Πατριωτικό οίστρο προκάλεσαν στη Γαλλία οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, με χιλιάδες εθελοντές να συρρέουν σε στρατολογικά...
Ακόμη και οι πωλήσεις της γαλλικής σημαίας, την οποία οι Γάλλοι πολίτες σπάνια αναρτούν, έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, ενώ η «Μασσαλιώτιδα», ο εθνικός ύμνος της χώρας, ψάλλεται αυθόρμητα από θεατές αθλητικών διοργανώσεων.
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ανθρωποι μπαίνουν στο γραφείο μας ή επικοινωνούν μέσω Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως ελευθερία, άμυνα και πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», λέει ο συνταγματάρχης Ερίκ ντε Λαπρέλ, εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής στρατολογίας.
Η νέα αυτή τάση στη Γαλλία, που έπαψε εδώ και χρόνια να έχει στρατιωτική θητεία, θυμίζει την αντίδραση Αμερικανών πολιτών μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Στα δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις εκείνες, ο αριθμός Αμερικανών στρατευσίμων αυξήθηκε από 38.000 σε 1,4 εκατομμύριο. Ο συνταγματάρχης Ντε Λαπρέλ λέει ότι συνήθως περίπου 300 νέοι και νέες επιδιώκουν καθημερινά να ενταχθούν στις τάξεις του γαλλικού στρατού. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο αριθμός αυτός έφθασε τους 1.500, ενώ ανάλογη κοσμοσυρροή αντιμετωπίζουν και τα στρατολογικά γραφεία της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.
Τον πατριωτικό αυτό ενθουσιασμό, όμως, δεν μοιράζονται όλοι οι Γάλλοι πολίτες. Η τρίμηνης διάρκειας κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία κήρυξε η γαλλική κυβέρνηση, έχει οδηγήσει σε χιλιάδες εφόδους και έρευνες των αστυνομικών αρχών, χωρίς εντάλματα ή παρουσία δικαστικών λειτουργών, ενισχύοντας τις ανησυχίες για παραβιάσεις των πολιτικών ελευθεριών και για αναίτια στοχοποίηση του συνόλου των μουσουλμάνων.
Ενδεικτικό ήταν το χθεσινό περιστατικό, όταν δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο και έρευνα σε καλλιεργητές βιολογικών λαχανικών στην Ντορντόν της ΝΔ Γαλλίας.
Οι αστυνομικοί είπαν στους καλλιεργητές ότι η έρευνά τους έχει στόχο τον εντοπισμό «ατόμων, όπλων ή αντικειμένων, που μπορεί να συνδέονται με τρομοκρατικές πράξεις».
Τα θύματα της έρευνας, η οποία δεν απέδωσε «καρπούς», καταγγέλλουν ότι έγιναν στόχοι εξαιτίας της στήριξης που προσφέρουν στο περιβαλλοντικό κίνημα κατά της κατασκευής νέου αεροδρομίου στη Νοτρ-νταμ-ντε-Λαντ της Δυτικής Γαλλίας.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει διατάξει την ανάπτυξη 10.000 στρατιωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, με τη δύναμη αυτή να αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ψηφίσει έκτακτη επέκταση του αμυντικού προϋπολογισμού.
Ο γαλλικός αμυντικός προϋπολογισμός, που ήταν 42 δισ. ευρώ πέρυσι, κάλυπτε στρατιωτικές επιχειρήσεις, οπλικά συστήματα, δίκτυα παρακολούθησης και υπηρεσίες υποστήριξης. Για το 2016, η Εθνοσυνέλευση πρόκειται να εγκρίνει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Ο γαλλικός στρατός, ο μεγαλύτερος στη Δυτική Ευρώπη, θα στρατολογήσει επιπλέον 10.000 μέλη εντός του 2015 και ακόμη 15.000 το 2016. Την ίδια περίοδο, η αστυνομία και η χωροφυλακή θα αυξήσουν επίσης τη δυναμικότητά τους με 5.000 μέλη, οι συνοριακές υπηρεσίες θα στρατολογήσουν άλλους 1.000 νέους τελωνειακούς και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ενισχυθεί με 2.500 νέους λειτουργούς.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.