Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Α ΡΕ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΝΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ....!!! ΜΑΓΕΨΕ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΣ KAI ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ NEW YORK TIMES

Αν θέλει κανείς μία γρήγορη ιατρική συμβουλή, στη Νέα Υόρκη, ας πάει στο Mamagyro. Είναι το μαγαζί μίας Ελληνίδας και είναι πάντα γεμάτ...



Αν θέλει κανείς μία γρήγορη ιατρική συμβουλή, στη Νέα Υόρκη, ας πάει στο Mamagyro. Είναι το μαγαζί μίας Ελληνίδας και είναι πάντα γεμάτο γιατρούς.

Ο γύρος, οι πίτες, ο μουσακάς και άλλες οι «μαμαδίστικες» γεύσεις που φτιάχνει μία Ελληνίδα στο «μεγάλο μήλο» δεν έχουν μαγέψει μόνο όσους εργάζονται στο κοντινό νοσοκομείο, αλλά και τους New York Times, που αφιέρωσαν ένα εκθειαστικό άρθρο στο Mamagyro.

«Στην μαμά δεν πάμε για τα πάντα;», λέει η Στέλλα Λικιτσάκου, που κάθεται πίσω από το ταμείο. Η 54χρονη πάντως σίγουρα το έκανε, όταν τα άλλα κορίτσια στο σχολείο τραβούσαν τις κοτσίδες της, στην Αστόρια, όπου έφτασε στα 12 της από ένα μικρό χωριό 300 κατοίκων, την Αλευράδα. Δεν ήξερε ούτε μία λέξη αγγλικά, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να δουλεύει μετά από το σχολείο, σε ένα εργοστάσιο, έως τις 9 το βράδυ.

«Δεν τρώγαμε κρέας κάθε ημέρα», λέει στους New York Times. Αλλά τις Κυριακές, η μητέρα της μαγείρευε για ολόκληρη την εβδομάδα. Οταν γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της, τον Γιώργο, ο οποίος είχε ένα παντοπωλείο, ένα από τα πρώτα πράγματα που της είπε εκείνος ήταν «Εχω μητέρα». Και αυτή η μητέρα, 97 χρονών σήμερα, ζει ακόμη μαζί τους. «Ολα όσα φτιάχνουμε σήμερα, έρχεται από το παρελθόν. Ακόμη μαγειρεύω όπως έκαναν η μητέρα μου και η γιαγιά μου», εξηγεί.

Οι τακτικοί πελάτες το γνωρίζουν καλά. «Θα πάρω ένα μπιφτέκι αρνιού και ένα γύρο κοτόπουλο», λέει ο Γιχενέου Αμπέτου, ένας 32χρονος καρδιολόγος, που γεννήθηκε στην Αιθιοπία. «Αλλού, το λίπος... τρέχει. Αλλά αυτός ο γύρος δεν θα σε σκοτώσει», προσθέτει.

Σε όσους απορούν γιατί ο γύρος έχει τηγανιτές πατάτες, η Στέλλα Λικιτσάκου τους εξηγεί πως έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Πέρα από αυτό όμως, είναι περήφανη και για τις σούπες της, που δεν περιέχουν τεχνητά συστατικά. «Ολοι θέλουν να βάλω αυτή την ηλίθια σκόνη. Τι τη χρειάζομαι τη σκόνη;», λέει. Η επιλογή της τη δικαιώνει. «Είναι σαν να έχει μαγειρέψει η γιαγιά το φαγητό», λέει μία νοσοκόμα, με καταγωγή από την Αίγυπτο και το Μεξικό, η οποία τρώει συχνά εκεί.

Αλλωστε και η ίδια η Στέλλα Λικιτσάκου είναι γιαγιά. Μαζί της στο Mamagyro, το οποίο οι New York Times χαρακτηρίζουν ως μία ανερχόμενη τάση, δουλεύει η κόρη της, Βίκυ Γιαννοπούλου, μητέρα και η ίδια. «Εργάστηκα για δύο χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά μετά σκέφτηκα ''γιατί να μην δουλεύουμε για τους εαυτούς μας;''», εξηγεί και προσθέτει ότι για τη μητέρα της, αυτό το μαγαζί είναι το σπίτι της οικογένειας.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.