Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΠΛΕΞΙΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΑΛΕΚΟ: Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ...

Στην Βουλή διαβιβάστηκε από τον Αρειο Πάγο η δικογραφία κατά του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με τις αποκαλύψεις του «Πρώτου...


Στην Βουλή διαβιβάστηκε από τον Αρειο Πάγο η δικογραφία κατά του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» για το μετοχολόγιο της εταιρίας του και το «πόθεν έσχες» όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της Ολομέλειας Γιώργος Λαμπρούλης.

Πλέον, τον λόγο έχουν οι βουλευτές και τα κομματικά επιτελεία που θα μελετήσουν τον φάκελο και θα κρίνουν εάν συντρέχουν οι λόγοι για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτείται πρόταση υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 30 βουλευτές για σύσταση προανακριτικής ή από 60 για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία που σχηματίστηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου στηρίζεται στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «ΘΕΜΑτος» που τάραξαν τα νερά τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου και αφορούν την δήλωση «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) του κ. Φλαμπουράρη στην οποία περιλαμβάνονται μετοχές της εταιρείας Διάτμηση ΑΤΕ, παρά το γεγονός ότι είχε ασυμβίβαστο λόγω της υπουργικής θέσης που κατείχε. Ακόμη, τις ευεργετικές ρυθμίσεις των 100 δόσεων στην Εφορία παρά τα εκατομμύρια που είχε στα αποθεματικά των ταμείων της εν λόγω εταιρείας, την ασυνήθιστη παράταση παράδοσης δημόσιου έργου στο Βραχάτι Κορινθίας λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, την επίσπευση πληρωμής -και μάλιστα μέσω sms- για το επίμαχο έργο, χωρίς αυτό να έχει παραδοθεί κ.λπ.

Η αναφορά στην Εισαγγελία

Με αφορμή δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» και ειδικότερα αυτό του δημοσιογράφου Δημήτρη Μαρκόπουλου την 1η Νοεμβρίου υπό τον τίτλο «Βόλεψαν και τον κυρ Αλέκο με… sms - Τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές πληρώθηκε και πήρε παράταση για το έργο», δικηγόρος προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. Με αυτά ο εν λόγω δικηγόρος Αθηνών ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να ερευνηθεί, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό περιεχόμενο του δημοσιεύματος, εάν διαπράχθηκαν και από ποιους αξιόποινες πράξεις και, σε καταφατική περίπτωση, ποιες είναι αυτές.

Μάλιστα ο δικηγόρος ζήτησε από τους εισαγγελείς, στο πλαίσιο της έρευνάς τους, να λάβουν υπόψη τους και τα έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο επίμαχο δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος». Οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μόλις διαπίστωσαν ότι έχουν να κάνουν με υπουργό, πάγωσαν τη διαδικασία.

Διαβίβασαν αμέσως τη δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ακολουθήσει τις δικές της ενέργειες. Για την Ανωτάτη Εισαγγελία της χώρας η διαδικασία ήταν μονόδρομος. Διαβίβασε τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τον κ. Φλαμπουράρη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου εκείνο με τη σειρά του να την αποστείλει στη Βουλή. Πάντως, έμπειροι παλαιοί πολιτικοί, οι οποίοι έχουν περάσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξέφραζαν την ελπίδα να μην «ξεχάσει» ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος στο συρτάρι του γραφείου του τη δικογραφία και τη διαβιβάσει σε κάνα δίμηνο στη Βουλή. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας προς τη Βουλή αναφέρει ότι από υπηρεσιακό καθήκον και σύμφωνα με το άρθρο 88 του Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (3126/2003) διαβιβάζεται η επίμαχη μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Επικρατείας. Από τη στιγμή που η δικογραφία για τον κ. Φλαμπουράρη φτάσει στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τότε τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το αν θα διωχθεί ή όχι τον έχουν οι συνάδελφοί του.

Το νέο «πόθεν έσχες»

Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδείχθηκαν οι αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» για το προβληματικό «πόθεν έσχες» του υπουργού Επικρατείας στο οποίο «παρέλειψε» να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή είχε ονομαστικές μετοχές της κατασκευαστικής εταιρείας, αλλά και για το νέο… βελτιωμένο «πόθεν έσχες» με το οποίο προσπάθησε να καλύψει τα κενά του προηγούμενου.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι πούλησε το ποσοστό του στη Διάτμηση ΑΤΕ, ενώ την ίδια στιγμή, προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα, μεθοδεύτηκε η κατάθεση νέου «πόθεν έσχες» για να καλυφθεί το παλιό, από το οποίο προέκυπτε ότι ενώ ήταν υπουργός είχε μετοχές στη Διάτμηση ΑΤΕ και έπαιρνε δουλειές από το Ελληνικό Δημόσιο.

