Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ...!! ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ... ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ!

Η πρόσφατη φημολογία μεταξύ περιηγητών και παρατηρητών του βουνού της Πάρνηθας περί ύπαρξης λύκων στον ορεινό όγκο επιβεβαιώθηκε, και μ...


Η πρόσφατη φημολογία μεταξύ περιηγητών και παρατηρητών του βουνού της Πάρνηθας περί ύπαρξης λύκων στον ορεινό όγκο επιβεβαιώθηκε, και με την επιστημονική βούλα, πανηγυρικά: σε έρευνα που διήρκεσε έναν χρόνο, από την περιβαλλοντική ομάδα «Καλλιστώ» σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας, καταγράφηκαν τα άγρια ζώα! 

Οι λύκοι ούρλιαζαν γύρω από την Αττική ως τη δεκαετία του 1950, όμως η ανθρώπινη δραστηριότητα τους εκτόπισε και τους εξαφάνισε. 

Η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης όμως δεν σταματάει ποτέ. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, βιολόγος της περιβαλλοντικής ομάδας Καλλιστώ, συνεργάστηκε με το Δασαρχείο Πάρνηθας τοποθετώντας θερμικές κάμερες νυχτερινής όρασης σε διάφορα σημεία του βουνού. 

Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει, είναι μεν εντυπωσιακά, αλλά και εν πολλοίς, τουλάχιστον για τους επιστήμονες, αναμενόμενα: «Ύστερα από 50 χρόνια έχουμε την επανεμφάνιση των λύκων στη βόρεια Αττική. Αυτό το γεγονός οφείλεται στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, καθώς όσο απομακρύνεται ο άνθρωπος από τη φύση αφήνεται περιθώριο για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων πληθυσμών» εξηγεί στο zougla.gr και συμπληρώνει: «Πρόκειται για ένα θετικό γεγονός φυσικής επανάκαμψης».

Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τις θερμικές κάμερες της περιβαλλοντικής οργάνωσης 'Καλλιστώ'
Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τις θερμικές κάμερες της περιβαλλοντικής οργάνωσης 'Καλλιστώ'


Αυτό συνέβη πιθανότατα πριν από λίγα χρόνια, όταν μικρές ομάδες λύκων από τα βόρεια της χώρας μετακινήθηκαν διαμέσου των δασών και των ορεινών όγκων σταδιακά προς την Πάρνηθα, όπου συνάντησαν ευνοϊκές ή και «παρθένες» συνθήκες για την επιβίωση και την ανάπτυξη του είδους τους - ελλείψει μάλιστα ανταγωνισμού από άλλα σαρκοβόρα ζώα, αλλά και χάρη στα άφθονα θηράματα, όπως είναι οι μεγάλοι πληθυσμοί ελαφιών. 

Η επανάκαμψη αυτή προήλθε πιθανότατα από πολύ μικρό αριθμό ζώων που αναζητούσαν νέο ενδιαίτημα - άλλωστε οι λύκοι μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις. «Στη Σουηδία το είδος του λύκου επανήλθε μετά την ολοκληρωτική σχεδόν εξαφάνισή του χάρη σε ένα μοναδικό ζευγάρι λύκων, που ταξίδεψε 4.000 χιλιόμετρα από τη Φινλανδία. Η επανάκαμψη του είδους δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά παρατηρείται και σε όλη την Ευρώπη» αναφέρει ο Γ. Ηλιόπουλος χαρακτηριστικά.

Ο βιολόγος, που μελέτησε διεξοδικά το φαινόμενο, θεωρεί ότι θα πρέπει να αρχίσει σύντομα η λήψη μέτρων όσον αφορά τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες των γύρω περιοχών, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν επιθέσεις των λύκων στα κοπάδια. Χρειάζεται ακόμη να μελετηθούν οι επιπτώσεις της άφιξης των λύκων στο συγκεκριμένο οικοσύστημα, κυρίως στα ελάφια. «Εδώ και δεκαετίες οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν συνηθίσει να λαμβάνουν σημαντικά μέτρα φύλαξης για την προστασία των κοπαδιών τους, τώρα όμως θα πρέπει να το κάνουν» σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος.



Σχετικά με την «απειλή» που μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι αποτελούν αυτά τα ζώα, ο Γ. Ηλιόπουλος είναι σαφής: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος, αντιθέτως προσφέρεται η ευκαιρία -που είναι και σπάνια κιόλας- του συναπαντήματος με ένα άγριο ζώο, το οποίο δεν θα επιτεθεί ποτέ στον άνθρωπο, παρά μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες και σπάνιες συνθήκες, όπως είναι η λύσσα από την οποία μπορεί να πάσχει, που όμως στη χώρα μας συναντάνται μόνο στην κόκκινη αλεπού. Οι περιηγητές λοιπόν μπορούν να έχουν την τύχη να δουν έναν λύκο από κοντά ή να ακούσουν το ουρλιαχτό του, δεδομένου όμως ότι το 90% της δραστηριότητάς του λαμβάνει χώρα το βράδυ, αυτό είναι πολύ δύσκολο».


.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.