Την πόρτα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα, θα περάσει μεθαύριο, Πέμπτη, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιά...
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ο πρώτος, ο οποίος κλήθηκε από τον κ. Δασούλα για να καταθέσει, μετά την παραγγελία διεξαγωγής δύο ανεξάρτητων προκαταρκτικών ποινικών ερευνών, που διέταξε την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα, σχετικά με τις αποκαλύψεις του κ. Πανούση περί απειλών κατά της ζωής του, κ.λπ.
Σε περίπτωση κατά την οποία τα αδικήματα που ερευνώνται στοιχειοθετήθουν από την εισαγγελική έρευνα, τότε αυτά προβλέπουν ποινές ακόμα και κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών, χρηματικά πρόστιμα από 100.000 έως 500.000 ευρώ και στέρηση αξιώματος.
Οι δύο προκαταρκτικές έρευνες, οι οποίες λόγω της σπουδαιότητας τους ανατέθηκαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δασούλα, αφορούν στα στοιχεία που κατέθεσε στην κυρία Κουτζαμάνη ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το περιεχόμενο της συνέντευξής του στο Πρώτο ΘΕΜΑ (8 Νοεμβρίου 2015).
Ο κ. Πανούσης, σύμφωνα με τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς του, δέχεται απειλές κατά της ζωής του και της ζωής μελών της οικογένειάς του, αλλά κάνει αναφορά και για εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που «φιλοξενούνται» στις φυλακές Κορυδαλλού.
Μέρος της πρώτης δικογραφίας που θα σχηματιστεί αποτελεί η συνέντευξη-«φωτιά» που παραχώρησε ο κ. Πανούσης στο Πρώτο ΘΕΜΑ.
Η κυρία Κουτζαμάνη, ως προς τα στοιχεία που της κατέθεσε ο κ. Πανούσης και το περιεχόμενο της συνέντευξής του στο Πρώτο ΘΕΜΑ, έχει παραγγείλει στον κ. Δασούλα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση διάπραξης τυχόν αξιόποινων πράξεων.
Σύμφωνα με «εγγυτάτη νομική εκτίμηση», όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει η κυρία Κουτζαμάνη, παρήγγειλε στον συνάδελφό της να ερευνήσει εάν έχει διαπραχθεί ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα.
Το κακούργημα αφορά το αδίκημα της βίας κατά «του πολιτικού σώματος ή της κυβέρνησης» (άρθρο 1567 Ποινικού Κώδικα»). Δηλαδή, το αδίκημα καταλαμβάνει όποιον ασκεί βία ή απειλεί βία κατά αρχηγού κόμματος, υπουργών, βουλευτών, μελών της κυβέρνησης, κ.λ.π.
Η προβλεπόμενη ποινή για το εν λόγω αδίκημα είναι αυτή της κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών, ενώ παράλληλα προβλέπεται και η στέρηση αξιώματος.
Το πρώτο πλημμέλημα που θα ερευνηθεί αφορά το αδίκημα της σωματικής βίας, ή της απειλής σωματικής βίας ή της συμμετοχής σε βία. Το άρθρο 330 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει στην περίπτωση αυτή ποινή φυλάκισης δύο ετών.
Το δεύτερο πλημμέλημα αφορά το αδίκημα της κατάληψης ή συμμετοχής σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου, όπως είναι η Πρυτανεία Πανεπιστημίου και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.
Το τελευταίο αυτό αδίκημα αφορά τα περίπου 50 άτομα (και τους ηθικούς αυτουργούς), τα οποία στις 18 Φεβρουαρίου 2009 εισέβαλαν σε αίθουσα του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς» (κέντρο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών) και επιτέθηκαν εναντίον του κ. Πανούση και τον προπηλάκισαν.
Ο πρώην υπουργός ήταν ομιλητής στην εν λόγω εκδήλωση. Τότε, ο κ. Πανούσης είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου μετά τις πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν και τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, έλαβε εξιτήριο.
