Μια τρελαμένη από τον πανικό γυναίκα καλεί τους πυροσβέστες: μόλις έγινε μακελειό σε ένα καφέ του Παρισιού, με πολλά θύματα. Στην άλλη άκ...
Μια τρελαμένη από τον πανικό γυναίκα καλεί τους πυροσβέστες: μόλις έγινε μακελειό σε ένα καφέ του Παρισιού, με πολλά θύματα.
Στην άλλη άκρη της γραμμής, ένας άντρας της δίνει τις πρώτες οδηγίες. Πρέπει να τρέξει, μόνη, να πάει μπροστά από τους τραυματίες, να δει σε τι κατάσταση βρίσκονται και να τους δώσει τις πρώτες βοήθειες ώσπου να έρθουν οι πυροσβέστες.
Είναι μια από τις σκηνές που «διδάχτηκαν» 12 πολίτες του Παρισιού, το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, σε ένα οίκημα του στρατού, στη περιοχή της Μονμάρτης, σε παγωμένη ατμόσφαιρα.
«Μου ξαναθύμισε όσα συνέβησαν στις 13 Νοεμβρίου», δηλώνει μια 32χρονη που συμμετέχει στο σεμινάριο με μια φίλη της. Και πραγματικά, όσα έμαθαν εκεί αφορούσαν πιθανές αντιδράσεις «σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» και «σε ζώνη πολέμου».
10 κέντρα του γαλλικού στρατού συμμετέχουν σε αυτά τα ιδιότυπα σεμινάρια. Σε γκρουπ των 15 ατόμων, και εντελώς δωρεάν, οι πολίτες μπορούν να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν και να βοηθήσουν σε ενδεχόμενο μακελειό
«Η ερώτηση που μας έκαναν οι περισσότεροι πολίτες εκείνο το τραγικό βράδυ της 13ης Νοεμβρίου ήταν «πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;» εξηγεί ο εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού στρατού. Θυμίζει, μάλιστα, ότι αρκετοί Παριζιάνοι είχαν βοηθήσει και είχαν σώσει ζωές: είχαν μεταφέρει φορεία, είχαν μείνει δίπλα σε τραυματίες και είχαν κρατήσει ορούς.
Ετσι, ο στρατός αποφάσισε να κάνει αυτά τα σεμινάρια ώστε οι σωτήριες κινήσεις μετά από ενδεχόμενη επίθεση πραγματικά να σώσουν ζωές. Μαθαίνουν να σταματούν μια αιμορραγία μετά από επίθεση με καλάσνικοφ, να δίνουν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εμφράγματος, να αντιδρούν στη θέα μιας βόμβας ή ενός εκρηκτικού μηχανισμού. Κυρίως τι πρέπει να κάνουν όταν αρχίζουν οι πυροβολισμοί.
Τα σεμινάρια δίνουν συμβουλές για σοβαρές περιπτώσεις. Οι πολίτες δεν μαθαίνουν εδώ να ξαπλώνουν έναν ασθενή ή να δίνουν το φιλί της ζωής. Το βασικό είναι να μάθει κάποιος να κάνει μασάζ στην καρδιά ώστε να παραμείνει ο τραυματίας ζωντανός. Κάνουν επίσης μαθήματα πώς να τραβήξεις κάποιον από τους αστραγάλους ή από τους καρπούς για να τον σώσεις. Πώς να σταματήσεις μια σοβαρή αιμορραγία.
Στο σεμινάριο οι λέξεις που χρησιμοποιούνται και η τεχνική ορολογία παραπέμπουν σε πολεμικές σκηνές. Μαθαίνουν ότι οι σφαίρες ενός καλάσνικοφ διαπερνούν τον τοίχο όπως θα διαπερνούσαν και τις λαμαρίνες ενός αυτοκινήτου. «Είναι καλύτερα που μας τα λένε έτσι ωμά, παρότι στην αρχή μας τρομοκρατεί. Γιατί να κρυβόμαστε, ξέρουμε γιατί είμαστε εδώ. Προτιμώ να βοηθήσω ενδεχομένως, παρά να είμαι θύμα» δηλώνει ένα ζευγάρι δημοσιογράφων που συμμετέχει στα σεμινάρια και βρίσκονταν σε ταράτσα καφέ όταν έγινε το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου.
«Θα μπορέσω ποτέ να ξεπεράσω το στρες, την έκπληξη; Τώρα ξέρω ότι μπορώ να το χειριστώ» δηλώνει ανώνυμα κάποιος συμμετέχων.
Πριν φύγουν απο το κέντρο στρατού, οι πολίτες παρακαλούνται να μεταδώσουν ό,τι έμαθαν και στους οικείους και φίλους τους. Ο γαλλικός στρατός ελπίζει ότι θα μπορέσει να μεταδώσει αυτές τις γνώσεις σε τουλάχιστον 8.000 άτομα ως το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, η πρωτοβουλία θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας..iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.