Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΡΕΜΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΟΠΙΘΗΚΟΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ

Τι θα απογίνουν οι σοροί των τρομοκρατών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου; Το θέμα είναι καυτό και απασχολεί ολό...



Τι θα απογίνουν οι σοροί των τρομοκρατών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου; Το θέμα είναι καυτό και απασχολεί ολόκληρη τη Γαλλία.

Προς το παρόν ο σοροί βρίσκονται ακόμη στο εργαστήριο αναλύσεων αλλά στις επόμενες ημέρες θα τεθεί η μακάβρια ερώτηση, η οποία επανέρχεται μετά από κάθε επίθεση: τι θα απογίνουν τα πτώματα των τρομοκρατών;
Πώς θα αποφύγει η Γαλλία να γίνουν οι τάφοι τους τόποι προσκυνήματος; Για τη Γαλλία δεν τίθεται καν ζήτημα, όπως έκαναν οι Αμερικανοί με τον Μπεν Λάντεν, να πετάξουν τις σορούς στον ωκεανό, χωρίς τελετή. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν υπάρχει και πολλές πόλεις που θέλουν να αναλάβουν να θάψουν στο έδαφός τους αυτούς τους τρομοκράτες.



Τι λέει ο νόμος
Σύμφωνα με το άρθρο L2223-3 του γενικού κώδικα των περιφερειών, υπάρχουν τρεις δυνατότητες για να ταφούν σε μια πόλη αυτές οι σοροί, μετά από αίτημα των οικογένειών τους: Είτε να ταφούν στον τόπο διαμονής τους, ή εκεί όπου σκοτώθηκαν, ή εκεί που η οικογένειά τους διαθέτει ήδη έναν τάφο.
«Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε να γίνουν οι τάφοι των τρομοκρατών τόποι προσκυνήματος είναι να τους κάνουμε ανώνυμους» δηλώνει ειδικός. Εναπόκειται στον κάθε δήμαρχο να πάρει τέτοιες αποφάσεις ώστε να αποφευχθούν πιθανές «διαταράξεις της δημόσιας τάξης».
«Η οικογένεια πρέπει να πληρώσει την ταφή, εκτός και αν δεν διαθέτει τα χρήματα και σε αυτή την περίπτωση οι αρχές πρέπει να παρέμβουν», προσθέτει ο ειδικός.

Ποιοί θα ταφούν στη Γαλλία

Ανάμεσα στους 9 τρομοκράτες που σκοτώθηκαν (7 την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στο Παρίσι, και 2 στην εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι στο προάστιο Σεν Ντενί, στις 18 Νοεμβρίου), μόνο οι δύο θα ταφούν στη Γαλλία:

Ο Omar Ismaïl Mostefaï, ο οποίος ζούσε στην επαρχιακή πόλη Σαρτρ και ο Samy Amimour, ο οποίος ζούσε στην πόλη Ντρανσί. Σχετικά με τον πρώτο, η πόλη Σαρτρ δεν έχει δεχθεί κανένα αίτημα ταφής του. Ο δήμαρχος, μάλιστα, έχει δηλώσει ότι ο τζιχαντιστής δεν θα ταφεί στην πόλη του γιατί «δεν υπάρχει πλέον θέση στο μουσουλμανικό νεκροταφείο».
Για τον δεύτερο τρομοκράτη, τον Σάμι Αμιμούρ, ο δήμαρχος δήλωσε, επίσης, ότι δεν έχει δεχθεί αίτημα για το νεκροταφείο αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση το εν λόγω νεκροταφείο δεν διαθέτει τομέα για μουσουλμανική ταφή.
Οι άλλοι τρομοκράτες που κατάγονται από το Βέλγιο θα πρέπει κανονικά να ταφούν εκεί, εκτός και αν οι οικογένειές τους ζητήσουν να ταφούν στον τόπο όπου σκοτώθηκαν. Θεωρητικά, οι οικογένειες των τρομοκρατών της 13ης Νοεμβρίου, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Παρίσι, μπορούν να υποβάλλουν αίτημα στο δήμο Παρισιού. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα τέτοιο αίτημα» αναφέρει ο δήμος της πρωτεύουσας.
Δύο σοροί δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Τι θα συμβεί αν δεν ταυτοποιηθούν ποτέ; Ως πότε οι αρχές θα μπορούν να διατηρούν τις σορούς χωρίς ταφή; Μια λύση θα ήταν, αν οι τρομοκράτες δεν αναγνωριστούν ποτέ να ταφούν σε «κοινά μνήματα», εκεί δηλαδή όπου συνήθως θάβονται οι άστεγοι ή άλλα πρόσωπα που δεν έχουν κανένα στοιχείο ταυτότητας.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις μας έτυχε να καταψύξουμε τα σώματα ή ορισμένα μέρη σωμάτων», αναφέρει ο ειδικός.



Προηγούμενες περιπτώσεις
Η Αλγερία είχε αρνηθεί το αίτημα της οικογένειας του τρομοκράτη Μοχάμεντ Μεράχ να μεταφερθεί η σορός του εκεί. Η Αλγερία είχε επικαλεστεί τότε «λόγους δημόσιας τάξης». Ο εν λόγω τρομοκράτης είχε τελικά ταφεί σε άσχετο μέρος, στο μουσουλμανικό τμήμα του νεκροταφείου της επαρχιακής πόλης Κορνεμπαριέ. Η ταφή έγινε μέρα μεσημέρι και συγκέντρωσε περίπου 15 άτομα.


Η ταφή των τρομοκρατών της επίθεσης στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo ήταν πιο διακριτικές. Η οικογένεια των τρομοκρατών Κουασί είχε σχεδιάσει να θάψει τους δύο τρομοκράτες στην επαρχιακή πόλη Νταμαρτέν, εκεί όπου είχαν σκοτωθεί, με το επιχείρημα ότι τα δύο αδέλφια έπρεπε να ταφούν μαζί. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Στη συνέχεια η κοινότητα Ρενς αρνήθηκε να θάψει τον Σαϊντ Κουασί αλλά αναγκάστηκε από τον νόμο να το κάνει. Ο Σερίφ Κουασί τάφηκε στην κοινότητα Ζενεβιλιέ, νύχτα, χωρίς κανένα μέλος της οικογένειάς του να είναι εκεί.
Η πόλη του Παρισιού είχε αναγκαστεί απο το νόμο να δεχτεί τη σορό του Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος σκοτώθηκε μετά τη δολοφονική επίθεση σε εβραϊκό παντοπωλείο. Ετάφη σε ένα μακρινό νεκροταφείο της πρωτεύουσας, ενώ το μνήμα παραμένει ανώνυμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.