Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ: Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΝΕΨΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Δεν συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό, θέλουμε κι άλλες πληροφορίες είπε ο Ντάισελμπλουμ - Ο Σόιμπλε προαναγγέλλει το μαρτύριο της... αξιολόγ...


Δεν συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό, θέλουμε κι άλλες πληροφορίες είπε ο Ντάισελμπλουμ - Ο Σόιμπλε προαναγγέλλει το μαρτύριο της... αξιολόγησης: Η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες - Μοσκοβισί: Να προχωρήσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση - Γενικότητες και καλά λόγια από τους Ευρωπαίους- Με άκουσαν με συμπάθεια, είπε ο Τσακαλώτος

Με «συγχαρητήρια» στην ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα, με τον επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να συγχαίρουν την Αθήνα για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει.

Βέβαια, μετά τα… καλά λόγια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, «ξαναχτύπησε» επισημαίνοντας πως καθώς η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια.
Αίσθηση προκάλεσε μια περίεργη προειδοποιητική δήλωση από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η ρευστότητα στην Ελλάδα μπορεί να στενέψει ξανά τον Φεβρουάριο» τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του οργανισμού μέσω του οποίου διοχετεύονται τα ευρωπαϊκά δάνεια στην Ελλάδα.

Η δήλωση του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δύο αναγνώσεις: Μπορεί να αναφέρεται στο γεγονός ότι οι δυνατότητες αύξησης των κρατικών εσόδων εξαντλούνται διότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν πληρωθεί όσοι φόροι έπρεπε να καταβληθούν και ενδέχεται να εννοεί ότι μετά τον Φεβρουάριο το Δημόσιο θα δυσκολευτεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Σε συνδυασμό με την δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια καθώς η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, η προειδοποίηση του κ. Ρέγκλινγκ δημιουργεί ένα νέο τοπίο πιέσεων προς την ελληνική πλευρά.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε πέντε προτεραιότητες για την Ευρωζώνη, για παράδειγμα, τις μεταρρυθμίσεις, την οικονομική πολιτική.

Εις ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «συζητήσαμε τα επόμενα βήματα, αλλά και την σημαντική πρόοδο όσων έχουν επιτευχθεί. Μπαίνουμε σε μία νέα φάση του προγράμματος, οδεύοντας στην πρώτη αξιολόγηση που είναι απαραίτητη για την συνέχιση του προγράμματος».

Την ίδια ώρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως δεν συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό, αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητο «να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γρήγορα για το συνταξιοδοτικό, ώστε να υπάρξει γρήγορα η αξιολόγηση» και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα σύντομα.

Από την άλλη, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε για την Ελλάδα πως «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο».

Ενώ για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι η παρουσία του εκτιμάται ως απαραίτητη από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Πολλά έχουν επιτευχθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση», επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί.
Τι είπε ο Μοσκοβισί πριν τηνέναρξη του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών

Στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς, όμως, αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στη συζήτηση, η οποία αναμένεται να είναι σύντομη με τους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να έχουν ήδη προαναγγείλει ότι δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις ούτε σε σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά ούτε και για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αναλυτικότερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων δήλωσε πως είναι απαραίτητη μία αξιόπιστη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, επισημαίνοντας πως πρέπει να συζητηθούν προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ώστε να μπει σε τροχιά ανάκαμψης η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μοσκοβισί, εξήγησε πως στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα μελετηθεί η ελληνική πρόταση του συνταξιοδοτικού, ενώ πρόσθεσε πως η δουλειά συνεχίζεται και ότι εστιάζει στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.