Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΣΑΚΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ: ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Η ΠΡΑΓΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΘΥΣΟΥ ΤΣΕΧΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Ζαοράλεκ τηλεφώνησε στον Νίκο Κοτζιά και ζήτησε να επιστρέψει ο Έλληνας πρεσβευτής στην Πράγα - Επιπλέο...



Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Ζαοράλεκ τηλεφώνησε στον Νίκο Κοτζιά και ζήτησε να επιστρέψει ο Έλληνας πρεσβευτής στην Πράγα - Επιπλέον ο Τσέχος ΥΠΕΞ κάλεσε τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να επισκεφθεί την Πράγα το συντομότερο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας οι οποίες διαταράχθηκαν όταν η Αθήνα ανακάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Πράγα διαμαρτυρόμενη για τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας σε βάρος της Ελλάδας. Ωστόσο ενώ ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι απόψεις του προέδρου της Τσεχίας δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Πράγας, ο Μίλος Ζέμαν -διά του εκπροσώπου του- διαμηνύει ότι επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίσει να τις εκφράζει δημόσια.

Το τηλεφώνημα Κοτζιά-Ζαοράλεκ έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο Λούμπομιρ Ζαοράλεκ εξέφρασε την λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν διευκρινίζοντας ότι οι απόψεις του κ.Ζέμαν δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της τσεχικής κυβέρνησης. 

Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία, ο κ. Ζαοράλεκ ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει άμεσα στην Πράγα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία και επιπλέον προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να επισκεφθεί επισήμως την Πράγα το συντομότερο δυνατόν. 

Έπειτα από τις εξηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, οι οποίες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κρίνονται επαρκείς, η Αθήνα αναμένεται να δώσει οδηγίες για την επιστροφή του πρεσβευτή Παναγιώτη Σαρρή στην Τσεχία. Ο χρόνος που ο κ. Σαρρής θα αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του στην Πράγα δεν έχει επί του παρόντος προσδιοριστεί, ωστόσο η επιστροφή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Τσεχία θα πρέπει να αναμένεται μετά τις γιορτές, δηλαδή στις αρχές του 2016. «Τα μηνύματα πρέπει να δίνονται» εξηγεί αρμόδια διπλωματική πηγή στο www.protothema.gr. 

Στο ερώτημα αν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία, δύο χωρών της ΕΕ θα ομαλοποιηθούν σύντομα η απάντηση δεν μπορεί να είναι εύκολη. Κι αυτό διότι όπως έδειξαν οι επιθετικές, σχεδόν προσβλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας για την Ελλάδα, ένα διπλωματικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή εάν έτσι αποφασίσει ο αστάθμητος παράγοντας Μίλος Ζέμαν. 
Ο Τσέχος πρόεδρος επιμένει στις θέσεις του

Σε διαφορετική γραμμή από αυτή της τσεχικής κυβέρνησης φαίνεται ότι εξακολουθεί να κινείται ο πρόεδρος της Τσείας Μίλος Ζέμαν. 

Αν και ο εκπροσωπός του Τσέχου προέδρου δήλωσε σε τσεχικά μέσα ενημέρωσης ότι «δεν θα σχολιάσω την κίνηση αυτή για διπλωματικούς λόγους» στη συνέχεια έσπευσε να εκφράσει την απορία του γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο Πρόεδρος δημόσια διακήρυξε την θέση του τους περασμένους μήνες. Επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίζει να τις εκφράζει δημόσια».


Τι προηγήθηκε

Διπλωματικό επεισόδιο με αδιευκρίνιστες συνέπειες προκλήθηκε μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας σε βάρος της Ελλάδας. Το τελευταίο διάστημα, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό. Μάλιστα ο κ. Ζέμαν δήλωσε προκλητικά ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας» και ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ».

Αντιδρώντας στις πρωτοφανείς δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, την προηγούμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε τα εξής: «Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».

Η ελληνική διπλωματία έδωσε με τον τρόπο αυτό περιθώριο τεσσάρων ημερών στην τσεχική πλευρά να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Μίλος Ζέμαν. Επειδή όμως η Πράγα αποφάσισε να επιμείνει στην σκληρή γραμμή εναντίον της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στο επόμενο βήμα προκειμένου να κάνει σαφή την αντίδραση αλλά και την δυσφορία της στις άτοπες δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας.

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ελήφθη η απόφαση να κληθεί για διαβουλεύσεις στην Αθήνα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία πρέσβυς Παναγιώτης Σαρρής.

Επί της ουσίας, η Ελλάδα έχει αποσύρει τον πρεσβευτή της στην Τσεχία. Απάντηση στο ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να δοθεί. Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι είναι θέμα της τσεχικής πλευράς να διορθώσει τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ζέμαν και να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ώστε να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας.

Για να γίνει σαφής η βαρύτητα της κίνησης να επιδοθεί κλήση για διαβουλεύσεις στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Πράγα επισημαίνεται ότι αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει από την τουρκική πλευρά μετά την επίθεση ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» στις 31 Μαϊου του 2010. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.