Από το κοινοβούλιο, τρέχοντας στο γραφείο της. Από εκεί, στο Ανόβερο, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα επτά παιδιά τους. Και μετά στο ...
Από το κοινοβούλιο, τρέχοντας στο γραφείο της. Από εκεί, στο Ανόβερο, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα επτά παιδιά τους. Και μετά στο Αφγανιστάν, για να ενθαρρύνει τους Γερμανούς στρατιώτες.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να είναι διαρκώς σε εγρήγορση, αλλά πάντα βρίσκει το χρόνο να δώσει σημασία σε κάτι απρόσμενο. Τη δημιουργία ατμόσφαιρας για παράδειγμα. Οπως έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στον Economist, όταν επέμεινε να ανάψει ένα κερί στο γραφείο της, πριν αρχίσει να δέχεται ερωτήσεις, χαμογελώντας όπως πάντα.
«Κάθε γενιά έχει τον καγκελάριό της. Και για τη δική μου γενιά, αυτή είναι η Ανγκελα Μέρκελ». Αυτή είναι η συνήθης απάντηση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας όταν την ρωτούν αν θέλει να διαδεχθεί την Μέρκελ. Και δέχεται πολύ συχνά αυτή την ερώτηση. Οχι μόνο γιατί φαίνεται λογικό οι φιλοδοξίες της να φτάνουν στην καγκελαρία. Αλλά και επειδή οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να αναζητούν την «μετά Μέρκελ» εποχή.
Αν στο πρώτο μισό της χρονιάς φαινόταν ότι η Καγκελάριος θα έκανε «περίπατο» στις εκλογές του 2017, από τότε το κλίμα άλλαξε δραματικά. Η προσφυγική κρίση επηρέασε τη δημοτικότητά της, η στρατηγική της στο θέμα έγινε αντικείμενο κριτικής. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, οι περισσότεροι Γερμανοί δεν θέλουν να δουν την Μέρκελ να αναλαμβάνει τέταρτη θητεία. Οι έρευνες συνιστούν ότι το CDU θα κρατήσει την καγκελαρία, οπότε ο διάδοχος της Μέρκελ πιθανότατα θα προέλθει από τις τάξεις του κόμματος. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 33% προτιμούσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη θέση. Ομως ο υπουργός Οικονομικών είναι πλέον 73 ετών. Και η φον ντερ Λάιεν, η δεύτερη επιλογή με 31%, είναι 57 ετών ακόμη.
Η υπουργός Αμυνας προέρχεται από μία προνομιούχα και πολιτική οικογένεια. Ο πατέρας της, Ερνστ Αλμπρεχτ, διετέλεσε πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας για 14 χρόνια. Φώναζε την κόρη του «Röschen» (μικρό ρόδο) και ζούσαν σε ένα αρχοντικό στην εξοχή, με ζώα, μουσική δωματίου και επισκέψεις από την ελίτ της Γερμανίας. Η «Röschen» έγινε εξπέρ στο ντρεσάζ της ιππασίας. Αλλά στη δεκαετία του '70 η οικογένεια ανησυχούσε μήπως γίνει στόχος τρομοκρατών και την έστειλε για σπουδές στο London School of Economics, με το ψευδώνυμο Ρόουζ Λάντσον.
Οταν επέστρεψε στο Ανόβερο, σπουδάζοντας ιατρική, γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της, γιατρό, στη χορωδία του πανεπιστημίου. Μαζί μετακόμισαν στην Καλιφόρνια, όπου έζησαν για τέσσερα χρόνια. Η φον ντερ Λάιεν ακόμη έχει να λέει για την ανοιχτόμυαλη Αμερική, στο θέμα των εργαζόμενων γυναικών. Επιστρέφοντας στην Κάτω Σαξονία, αισθάνθηκε ότι «πνίγεται». Για κάποιο διάστημα έμεινε στο σπίτι, μεγαλώνοντας τα επτά παιδιά της σε μία φάρμα. Ομως, το 2003 αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της στην πολιτική και έγινε η υπουργός για θέματα οικογένειας και γυναικών στην Κάτο Σαξονία.
Το 2005, όταν η Μέρκελ έγινε καγκελάριος, έδωσε στην φον ντερ Λάιεν το ίδιο χαρτοφυλάκιο σε εθνικό επίπεδο. Εκανε τη δουλειά με ζήλο, ζητώντας μεγαλύτερες επιδοτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται οι γυναίκες. Η Αριστερά άρχισε να ανησυχεί ότι εισέβαλε στα «εδάφη» τους και κάποιοι από τους πιο συντηρητικούς συναδέλφους της στο CDU έγιναν καχύποπτοι απέναντί της.
Οταν «προήχθη» στο υπουργείο Εργασίας το 2009, ξανά εντυπωσίασε την Αριστερά και τρόμαξε τη Δεξιά, αυτή τη φορά απαιτώντας ποσοστώσεις για τη συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια, αλλά και εθνικό κατώτατο μισθό. Αυτό τρόμαξε τις επιχειρήσεις και η Μέρκελ την ανάγκασε να υποχωρήσει. Ομως φέτος, τα δύο αιτήματά της έγιναν νόμος.
Το υπουργείο Αμυνας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που ανέλαβε έως τώρα. Πρέπει να διαχειριστεί έναν ενισχυόμενο διεθνή ρόλο της χώρας, που ακόμη δεν εμπιστεύεται τον ίδιο τον στρατό της. Πέρα από τη νέα αποστολή, για τη στήριξη των συμμάχων στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Γερμανία θα στείλει 650 στρατιώτες στο Μάλι για να απαλλάξει τους Γάλλους. Και ήδη εκπαιδεύει μαχητές Πεσμεργκά, στο βόρειο Ιράκ, για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.
Ομως, το υπουργείο Αμυνας είναι μία ωρολογιακή βόμβα, λέει ο Ντάνιελ Γκόφαρτ, συγγραφέας της βιογραφίας της φον ντερ Λάιεν. «Δεν γίνεται να σε αντιμετωπίσουν θετικά, μόνο αρνητικά», προσθέτει. Η υπουργός θα κατηγορηθεί αν κάτι πάει στραβά στις αποστολές στο εξωτερικό. Και
Η ανέλιξή της στην καγκελαρία θα μπορούσε να σταματήσει και με άλλους τρόπους. Σε εξέλιξη είναι μία έρευνα για το αν αντέγραψε μέρος της διδακτορικής διατριβής της. Επιπλέον, κάποιοι Γερμανοί- ιδιαίτερα γυναίκες- νιώθουν ότι απλά είναι πολύ τέλεια. Μεγαλώνει επτά παιδιά, φρόντιζε τον πατέρα της που είχε Αλτσχάιμερ μέχρι πριν ένα χρόνο όταν και πέθανε, διοικεί σημαντικά υπουργεία και παραμένει αδύνατη και χαμογελαστή.
Για να συνεχίσει να ανεβαίνει, η φον ντερ Λάιεν πρέπει να αποφύγει τα λάθη, τονίζει ο Economist. Αλλά επίσης χρειάζεται και ένα όραμα για τη γερμανική ηγεσία. Συγκρίνει την ΕΕ με μία οικογένεια. Μία τέτοια κοινότητα δεν μπορεί να έχει έναν ηγέτη. Ομως, όταν απομακρυνθεί από τις φυγόκεντρες δυνάμεις «χρειάζεται μία κεντρομόλο, που θα λειτουργεί ξανά και ξανά ως ενοποιός». Αυτός, πιστεύει, είναι ο ρόλος της Γερμανίας. Και ίσως τελικά καταλήξει να τον παίξει η ίδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.