.

Ξέρετε, ένας λαός μπορεί να υπομείνει πολλά. Πάρα πολλά. Και ο ελληνικός λαός εδώ και 7 χρόνια υπομένει.

Λάβετε όμως υπόψιν σας τη πιθανότητα αυτός ο λαός, που υπομένει, να πει κάποια στιγμή «μέχρι εδώ» και να το εννοεί. Λάβετε και αυτό υπόψιν…

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Έθνους

Διακόσιες είκοσι χιλιάδες κλήσεις – πρόστιμα της Τροχαίας για παραβάσεις του ΚΟΚ (παράνομο παρκάρισμα κλπ.), που αφορούν συνολικό ποσό πάνω από 10 εκατ. ευρώ και χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’90 και δεν έχουν πληρωθεί ποτέ, αφού ποτέ δεν βεβαιώθηκαν, αλλά αντίθετα καταχωνιάστηκαν σκόπιμα επί δεκαετίες στα ντουλάπια, στέλνει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στους πολίτες – παραβάτες, ύστερα από πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Διεύθυνση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης κοινοποιούσε τις κλήσεις στον δήμο, όπου καταχωνιάζονταν σε κάποιο συρτάρι…

Το εκπληκτικό στη σκανδαλώδη υπόθεση, για την οποία τη μεγάλη ευθύνη έχουν οι διοικήσεις του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αλλά και οι προηγούμενες από αυτήν, είναι ότι υπάρχουν κλήσεις ακόμη και από το 1988, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Γεωργία Ρανέλλα.

Ετσι, αυτές τις μέρες η δημοτική αρχή του Γιάννη Μπουτάρη, εφαρμόζοντας την υποχρεωτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει ξεκινήσει να στέλνει τις σχετικές προσκλήσεις, καλώντας τους παραβάτες πολίτες να πληρώσουν τις κλήσεις – πρόστιμα για τα έτη 1994 και 1993, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει και για παλιότερα χρόνια!

Κατόπιν επιλογής

Τις εκατοντάδες χιλιάδες κλήσεις είχαν καταχωνιάσει – εξαφανίσει στο βάθος των ντουλαπιών και συρταριών στη Διεύθυνση Προσόδων του δήμου οι διοικήσεις του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου (1998-2009), αλλά όπως φαίνεται και εκείνες του αποθανόντος εδώ και χρόνια δημάρχου Ντίνου Κοσμόπουλου.

Η διεύθυνση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, όπως προβλέπονταν από τη νομοθεσία, κοινοποιούσε στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης όλες τις κλήσεις – πρόστιμα που επέβαλε για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, με πρώτες αυτές που αφορούσαν το παράνομο παρκάρισμα.

Η διοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θα έπρεπε από τότε -δεκαετία του ’90- να προχωρήσουν στη βεβαίωση των προστίμων και να ενημερώσουν στη συνέχεια αρμοδίως και το υπουργείο Οικονομικών για τα σχετικά. Η χρονική διάρκεια που ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν αυτό ήταν τα πέντε χρόνια.

Φαίνεται όμως ότι τίποτα απ΄όλα αυτά δεν γινόταν στον Δήμο Θεσσαλονίκης ή γινόταν σε μεγάλο βαθμό επιλεκτικά, όπως μπορεί κάποιος βάσιμα να συμπεράνει και έχει καταγγελθεί στο δημοτικό συμβούλιο από τη σημερινή διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι τις παλιότερες δεκαετίες είχε στηθεί μια βιομηχανία ρουσφετιών με το «σβήσιμο των κλήσεων-προστίμων» των «ψηφοφόρων» από πολιτικούς, πολιτικά γραφεία, διάφορους παράγοντες κ.ά.

Αλλωστε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως έχει αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, είχε στηθεί επί των διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου ένας χορός οικονομικών σκανδάλων στα οποία συμμετείχαν και στελέχη της διοίκησης.

Οι υποθέσεις αυτές είτε έχουν εκδικαστεί είτε πρόκειται να εκδικαστούν το επόμενο διάστημα.

Η διοίκηση του Γ. Μπουτάρη από την πρώτη στιγμή είχε προσπαθήσει να ρίξει φως και να ελέγξει τις «μαύρες» τρύπες στο παρελθόν.

Έτσι είχε εντοπιστεί και ένας μεγάλος αριθμός κλήσεων – προστίμων από τα προηγούμενα χρόνια που ήταν καταχωνιασμένες σε συρτάρια και δεν είχαν ποτέ βεβαιωθεί.

Μάλιστα ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν είχε κάνει λόγο μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο για ένα ύψος προστίμων ακόμη και 16,6 εκ. ευρώ από μη επιβεβαιωμένες και ανεπίδοτες κλήσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η διοίκηση Μπουτάρη είχε στη συνέχεια την ευθύνη να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» των ανείσπραχτων κλήσεων και έγινε προσπάθεια να βεβαιωθούν με καθυστέρηση πολλών χρόνων και να εισπραχτούν οι κλήσεις μετά το 1997.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από τους τελευταίους, πολλοί από τους οποίους δεν θυμόνταν καν τα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς τους ύστερα από τόσα χρόνια.

Αλλοι επίσης είχαν την πεποίθηση είτε ότι είχαν παραγραφεί είτε ότι είχαν διαγραφεί και δεν ίσχυαν, όπως τους είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί και δημοτικοί παράγοντες που τους είχαν κάνει το… ρουσφέτι.

Τι λέει ο νόμος: Δεν ισχύει η παραγραφή πέραν της εικοσαετίας

Το νέο πρόβλημα με το νέο πακέτο κλήσεων και πριν από το 1997, προέκυψε μετά τον έλεγχο των οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με άλλους τέσσερις δήμους της χώρας επιλέχθηκε από την περασμένη άνοιξη να υποβληθεί σε οριζόντιο εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών του.

Ο έλεγχος «σκάλωσε» στο θέμα κλήσεων -προστίμων της δεκαετίας του ’90.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε να γίνει ο καταλογισμός των προστίμων και η αποστολή των σχετικών προσκλήσεων στους παραβάτες πολίτες και πριν από το 1997 και σε βάθος χρόνου.

Κι αυτό γιατί δεν ισχύει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η παραγραφή της 20ετίας.

Η παραγραφή αυτή έχει ισχύ από την ημερομηνία που έγινε η βεβαίωση των προστίμων από τις υπηρεσίες του δήμου και «κατέστησαν γνωστά τα στοιχεία των υπόχρεων προς πληρωμή προστίμων».

Όμως στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης η βεβαίωση γίνεται μόλις το τελευταίο διάστημα και επομένως δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής 20ετίας, έστω κι αν έχουν περάσει 20 και πάνω χρόνια αφότου έγιναν οι παραβάσεις ΚΟΚ.

Νομικοί κύκλοι πάντως μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» έθεταν πολλά ερωτηματικά για την πληρωμή αυτών των προστίμων από τη δεκαετία του ΄90.

Οι πολίτες έστω και αν ήταν παραβάτες του ΚΟΚ καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα πέραν της 20ετίας, όχι από δική τους ευθύνη, αλλά αυτής των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης υπάρχει θέμα καταλογισμού ευθυνών για τους διευθυντές – προϊσταμένους της Διεύθυνσης Προσόδων του δήμου, οι οποίοι επί δεκαετίες δεν εφάρμοσαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο -έπρεπε να κάνουν τη βεβαίωση των προστίμων μέσα σε πέντε χρόνια- και σκόπιμα επέτρεψαν να καταχωνιαστούν στα συρτάρια και στα ντουλάπια του δήμου.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.