Τη στιγμή που η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με το Ισλαμικό Κράτος, στην Κεντρική Ασία και αυξάνει την επιρροή της στο Αφγανιστάν, μια ...
“Το συμφέρον των Ταλιμπάν αντικειμενικά συμπίμπτει με το δικό μας”, είπε, αναφερόμενος στο Ισλαμικός Κράτος, που εμφανίστηκε πέρσι στο Αφγανιστάν ως αντίπαλος των Ταλιμπάν, οι οποίοι βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Μέσω της επικοινωνίας της με τους Ταλιμπάν, η Μόσχα παίζει διπλωματικά και στα δύο στρατόπεδα, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Προς τα που κατευθύνεται η ενίσχυση της Μόσχας τελικά;
Περισσότερες από δύο δεκαετίες έχουν παρέλθει αφότου τα στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης αποσύρθηκαν από το Αφγανιστάν, η Ρωσία έχει αυξήσει την αμυντική και οικονομική βοήθεια προς την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, η οποία αντιμετωπίζει τις δυνάμεις των Ταλιμπάν σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Η εν λόγω ενίσχυση περιλαμβάνει 10.000 τουφέκια Καλάσνικοφ και εκατομμύρια πυρομαχικών, τα οποία η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει για να καταπολεμήσει τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και την εξέγερση των Ταλιμπάν, λένε οι αναλυτές .
"Η Μόσχα δεν θέλει να υποστηρίξει φανερά τους Ταλιμπάν”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας στον τομέας της Ασφαλείας, Wahid Muzhda απο την Καμπούλ. "Διατηρεί καλές σχέσεις με την Καμπούλ. Οι επαφές της με τους Ταλιμπάν δεν σημαίνει ότι είναι εναντίον της κυβέρνησης του Αφγανιστάν."
Σύμφωνα με την αγγλόγλωσση Πακιστανική εφημερίδα ‘The Nation” ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλά Αχτάρ Μανσούρ πραγματοποίησε μυστική συνάντηση με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν πιθανή ρωσική στήριξη στον αγώνα των Ταλιμπάν εναντίον του Ισλαμικού κράτους.
Η εφημερίδα “Voice of America”” δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα της έκθεσης. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν “δεν χρειαζόμαστε βοήθεια από κανέναν όσον αφορά το Daesh" - η αραβική ονομασία του Ισλαμικού κράτους.
Όμως , σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ρωσία βλέπει τη βοήθεια των Ταλιμπάν ως απαραίτητη για την καταπολέμηση των δευτερογενών επιδράσεων της εξέγερσης του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.
Πολεμώντας τους μαχητές του Ισλαμικού κράτους
Μαχητές από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας εκπαιδεύονται με τις ομάδες του Ισλαμικού κράτους στη φυλετική ζώνη κατά μήκος της Γραμμής Durand μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησε το Ισλαμικό κράτος στο διαδίκτυο και πληροφορίες από διάφορες χώρες..
Μαχητές από την Κεντρική Ασία επίσης αγωνίζονται μαζί με τους Ταλιμπάν .
Μερικοί από τους αγωνιστές εντάχθηκαν πρόσφατα στο Ισλαμικό κράτος και μπορεί να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους με σκοπό τρομοκρατικές δραστηριότητες,υποστηρίζουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
“Η Ρωσία ανησυχεί πραγματικά για την επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην Κεντρική Ασία και φοβάται ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να βοηθήσει τους συμμάχους της Κεντρικής Ασίας στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Stephen Blank, ένας Ρώσος αναλυτής στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Αμερικής.
Αλλά η αφγανική κυβέρνηση, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τη ρωσική βοήθεια, ανησυχεί για την εξέλιξη των σχέσεων της Μόσχας με τους Ταλιμπάν.
"Γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν έρθει σε επαφή με διάφορες ομάδες που έχουν αποσχιστεί από τους Ταλιμπάν για τη δημιουργία διαύλων πληροφόρησης", δήλωσε ανώνυμα ένας σύμβουλος στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.
"Το Ουζμπεκιστάν είναι ίσως η μόνη γειτονική χώρα που δεν έχει προσεγγίσει τους Ταλιμπάν”, δήλωσε ο σύμβουλος στην “VOA”. Το Τατζικιστάν, δήλωσε, "έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση των επαφών μεταξύ της Ρωσίας και των Ταλιμπάν."
Δεν είναι σαφές κατά πόσον ή όχι οι Ταλιμπάν έχουν λάβει οποιαδήποτε στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, αλλά η οργάνωση προσπαθεί να κερδίσει διεθνή αναγνώριση, σύμφωνα με τον Προεδρικό Εκπρόσωπο στην Καμπούλ.
Οι αντάρτες Ταλιμπάν έχουν αυξήσει τις μαχητικές τους δραστηριότητες σε διάφορα μέρη του Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι νέες επιθέσεις ετοιμάζονται για την νέα εαρινή επιχείρηση . Η αφγανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, αποκάλεσε την προσβλητική προειδοποίηση των Ταλιμπάν "απλή προπαγάνδα."
Η βορειοανατολική επαρχία του Αφγανιστάν, Κουντούζ,’επεσε στα χέρια των Ταλιμπάν για μικρό χρονικό διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν , περίπου 1.300 ξένοι μαχητές , οι περισσότεροι από αυτούς μέλη της πακιτανικής οργάνωσης των Ταλιμπάν , συμμετείχαν στην επίθεση στην Κουντούζ .
Οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους στο Αφγανιστάν έχουν δημιουργήσει μια παρουσία στις ανατολικές επαρχίες Νανγκαρχάρ και Κουνάρ και ξεκίνησαν πολλαπλές επιθέσεις κατά σημείων ελέγχου της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.
Πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αφγανιστάν και του ΝΑΤΟ βοήθησαν στην εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους απο πολλές περιοχές στην Νανγκαρχάρ. Αλλά επιθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του Ισλαμικού Κράτους - και των Ταλιμπάν και του Ισλαμικού κράτους - συνεχίζονται.
Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους οι μαχητές στο Αφγανιστάν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη χώρα ως σημείο επαναπροσδιορισμού.
"Έχουν άλλους στόχους”, δήλωσε ο Καμπούλοφ , ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου στο Αφγανιστάν . "Χρειάζονται το Αφγανιστάν ως εφαλτήριο για μια ευρύτερη επέκταση."
Ωστόσο οι Ταλιμπάν φέρεται να έχουν πληροφορήσει τη Μόσχα ότι το Ισλαμικό κράτος χρησιμοποιεί το Αφγανιστάν κυρίως ως πεδίο εκπαίδευσης και , σύμφωνα με τον αναλυτή Muzhda, οι Ταλιμπάν δεν θα υποστηρίξουν την εξάπλωση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων σε γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας .
Παρόλα αυτά, η Ρωσία διεξάγει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική της άσκηση, η οποία θα διαρκέσει πολλούς μήνες στο Τατζικιστάν, κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν, ως μέρος αυτού που αποκαλεί «εκπαίδευση κατά της τρομοκρατίας».
VOA
Μετάφραση: Εύη Σπάνου
http://www.onalert.gr/stories/diplo-paixnidi-rwsias-afghanistan-rolos-taliban/49352
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.