Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ... ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: ΜΕΤΡΑΕΙ 1300 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ!!!

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως ένα δέντρο του είδους Taxus chinensis στο Εθνικό Πάρκο Σουνγκχουανγκσάν στην επαρχία Χουνάν της κεντρι...

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως ένα δέντρο του είδους Taxus chinensis στο Εθνικό Πάρκο Σουνγκχουανγκσάν στην επαρχία Χουνάν της κεντρικής Κίνας εκτιμάται πως έχει ηλικία 1.300 ετών.

Μαζί με το αρχαίο δέντρο, που ξεπερνά τα 35 μέτρα ύψος και 2 μέτρα σε διάμετρο, βρέθηκαν δύο υπόδενδρα του ίδιου είδους τα οποία πιστεύεται ότι έχουν επίσης μεγαλύτερη ηλικία από 1.000 έτη. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μίας απογραφής αρχαίων δέντρων.

Το αποκαλούμενο κινεζικό πουρνάρι, είναι ένα αρχαίο δέντρο που πιστεύεται ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες, με συνέπεια ο πληθυσμός του να έχει σημειώσει σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια. Τη δεκαετία του 1990, ο φλοιός και τα φύλλα του δέντρου ανακαλύφθηκε ότι περιέχουν ταξόλη, η οποία έχει αποτελεσματικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Στη συνέχεια, ο πληθυσμός του δέντρου μειώθηκε κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό.

Το είδος Taxus chinensis θεωρείται πως υπάρχει εδώ και περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Το δέντρο παράγει ελάχιστο αριθμό σπόρων και ευδοκιμεί μόνο σε θερμό και υγρό περιβάλλον.

«Η ανθρώπινη εκμετάλλευση έχει μειώσει τον πληθυσμό του δέντρου σε πολλές περιοχές της Κίνας, αν και το είδος εξακολουθεί να είναι διαδεδομένο», αναφέρει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία περιλαμβάνει το Taxus chinensis στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών.

Το δέντρο μεγαλώνει τυπικά κατά μήκος ρεμάτων. Μπορεί επίσης να βρεθεί στο Βιετνάμ, όπου βρίσκεται σε απότομες πλαγιές και κορυφογραμμές σε τροπικά και υποτροπικά δάση. Το δέντρο αξιοποιείται επίσης για την κατασκευή επίπλων και ξύλινων γλυπτών, μεταξύ άλλων. Στο Βιετνάμ, το δέντρο χρησιμοποιείται επίσης σε κατασκευές άρδευσης για ορυζώνες.

Εκτός από τον καρκίνο, το δέντρο βοηθά και στη θεραπεία δηλητηρίασης αλκαλοειδών μέσω των ελαίων που εξάγονται από τους σπόρους του.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.