Γράφει ο Αθαν, Δρούγος, γεωστρατηγικός αναλυτής Για πέντε βασικά και συγχρόνως μοιραία λάθη κατηγορεί τον Ερντογάν ο ίδιος ο πρώ...
Γράφει ο Αθαν, Δρούγος, γεωστρατηγικός αναλυτής
Για πέντε βασικά και συγχρόνως μοιραία λάθη κατηγορεί τον Ερντογάν ο ίδιος ο πρώην υπουργός του των εξωτερικών, ο γνωστός στην Ελλάδα από την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης των ισλαμιστών στην Τουρκία, ο Yasar Yakış.
Σύμφωνα με τον παλαίμαχο Τούρκο διπλωμάτη που στη συνέχεια παραμερίστηκε από το περιβάλλον του Ερντογάν, τα πέντε μοιραία λάθη του νεοοθωμανιστή ηγέτη της Τουρκίας είναι τα εξής :
Μετά τον Μάρτιο του 2011 όταν είχαν αρχίσει οι πρώτες διαδηλώσεις και οι πρώτες συγκρούσεις για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτολγου είχε πάει έκτακτη επίσκεψη στην Δαμασκό καθώς ακόμα η Τουρκία διατηρούσε καλές σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ. Τότε ο Άσαντ είχε δώσει κάποιες υποσχέσεις στον Νταβούτογλου να προβεί σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες όμως ένεκα των εξελίξεων δεν μπόρεσε να κάνει. Αυτό έκανε την Άγκυρα να πάρει την λανθασμένη και μοιραία απόφαση να κόψει κάθε επαφή με τον Άσαντ προσβλέποντας στην σύντομη ανατροπή του για να έχει βασικό ρόλο στις μετά Άσαντ εξελίξεις. Έτσι έκλεισε και την πρεσβεία της στην Δαμασκό και το προξενείο της στο Χαλέπι. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκοπεί τελείως από τις εξελίξεις και να μην έχει καμιά δυνατότητα να παίξει κάποιο καθοριστικό μεσολαβητικό ρόλο.
Το δεύτερο λάθος ήταν η παροχή από την Τουρκία οπλικών συστημάτων στις ομάδες που πολεμούσαν το καθεστώς του Άσαντ, χωρίς όμως και ίσως σκόπιμα να μην υπάρχει έλεγχος το που κατέληγαν αυτά τα όπλα. Μάλιστα οι οργανώσεις που στήριζε η Άγκυρα ήταν συνήθως παρακλάδια της Αλ Καιντα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες αντιπαλότητες στο συριακό.
Τρίτο και βασικό λάθος ήταν η στη συνέχεια του εμφυλίου ολοσχερής στήριξη από την Τουρκία του ISIS, σε σκανδαλώδες σημείο να διατηρούν οι Τζιχαντιστές πέντε στρατηγεία στο τουρκικό έδαφος ενώ στο προάστιο Ömerli της Κωνσταντινούπολης να έχουν απροκάλυπτα κέντρο προπαγάνδας των θέσεων τους, κάτι που έχει εξοργίσει πολλούς στην Δύση και στις ΗΠΑ.
Τέταρτο λάθος ήταν η μονομερής ανακήρυξη του διαδρόμου του Cerablus μήκους 90 χιλιομέτρων που είναι υπό την κατοχή των Τζιχαντιστών σαν ζώνη τουρκικής κυριαρχίας, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ΟΗΕ που υποστήριξε επίσημα την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, αλλά και της Ρωσίας και του Ιράν που προειδοποίησαν ότι δεν θα ανεχτούν καμία παραβίαση των συριακών συνόρων από την Τουρκία.
Το πέμπτο και το μεγαλύτερο λάθος ήταν η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στις 25 Νοεμβρίου ενώ είχε τότε δημιουργηθεί το κλίμα για κοινή συμμαχική επέμβαση στην Συρία με την συμμετοχή και της Τουρκίας για να σταματήσει το αιματοκύλισμα και να εξολοθρευτούν οι Τζιχαντιστές. Το λάθος αυτό αφ’ ενός στοίχησε πολλά δισεκατομμύρια στην τουρκική οικονομία και ακόμα είμαστε στην αρχή και αφ’ ετέρου προκάλεσε την εντονη οργή της Μόσχας που ήδη έχει περικυκλώσει με έντονα τιμωρητικές διαθέσεις την Τουρκία απειλώντας την ακόμα και με ολοκληρωτικό πόλεμο χωρίς καμία προοπτική εκτόνωσης της ρωσικής οργής.
http://www.agioritikovima.gr/asfaleia/item/73771-5-πολύ-σημαντικά-λάθη-της-τουρκίας-στο-συριακό
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.