Επιπρόσθετα, προς την πρώτη αυτή έρευνα η κυρία Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κύριο Δασούλα να αναζητήσει στοιχεία από τις δύο δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί και αφορούν: 1) την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο (18.2.2009) και 2) την τοποθέτηση από την τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» εμπρηστικού μηχανισμού στο γραφείο το κ. Πανούση μια εβδομάδα πριν (10.2.2009). Η βόμβα εντοπίστηκε εγκαίρως και εξουδετερώθηκε.
Δεν παρέλειψε η κυρία Κουτζαμάνη να επισημάνει στον κ. Δασούλα ότι σε περίπτωση κατά την οποία οι επίμαχες δικογραφίες αυτών των δύο υποθέσεων που αφορούν στον κ. Πανούση έχουν τεθεί στο αρχείο, τότε να ανασυρθούν και να συσχετιστούν με την έρευνα που διεξάγεται.
Όμως, η δικογραφία για την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Πανούσης στο Πανεπιστήμιο, έχει τεθεί στο αρχείο και δεν μπορεί να ανασυρθεί, καθώς τα όποια αδικήματα πιθανά να είχαν διαπραχθεί τότε έχουν παραγραφεί, λόγω παρέλευσης της 5ετίας, καθώς είναι πλημμελήματα.
Μετά την θύελλα των πολιτικών αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του κ. Πανούση, η κυβέρνηση έσπευσε σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τους διαλόγους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μεταξύ στελέχους του ΣΥΡΙΣΑ και μέλους της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».
Τη μηνυτήρια αναφορά την κατέθεσαν στην κυρία Κουτζαμάνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Τόσκας και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου.
Ως προς την μηνυτήρια αυτή αναφορά που κατέθεσαν οι κ.κ. Παρασκευόπουλος και Τόσκας και αφορά τα όσα γράφονται στον Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό) για συνομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες, η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός έχει παραγγείλει την διένεργεια δεύτερης, ανεξάρτητης, ποινικής προκαταρκτικής έρευνας.
Ειδικότερα, η κυρία Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κ. Δασούλα να διερευνήσει τη γνησιότητα των εγγράφων με τους διαλόγους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, δημοσιεύτηκαν στον έντυπο Τύπο και αναπαράχθηκαν από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Σε καταφατική περίπτωση, τότε να διακριβωθεί εάν έχει διαπραχθεί η τέλεση αξιοποίνων πράξεων για τουλάχιστον τρία αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα
Αναλυτικότερα, θα ερευνηθεί από τον εισαγγελικό λειτουργό εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων από υπάλληλο που του τα εμπιστεύτηκαν και είναι κάτοχός τους λόγω της υπηρεσιακής ιδιότητάς του ή είναι προσιτά σε αυτόν λόγω της υπηρεσιακής του θέσης που κατέχει (άρθρο 242 Ποινικού Κώδικα). Φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους προβλέπεται για το αδίκημα αυτό.
Το δεύτερο υπό έρευνα αδίκημα είναι αυτό της παράβασης υπηρεσιακού απορρήτου ή της χρησιμοποίησής του από τρίτο πρόσωπο (άρθρο 252 Ποινικού Κώδικα). Για το αδίκημα αυτό προβλέπεται φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο από 100.000 έως 500.000 ευρώ.
Το τρίτο και τελευταίο πλημμαληματικού χαρακτήρα αδίκημα αφορά την παραβιάση των διατάξεων του νόμου 3649/2008 που αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να ερευνηθεί εάν έχουν διαπράξει το αδίκημα της παραβίασης καθήκοντος και ειδικότερα της παραβίασαν του καθήκον της εχεμύθειας, ο διοικητής της Ε.Υ.Π. ή υπάλληλοι της κρατικής αυτής υπηρεσίας.
Πάντως, και για τις δύο αυτές προκαταρκτικές έρευνες η κυρία Κουτζαμάνη επισήμανε στον κ. Δασούλα να ερευνήσει εάν εκτός των αδικημάτων που αναφέρονται στην εισαγγελική παραγγελία της, έχουν διαπραχθεί και άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα και να πράξει τα δέοντα (να ασκήσει ποινικές διώξεις).
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.