Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία αποτελούν –σε απόλυτους αριθμούς– τις χώρες με τους περισσότερους υπηκόους από όλες τις ευρωπαϊκές ...
Όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, που συντάχθηκε για λογαριασμό του Διεθνούς Κέντρου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (ICCT), με έδρα την Χάγη, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών δεν πρέπει να εφησυχάζουν για τους πολίτες τους που ταξιδεύουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής για να πολεμήσουν, ακόμη και εκείνες οι χώρες στις οποίες αυτή η κινητικότητα είναι μικρή.
"Πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις στοχεύουν να υποσκάπτουν τις ανεκτικές, πολύ-συλλεκτικές κοινωνίες που σέβονται το κράτoς δικαίoυ" αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας. "Η αναγνώριση του κινδύνου και οι κατάλληλες πολιτικές για την αντιμετώπισή του, φαίνεται να εκλείπουν", συμπληρώνουν.
Συνολικά, μέχρι και 4.294 υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στη Συρία, εκ των οποίων το 30% έχει επιστρέψει, ενώ έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του 14% αυτών.
Περίπου το 17% των μαχητών με ευρωπαϊκή προέλευση είναι γυναίκες και το 23% αυτών ασπάστηκε το Ισλάμ. Οι περισσότεροι προέρχονται από αστικές περιοχές ή περιφερειακά προάστια των ευρωπαϊκών πόλεων.
Οι συνολικοί αριθμοί της έρευνας έδειξαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης, με το Βέλγιο, χώρα προέλευσης των δραστών των περσινών επιθέσεων του Παρισιού και των βομβιστικών επιθέσεων των Βρυξελλών τον προηγούμενο μήνα, να αποτελεί χώρα προέλευσης 41 μαχητών ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Μόλις το 18% εξ αυτών έχει επιστρέψει στο Βέλγιο, ποσοστό χαμηλό, συγκριτικά με το 50% των μαχητών από την Δανία που επαναπατρίστηκαν. Η Αυστρία και η Σουηδία ακολουθούν στη λίστα των χωρών που τους περισσότερους –κατά κεφαλήν– μαχητές.
Σε απόλυτους αριθμούς, η Γαλλία αποτελεί τη χώρα με τους περισσότερους υπηκόους που έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, με την έρευνα να τους αριθμεί σε περισσότερους από 900. Η Γερμανία και η Βρετανία επίσης αποτελούν χώρες προέλευσης μεγάλου αριθμού μαχητών.
Οι ευρωπαϊκές χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν δεχθεί μικρό αριθμό μεταναστών και προσφύγων, φιλοξενούν μικρό αριθμό μουσουλμάνων και έχουν μικρότερους αριθμούς μαχητών.
Οι συντάκτες της έρευνας ανέφεραν πως δεν κατόρθωσαν να βρουν στοιχεία για την Ελλάδα και την Ουγγαρία.
Πηγή: ΑΠΕ
Οι συντάκτες της έρευνας ανέφεραν πως δεν κατόρθωσαν να βρουν στοιχεία για την Ελλάδα και την Ουγγαρία.
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.