Ο νεομάρτυρας Μανουήλ γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης, από γονείς ευσεβείς. Σε μικρή ηλικία αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, με τη βί...
Ο νεομάρτυρας Μανουήλ γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης, από γονείς ευσεβείς. Σε μικρή ηλικία αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, με τη βία εξισλαμίστηκε και στη συνέχεια παρέμεινε στην υπηρεσία τους. Βρήκε όμως την ευκαιρία και δραπέτευσε από το σπίτι των κυρίων του, και πήγε στη Μύκονο, όπου εξομολογήθηκε και ζούσε με χριστιανοπρέπεια.
Εκεί παντρεύτηκε και απόκτησε έξι παιδιά. Επειδή όμως η σύζυγος του πρόδωσε την συζυγική της τιμή, μετακόμισε αυτός με τα έξι παιδιά του σε άλλο σπίτι χωρίς να τη διαπομπεύσει. Ο αδελφός της άπιστης συζύγου του, που υπηρετούσε στον Τούρκικο στόλο, κατάγγειλε τον Μανουήλ στον Τούρκο πλοίαρχο ότι, ενώ είχε γίνει μουσουλμάνος επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία.
Όταν τον συνέλαβε ο Τούρκος πλοίαρχος, ο Μανουήλ με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Μετά από πολλά βασανιστήρια, παραδόθηκε στον Τούρκο Ναύαρχο Κουτζούκ, που βρισκόταν στη Χίο. Αυτός αφού τον ανέκρινε και εξέδωσε θανατική απόφαση τον παρέδωσε στους υπηρέτες του που πήραν τον Μανουήλ και τον οδήγησαν στον τόπο της εκτέλεσης, που ονομαζόταν Παλαιά Βρύση. Και ενώ ο μάρτυρας έσκυψε το κεφάλι του, ο δήμιος, που είχε ορισθεί να τον εκτελέσει, δείλιασε, πέταξε το σπαθί και απομακρύνθηκε. Τότε άρπαξε το σπαθί κάποιος υπαξιωματικός, ο οποίος αφού δεν μπόρεσε μετά από πολλά κτυπήματα στο λαιμό του μάρτυρα να τον αποκεφαλίσει, τον έριξε κάτω και τον έσφαξε με τον πιο φρικτό τρόπο σαν πρόβατο.
Όλα αυτά έγιναν στη Χίο, στις 15 Μαρτίου 1792 μ.Χ., ήμερα Δευτέρα και ώρα τέσσερις το απόγευμα. Το τίμιο λείψανο του, οι Τούρκοι, αφού το έδεσαν με ογκόλιθους το έριξαν στη θάλασσα. Χειρόγραφο για το μαρτύριο του Αγίου βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.
Ο Άγιος τιμάται τόσο στη Χίο όπου μαρτύρησε, όσο και στην Κρήτη τον τόπο καταγωγής του. Τα τελευταία χρόνια κτίστηκε γραφικό εκκλησάκι αφιερωμένο σ' αυτόν στο οροπέδιο της Μάρης στα βουνά της Δίκτης και πανηγυρίζεται από τους βοσκούς της περιοχής ως προστάτης άγιός τους. Το πανηγύρι για λόγους καιρικούς δεν γίνεται την ημέρα της μνήμης του (15 Μαρτίου) αλλά την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος πιστών τόσο από τα χωριά του οροπεδίου Λασιθίου όσο και από την περιοχή της Εμπάρου, Ξενιάκου, λόγω και του νέου δρόμου που συνδέει το νομό Ηρακλείου με το Λασίθι.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.