«Πάρτυ» έστησαν οι μεγαλοφοροφυγάδες με τις ρυθμίσεις Βαλαβάνη. Αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν πώς στήθηκε το «πλυντήριο» εκατοντάδω...
«Πάρτυ» έστησαν οι μεγαλοφοροφυγάδες με τις ρυθμίσεις Βαλαβάνη. Αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν πώς στήθηκε το «πλυντήριο» εκατοντάδων μεγαλοφειλετών του δημοσίου, έδωσε την Πέμπτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Αν και αφορούν μόνον στη ρύθμιση με τις έως 100 δόσεις που ξεκίνησε στις 21.3.2015 και όχι την εφάπαξ ρύθμιση «πληρώστε και γλιτώστε» της μιας εβδομάδας που προηγήθηκε, τα στοιχεία δείχνουν πως η κυρία Βαλαβάνη άνοιξε την πόρτα στους «μεγαλοκαρχαρίες» για να ξεγλιστρήσουν, την ώρα που τα φτωχά νοικοκυριά έδιναν «ό,τι δύνανται» για να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι:
- στον νόμο 4321 του 2015 (100 δόσεις) μπήκαν 937.436 οφειλέτες με χρέη κάτω από 1 ευρώ (το 99,97% όσων έκαναν ρύθμιση). Αυτοί ρύθμισαν χρέη 5,5 δισ. ευρώ (δηλαδή 5876,43 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο) δηλαδή το 88% των χρεών που ρυθμίστηκαν με τον τρόπο αυτόν. Ήδη πλήρωσαν συνολικά 924,1 εκατ. ευρώ (το 80,4% από τα 1,149 δισ. που εισπράχθηκαν) δηλαδή έδωσαν από 988 ευρώ ο καθένας ως τώρα.
- «τρύπωσαν» όμως και 270 οφειλέτες από τους συνολικά 937.706 που μπήκαν στη ρύθμιση (το 0,03%). Με συνοπτικές διαδικασίες ρύθμισαν συνολικά χρέη 756,5 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή ο καθένας χρωστούσε και δεν πλήρωνε 2.801.882,69 ευρώ (πρόκειται για καθαρή βασική οφειλή) κατά μέσο όρο. Είναι συγκλονιστικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι 270 μεγαλοφειλέτες αυτοί χρωστούσαν τα μισά και παραπάνω από όσα χρωστούσαν οι άλλοι 937.436 οφειλέτες!
- Μέσα στις συνθήκες που επικράτησαν, οι 270 βρήκαν και πλήρωσαν μάνι-μάνι 225.262.233,41 ευρώ (το 20% των χρημάτων που εισπράχθηκαν) είτε «μια και έξω», είτε σε συνεχόμενες δόσεις ως τώρα. Δηλαδή είχαν χρήματα (αφού δεν είναι εποχές που βρίσκει κανείς
χρήματα πουλώντας ακίνητα εκατομμυρίων) και έδωσαν από 834.305 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.
Προφανώς δεν θα είχε κανείς αντίρρηση να μπορέσουν οι μικροφειλέτες να πάρουν μία ανάσα και να πληρώσουν ό,τι μπορούν. Αλλά ούτε αυτό συνέβη, αν σκεφτεί κανείς ότι ούτε καν 1 εκατομμύριο από τα 4,1 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 1 εκατομμύριο ευρώ στο δημόσιο έσπευσαν να μπουν στην ρύθμιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 3 εκατομμύρια μικροφειλέτες με χρέη από 1 έως 5.000 γύρισαν την πλάτη ή δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην ρύθμιση. Αυτό δείχνει την αποτυχία του μέτρου που υποτίθεται πως φτιάχτηκε για να σώσει «τους πολλούς»!
«Χαρίστε τα, κυρία Βαλαβάνη» της είχα πει από τον Φεβρουάριο στην υπουργό «αν θέλετε να
σώσετε τα θύματα της κρίσης» και, αν δεν τα βρείτε από έχοντες και κατέχοντες, τότε γυρίστε να τους ζητάτε να κόψουν από το γάλα του παιδιού τους για να σας δώσουν τα 20 ή τα 100 ευρώ το μήνα (σσ: και το λέω εγώ που δεν χρωστάω ούτε χρωστούσα ποτέ στο δημόσιο).
Ποιους έσωσε όμως τελικά η ρύθμιση που έστησε η κυρία Βαλαβάνη;
Οι 270 μεγαλοφειλέτες που μπήκαν στην ρύθμιση (και όσοι ακόμα μπήκαν στην ρύθμιση εξπρές για την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν δημοσιοποιεί στοιχεία αν και πέρασαν πολλοί μήνες) γλίτωσαν από ποινικές διώξεις και «κούρεψαν» έως 50% τις οφειλές τους. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε είχαν στην άκρη τα χρήματα και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να τα δώσουν αμέσως.
Κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως οι 270 είναι λίγοι. Μα ακριβώς αυτό δείχνει ότι ήταν «φωτογραφική» η διάταξη!
Και λένε και πως «αλλιώς δεν θα παίρναμε ούτε αυτά τα 225 εκατομμύρια ευρώ από τους μεγαλοφειλέτες». Τρίχες λένε, λέω εγώ. Σιγά μην κλάψουμε κιόλας, σαν να μας κάνανε και χάρη που πλήρωσαν τα χρέη τους οι μεγαλοφειλέτες!
Και είναι και οι ίδιοι που λένε σήμερα πως θα καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή, πώς θα ψάξουν όλες τις λίστες που –και καλά!- δεν τις έψαχναν «οι άλλοι», πως θα βρουν και 4-5 δισ. το χρόνο όπως έλεγε ο Νικολούδης που «έφυγε νύκτα» από την κυβέρνηση. Ίδιοι είναι όμως και τα ίδια λένε.
