Η ώρα της αλήθειας για το αν ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα κρατήσει «μήνες» ή θα κλείσει και τη φορά αυτή με συνοπτικές διαδικασίες ...
Όσο και αν λέει πάντως η ίδια η κυβέρνηση πως βιάζεται να τελειώνει γρήγορα, για να ξεκινήσει γρήγορα η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, οι επικεφαλής του Κουαρτέτου δεν θα έρθουν τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Και αυτό γιατί αναμένουν περισσότερο λεπτομερή και κοστολογημένα στοιχεία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τα οποία, εάν δεν λάβουν, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν άμεσα το ταξίδι προς την Αθήνα.
Μένει να φανεί αν θα κάνουν πράξη την απειλή τους πως δεν θα επιστρέψουν ξανά στη χώρα μας, εάν δεν διοριστεί πρώτα ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, τον οποίο η κυβέρνηση έχει αφήσει «στο περίμενε» (και τις εφορίες μαζί του) μέχρι νεωτέρας -ή μέχρι να διορίσει πρώτα νέους γενικούς διευθυντές της επιλογής της.
Αφότου επιστρέψουν όμως στην Αθήνα οι ελεγκτές (ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα, χωρίς ωστόσο τίποτα να είναι σίγουρο) η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί στην πραγματικά σκληρή διαπραγμάτευση που χρειάζεται για όλα τα καυτά μέτωπα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία -με πρώτο το ασφαλιστικό.
Τότε θα φανεί και αν έπιασε τόπο ο αγώνας δρόμου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλες τις προηγούμενες μέρες, για να γίνουν δεκτές οι ελληνικές θέσεις και προτάσεις, ή αν η κυβέρνηση θα υποχωρήσει σε πολλά, για να έρθει πιο γρήγορα κοντά στο «ιερό δισκοπότηρο» της διαπραγμάτευσής της, που είναι η συζήτηση για το δημόσιο χρέος.
Για να τελειώσει η αξιολόγηση, εκτός από το ασφαλιστικό, κυβέρνηση και Κουαρτέτο πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά φορολογικά και άλλα ζητήματα, που εκκρεμούν και έχουν μείνει στη μέση. Η λίστα περιλαμβάνει:
1. Φόρους εισοδήματος: Η κυβέρνηση καλείται να επανεξετάσει φοροαπαλλαγές που σήμερα ισχύουν, όπως για άτομα με 80% αναπηρία, ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, γονικές παροχές και δωρεές. Πρέπει να παρουσιάσει νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, να επεκτείνει τον ΦΠΑ στα νησιά, να αλλάξει η κλίμακα φόρου για το 2016 και για τα ενοίκια, αλλά και να αποφασίσει για ενσωμάτωση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης από το 2016.
2. Ακίνητα: Πρέπει να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές τιμές της εφορίας και από 1.1.2017 να εξισωθούν με τις εμπορικές αξίες. Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει, για έσοδα τουλάχιστον 2,650 δισ. ευρώ και πάλι. Επιπλέον, πρέπει να «τρέξουν» διασταυρώσεις ανάμεσα στα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.
3. Νέο Περιουσιολόγιο: Έπρεπε να έχει παρουσιαστεί από τον Νοέμβριο.
4. Νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων: η θέση χηρεύει από τον Οκτώβριο, ο διορισμός νέου ΓΓΔΕ από εβδομάδα σε εβδομάδα και η Τρόικα έχει απειλήσει να μην επιστρέψει, αν δεν διοριστεί πρώτα ο διάδοχος της κυρίας Σαββαΐδου.
5. Πλαστικό χρήμα: Από τον Οκτώβριο έπρεπε η κυβέρνηση να εγκρίνει ολοκληρωμένο σχέδιο σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ιδιωτικό τομέα, για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών. Το σχέδιο αυτό πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2016.
6. «Μαύρες λίστες» οφειλετών: Από τον Οκτώβριο του 2015, όσοι χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, θα βλέπουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται και να αποκλείονται από την αγορά.
7. Αδήλωτες καταθέσεις: Από τον Νοέμβριο θα έπρεπε να ψηφιστεί πλέγμα μέτρων για τις αδήλωτες καταθέσεις, με νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη («χωρίς αμνηστευτική διάταξη» όμως, όπως τονίζεται στο Μνημόνιο), αναταλλαγή πληροφοριών από τα κράτη της ΕΕ κλπ.
8. Όταν ληφθούν οι αποφάσεις για το ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει και νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2019. Θα προβλέπει γνωστά, αλλά και «κρυφά» μέτρα της τάξεως των τριών δισ. ευρώ, που θα πρέπει να εξειδικευτούν και να ανακοινωθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.