Μια από τις μαύρες τρύπες του «πόθεν έσχες» του υπουργού Επικρατείας που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα είναι το κατά πόσο είχε δηλωθεί ή όχι η μεταβίβαση των μετοχών που κατείχε στη Διάτμηση ΑΤΕ όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα και αν όντως έχει γίνει αυτή η μεταβίβαση ή είναι εικονική.

Πάντως, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κάλυψε πλήρως τον κ. Φλαμπουράρη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει διαφθορά. Μετά τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει και κάτω από τις πιέσεις βουλευτών, η Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής διέταξε για τον υπουργό Επικρατείας τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ως προς τη μεταβίβαση των μετοχών της κατασκευαστικής του εταιρείας, αλλά και για τυχόν ύπαρξη μαύρων ταμείων στα λογιστήριά της μετά τις σχετικές καταγγελίες του βουλευτή του Ποταμιού και πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Ο κ. Θεοχάρης στην Ολομέλεια της Βουλής (21/10/2015) τόνισε ότι η εταιρεία του κ. Φλαμπουράρη εμφάνιζε μετρητά στα ταμεία της πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε χρονιά από το 2011 και μετά, ενώ το 2010 εμφάνισε 75.000 μετρητά. Και διερωτήθηκε ο κ. Θεοχάρης: «Τι τα κάνει τόσα μετρητά η εταιρεία; Μαύρα ταμεία λέγονται αυτά στην πιάτσα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι».

Η «Διάτμηση»

Ωστόσο, εντελώς συμπτωματικά και η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει με προκλητική εύνοια τη Διάτμηση ΑΤΕ. Η κατασκευαστική εταιρεία του υπουργού Επικρατείας, ακόμα και μετά τον προεκλογικό σάλο και την έντονη κριτική που ασκήθηκε, εξακολούθησε να ευνοείται από το Δημόσιο, εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ για ένα έργο που όχι μόνο έχει αργήσει να παραδώσει, αλλά ταυτόχρονα πήρε και παράταση για τον χρόνο παράδοσής του. Σκιές έχουν δημιουργηθεί και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η εταιρεία πήρε το έργο των 3,9 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Βραχάτι Κορινθίας, αλλά και για την επίσπευση των διαδικασιών πληρωμής της.

Η Διάτμηση ΑΤΕ, παρά τους όρους των προθεσμιών της συμφωνίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ζήτησε -και πήρε- παράταση υλοποίησης του έργου που αφορά το αλιευτικό καταφύγιο στον λιμένα Βραχατίου Κορινθίας. Σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε την παράταση προθεσμίας παράδοσης του έργου «Συμπληρωματικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου, προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ», ανάδοχος του οποίου ήταν η Διάτμηση ΑΤΕ. Η παράταση του έργου αποφασίστηκε να δοθεί μέχρι τις 31/12/2015. Η εύνοια προς την εν λόγω εταιρεία δεν σταμάτησε εκεί. Η πληρωμή προς τη Διάτμηση ΑΤΕ έτυχε θετικής κυβερνητικής μεταχείρισης. Ξαφνικά, το συνήθως αργοκίνητο Δημόσιο εγκρίνει την αίτηση πρώτης πληρωμής της Διάτμηση ΑΤΕ (30 Σεπτεμβρίου) και καταβάλλονται 94.692,25 ευρώ. Εναν μήνα περίπου αργότερα, στις 27 Οκτωβρίου, εγκρίνεται και δεύτερη πληρωμή, ύψους 70.726,97 ευρώ. Δηλαδή συνολικά καταβλήθηκαν 165.419,22 ευρώ και ας μην είχε παραδώσει η εταιρεία το έργο στον λιμένα Βραχατίου, ως όφειλε εκ της συμβάσεώς της με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (βλ. Χαράλαμπος Κασίμης), στις 23 Ιουλίου απέστειλε με γραπτό ηλεκτρονικό μήνυμα (sms) οδηγία για να πληρωθεί η Διάτμηση ΑΤΕ.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται πως παρότι φαίνεται να υπάρχουν εκατομμύρια στα ταμεία της κατασκευαστικής εταιρείας, αλλά και ρευστό, εντάσσεται στις ευεργετικές ρυθμίσεις των 100 δόσεων της Εφορίας. Από τους ισολογισμούς της Διάτμησης προκύπτει ότι τα ταμειακά αποθέματά της το 2013 ήταν περίπου 2 εκατ. ευρώ, και το 2014 γύρω στο 1,3 εκατ.. Αλλά και ο Δήμος Αίγινας χάρισε στον υπουργό Επικρατείας προσωπικά 4.000 ευρώ από χρέος που είχε για μεγάλη κατανάλωση νερού στην κατοικία του στο νησί. Η διαγραφή έγινε σε μια περίοδο που ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ προχωρούν σε διακοπές παροχής για τον μέσο πολίτη που έχει τέτοιου ύψους οφειλές.

http://fimotro.blogspot.gr/2015/11/blog-post_7555.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.