Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ Τ' @ΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ....

Το Μαξίμου καλλιεργεί με έμφαση την εκλογολογία, την οποία κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν με «απάθεια», φροντίζοντας να την ενισχύουν...


Το Μαξίμου καλλιεργεί με έμφαση την εκλογολογία, την οποία κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν με «απάθεια», φροντίζοντας να την ενισχύουν - Απορρίπτουν συνεργασία με τη ΝΔ, δεν... πολυθέλουν ούτε το ΠΑΣΟΚ - «Κλειδί» η στάση του ΔΝΤ στο ασφαλιστικό - Συνάντηση Τσίπρα-Κουβέλη αύριο το μεσημέρι

«Φουντώνει» ξαφνικά στο παρασκήνιο η φημολογία περί πρόωρων εκλογών, εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές για το ασφαλιστικό και παράλληλα οι κοινωνικές κινητοποιήσεις εξακολουθήσουν να την πιέζουν αφόρητα.

Τα σενάρια αυτά καλλιεργούνται και διακινούνται και εξ αντικειμένου, από διάφορες πλευρές, που προσπαθούν να εκτιμήσουν τις πιθανές εξελίξεις, με δεδομένο το εκρηκτικό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σκηνικό.

Ωστόσο, προκαλεί ερωτήματα και «υποψίες» η -μάλλον απαθής- στάση κυβερνητικών στελεχών απέναντι στη σχετική φημολογία. Μία επιμελώς διάχυτη «απάθεια», που περισσότερο ενισχύει παρά, ως οφείλει κάθε κυβέρνηση να κάνει, κλείνει τη συζήτηση.

Υπάρχουν, δε, πληροφορίες που αναφέρουν ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίοι υπουργοί «φλερτάρουν» με την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εφόσον η κυβέρνηση κληθεί, υπό την πίεση του ΔΝΤ, να ψηφίσει πιο ακραία μέτρα από αυτά που περιλαμβάνει η πρότασή της για το ασφαλιστικό και ταυτόχρονα δεν βρει την παραμικρή πολιτική ή κοινωνική συναίνεση στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου σκοπίμως αφήνει να «σέρνεται» αυτή η ιδιότυπη εκλογολογία, μόλις τέσσερις μήνες μετά την αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου.

Και αυτό γιατί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κυβερνητικό σκάφος είναι μεγάλο και οι ελιγμοί που απαιτούνται για τον απεγκλωβισμό του από τον «θανάσιμο» κλοιό δύσκολοι και επικίνδυνοι.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν μια ξεκάθαρη θέση για τις πολιτικές εξελίξεις: δεν πρόκειται να συναινέσουν στη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ή μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή απορρίπτουν σε κάθε περίπτωση την οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ. Ταυτόχρονα δεν πολυθέλουν ούτε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια προς το παρόν ούτε η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, ούτε το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά θέλουν την παραμικρή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Το Μαξίμου θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την κυρίαρχη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα σε οιποιοδήποτε μελλοντικό σενάριο από αυτή τη Βουλή, άρα δεν μπορεί ούτε να παραμεριστεί το κόμμα που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, ούτε και να απομονωθεί και να οδηγηθεί σε παραίτηση ο εκλεγμένος πρωθυπουργός, με το «έτσι θέλω» των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο κ. Τσίπρας, αντιλαμβάνεται όμως ταυτόχρονα ότι μόνο το σημερινό κυβερνητικό σχήμα είναι εξαιρετικά δύσκολο, ακόμη κι αν ψηφίσει το προτεινόμενο από τον Γιώργο Κατρούγκαλο ασφαλιστικό, να μακροημερεύσει, με δεδομένο το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί με την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων.

Επιδιώκει λοιπόν δύο πράγματα: πρώτον, να υπάρξει μία στήριξη ή έστω συναίνεση στο εσωτερικό προς την κυβερνητική προσπάθεια. Και δεύτερον, να σταματήσει τις πιέσεις η τρόικα για πιο αυστηρά μέτρα.

Η εσκεμμένη καλλιέργεια λοιπόν της εκλογολογίας στοχεύει στο να πιέσει και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις: και προς το εσωτερικό και προς τους δανειστές.

Προς το εσωτερικό, το σενάριο των εκλογών στοχεύει στο να πιέσει τις ενδιάμεσες δυνάμεις να χαμηλώσουν τους τόνους της κριτικής, να παράσχουν μία κάποια συναίνεση στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και αν χρειαστεί, σε κάποια ακραία κατάσταση, να συνδράμουν ακόμη και σε κυβερνητική συνεργασία. Το Μαξίμου θα έβλεπε για παράδειγμα με καλό μάτι, εφόσον δεν υπήρχε άλλη διέξοδος, τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού, με κορμό τη σημερινή κυβέρνηση και την προσθήκη δυνάμεων από την Ένωση Κέντρου και το Ποτάμι.

Επειδή εκτιμά ότι σε αυτή τη φάση ούτε η ΝΔ είναι έτοιμη και θέλει εκλογές, ελπίζει ότι με την πίεση περί εκλογών, θα οδηγήσει τη ΝΔ στην υιοθέτηση μίας πιο μετριοπαθούς στάσης για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό -πιθανόν, δε, να ελπίζει ότι η Συγγρού θα “μαζέψει” τους ακραίους αγροτοσυνδικαλιστές που ελέγχει.

Προς τους δανειστές επίσης το έμμεσο μήνυμα περί εκλογών έχει συγκεκριμένη στόχευση: Θέτει μπροστά στους Θεσμούς και τους Ευρωπαίους εταίρους τον κίνδυνο να υπάρξει σε μία δύσκολη περίοδο, που παίζονται πολλά και για το προσφυγικό, αποσταθεροποίηση και πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα πολλά από τα συμφωνηθέντα και ζητά να έχει μία κάποια ευελιξία στο ασφαλιστικό, καλώντας τους δανειστές να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν περισσότερα εάν επιμείνουν σε ακραίες απαιτήσεις, που και την σημερινή προσπάθεια θα κάνουν πιο δύσκολη, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν περνούν στην ελληνική κοινωνία, ακόμη κι αν αλλάξει η κυβέρνηση. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.