Ποια είναι η πραγματικότητα; Για να μην σας παραμυθιάζουνε:
1. Μόλις 6.741 νοματαίοι, λέει το ρεπορτάζ, είναι όλοι και όλοι που χρωστούν πάνω από 1.000.000,01 ευρώ ο καθένας και, συνολικά, 65 από τα 81,5 δισ. ευρώ όπου έχουν φτάσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Χρωστούν δηλαδή κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια ο καθένας τους.
2. Όλοι οι υπόλοιποι, 4,1 εκατομμύρια κόσμος που λέμε πως το Μνημόνιο τους διέλυσε με τα
χαράτσια και τους φόρους, χρωστάνε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά μέσο όρο δηλαδή χρωστάνε 4.000 ευρώ ο καθένας τους. Και με 100 δόσεις να τα πληρώνανε όλοι σε 8,5 χρόνια, ούτε 2 δισ. το χρόνο δεν θα εισέπραττε το κράτος. Μα είναι δυνατόν ποτέ 11.000 εφοριακοί να συλλάβουν 4 εκατομμύρια φορολογουμένους;
3. Οι 6.741 όμως (στους οποίους ανήκουν οι 270 και οι άλλοι «άγνωστοι» της ρύθμισης-μυστήριο) είναι «σεσημασμένοι» στην εφορία. Είτε είναι μεγαλοκαρχαρίες, είτε μεγαλοαπατεώνες, αυτοφωράκηδες, φυλακόβιοι, «βιτρίνες», η εφορία τους έχει στα κατάστιχα. Ξέρει αν υπάρχουν ή αν πέθαναν, αν είναι στη φυλακή ή αλωνίζουν ελεύθεροι. Έχει φτάσει στους λογαριασμούς τους, έχει κτυπήσει την πόρτα του σπιτιού του (έστω και αν την έχουν κοπανήσει ή κρύβονται). Ξέρουν ποιοι είναι ζωντανοί και οικονομικά ενεργοί, και ποιοι όχι. Κάθε ένας τους έχει φάκελο στην εφορία, που λέει και μια ιστορία για αυτούς.
4. Αν ο ελεγκτές, αντί να κάθονται άπραγοι (όπως επί Βαρουφάκη-Βαλαβάνη) ή να τρέχουν σαν τρελοί για να κάνουν κατασχέσεις σε 4 εκατομμύρια οφειλέτες, εστίαζαν μόνον στους 6.741, σίγουρα θα είχαν βρει ήδη πολλά περισσότερα από τα μόλις 225 εκατομμύρια που πλήρωσαν από μόνοι τους. Θα ήταν ευκολότερο πάντως από το να ψάχνουν καμιά εκατοστή χιλιάδες από λίστες με ακίνητα, λεφτά στο εξωτερικό, off shore κλπ μπας και βρουν καμιά παρανομία για να τους καταλογίσουν φόρους.
Εδώ μιλάμε για ανθρώπους που είχαν συναλλαγές με την εφορία ή έπαιρναν και έδιναν λεφτά, όχι για διαφόρους τύπους που κρύβονταν πίσω από εταιρίες φαντάσματα του εξωτερικού. Δεν
χρειάζεται να κάνεις προσθαφαιρέσεις εάν βρεις λεφτά σε έναν λογαριασμό για να δεις τι είναι
νόμιμο και τι όχι. Αρκεί που τα βρήκες για να του τα πάρεις όλα. Τα χρωστάει και είναι του
δημοσίου, δεν χρειάζεται να κάνεις άλλο τον ντετέκτιβ.
5. Ξέροντας όμως πως ο κλοιός της εφορίας αργά ή γρήγορα θα τους αγγίξει, με νέα συστήματα ελέγχου που σταδιακά εγκαθίστανται (όπως αυτό που έρχεται τώρα από το Βέλγιο) οι μεγαλοφειλέτες που «γλένταγαν» με το δημόσιο και τους ελέγχους του ως τώρα, θέλησαν να
κάνουν το πατριωτικό καθήκον που δεν έκαναν δεκαετίες τώρα, φέρνοντας πίσω λίγα από τα
κλεμμένα.
ΟΚ, το ξέρω, πολύ είναι οικονομικά «νεκροί», εξαφανισμένοι ή αγνώστου κατοικίας. Είπαμε, αυτά υπάρχουν και τα ξέρουν στην Ειδική Μονάδα Είσπραξης. Αφαιρουμένων αυτών λοιπόν, μένουν λιγότεροι για να τους ξεψαχνίσει η εφορία. Γιατί να τους τη χαρίσει;
Είναι ντροπή όμως για χώρα σε οικονομική κρίση, ενώ οι μεγαλοφειλέτες τρέχουν να πληρώσουν από μόνοι τους τώρα που υπάρχει στη χώρα ΚΕΦΟΜΕΠ για να γλιτώσουν, κάποιοι άλλοι να τους ανοίγουν παράθυρα και πόρτες για να εξαγοράσουν την φορολογική και ποινική ασυλία τους, δίνοντας μόνον «το κάτι τις τους». Και να λένε και από πάνω πως όλα αυτά τα έκαναν «για το καλό μας».
Φαντάσου δηλαδή να ήταν «του συστήματος», να τα είχαν πιάσει και να ήθελαν να βγάλουν λάδι τους μεγαλοκαρχαρίες. Τι άλλο μπορεί να έκαναν;.... Κωστής Πλάντζος - protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.