Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΙ ΕΥΖΩΝΟΙ... ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΥΖΩΝΙΚΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία του ΔΣ είναι διετής και λήγει στις 31 Ιουλίου του 2017, όπως ορίζει το καταστατικό του ΣΕΠΦ, ενώ μέλη...



Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία του ΔΣ είναι διετής και λήγει στις 31 Ιουλίου του 2017, όπως ορίζει το καταστατικό του ΣΕΠΦ, ενώ μέλη του είναι όλοι όσοι έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους ως Εύζωνες στο Λόχο Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, καθώς και όσα μόνιμα στελέχη (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ΕΣ) έχουν υπηρετήσει σε αυτήν για περισσότερο από ένα χρόνο.

Το πρώτο ΔΣ του ΣΕΠΦ, έχει ως εξής:

--Πρόεδρος: Γαβριλάκης Νικόλαος
--Αντιπρόεδρος: Κρίτσαλος Κωνσταντίνος
--Γενικός Γραμματέας: Πιπήρος Σάββας
--Ταμίας: Ασλάνογλου Λεωνίδας
--Σύμβουλος: Ζανιάς Φώτιος
--Αναπληρωματικό Μέλος: Μονογιός Ίων
--Αναπληρωματικό Μέλος: Κόβες Αλέξανδρος

Ιστορία των Ευζώνων

Το 1867 ξεκινά στην Ελλάδα η ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων (αργότερα συνταγμάτων) του Ελληνικού Στρατού, με τη συγκρότηση των τεσσάρων ταγμάτων, καθένα από τα οποία διέθετε οργανική δύναμη τεσσάρων λόχων, με βασική τους αποστολή τη φύλαξη της μεθορίου. Βεβαίως η λέξη «Εύζων» (ο καλώς ζωσμένος άνδρας) συναντάται ήδη από την εποχή του Ομήρου.
Το 1868, σε κάθε τάγμα ευζώνων προστέθηκε και πέμπτος λόχος.
Η αρχική σύνθεση αυτών των ταγμάτων ευζώνων αποτελούνταν από εθελοντές, υπαξιωματικούς ή οπλίτες, οι οποίοι συνήθως κατάγονταν από ορεινές περιοχές της χώρας.
Η δράση τους στη διάρκεια των δύο Βαλκανικών πολέμων προσέδωσε στον Εύζωνα μία μυθική διάσταση για τα κατορθώματά του επί του πεδίου της μάχης. Μετά το τέλος των δύο αυτών πολέμων και λόγω της εδαφικής αυξήσεως της Ελλάδος και της προσθήκης ενός εκατομμυρίου νέων κατοίκων των απελευθερωθεισών αυτών περιοχών, πραγματοποιήθηκε μία ριζική αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος χωρίστηκε σε 42 συντάγματα πεζικού, που έλαβαν την αντίστοιχη αριθμητική ονομασία. Τα πέντε τελευταία συντάγματα, τα λεγόμενα και Ευζωνικά, έλαβαν και ιδιαίτερη «ευζωνική» αρίθμηση, με την οποία και έμειναν στην Ιστορία. Τότε, εκτός των πέντε ευζωνικών συνταγμάτων, δημιουργήθηκαν και δύο συντάγματα Κρητών. 
 
Η αρίθμηση των πέντε Ευζωνικών Συνταγμάτων ήταν η εξής:
--1/38 Σύνταγμα Ευζώνων.
--2/39 Σύνταγμα Ευζώνων
--3/40 Σύνταγμα Ευζώνων
--4/41 Σύνταγμα Ευζώνων
--5/42 Σύνταγμα Ευζώνων

Με αυτή τη διάρθρωση τα Ευζωνικά Συντάγματα διακρίθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία (Ουκρανία) καθώς και όλως ιδιαιτέρως στη Μικρασιατική εκστρατεία του Ελληνικού Στρατού.

Από το 1914, συγκροτείται η Ανακτορική Φρουρά, ως ιδιαίτερη μονάδα Ευζώνων. Ο τίτλος της έκτοτε έχει αλλάξει αρκετές φορές (Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά, Προεδρική Φρουρά). Η σημερινή της ονομασία είναι «Προεδρική Φρουρά», η οποία της αποδόθηκε το 1974, μετά τη κατάρρευση της δικτατορίας.
Σήμερα, οι Εύζωνες φυλάσσουν το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, το Προεδρικό Μέγαρο και στην πύλη του στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς, που βρίσκεται στο Βορειοανατολικό άκρο του Εθνικού Κήπου, με είσοδο από την οδό Ηρώδου του Αττικού και φέρουν την επίσημη στολή τους μόνο τις Κυριακές ή κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών. Τις υπόλοιπες μέρες φέρουν την καθημερινή ευζωνική ενδυμασία. Σε αυτήν, το λευκό πουκάμισο, η φέρμελη και η φουστανέλα αντικαθίστανται από τον ντουλαμά, τη χαρακτηριστική στολή των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα, βασισμένη στην παραδοσιακή ενδυμασία του χωριού Άλωνα Φλώρινας. Ο χειμερινός ντουλαμάς είναι σκούρου μπλε χρώματος, ενώ ο θερινός ανοικτού καφέ.
Στη διάρκεια εθιμοτυπικών εκδηλώσεων της Προεδρικής Φρουράς, ορισμένοι Εύζωνες φέρουν τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης και του Πόντου, ως αναγνώριση της συμβολής αυτών των περιοχών στους εθνικούς αγώνες.

Καλή επιτυχία στο έργο του νέου συλλόγου και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις δραστηριότητές του.

Λ.Σ.Μ. - parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.