Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα μοναστήρια που βρίσκονται στη Χάλκη και είχε παραχωρηθεί στην ελληνορθόδοξη κοινότητα από τον 19ο αιώ...
Το Νοέμβριο του 2007, σημαντικό μέρος της Μονής της Μεταμορφώσεως που βρίσκεται στο λόφο απέναντι από τη Θεολογική Σχολή, κατεδαφίστηκε από υπαλλήλους του Δασαρχείου και η υπόθεση μεταφέρθηκε στα δικαστήρια.
Με την κινητοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως απετράπη η πλήρης καταστροφή και η καταπάτηση του χώρου. Όπως διευκρινίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε πρόσφατη ανακοίνωση του, "την 27/07/2010 και διά των υπ᾿ αριθμούς 2008/6Ε και 2010/126Κ οριστικών αποφάσεων του Πλημμελειοδικείου των Πριγκηποννήσων, γενομένων τελεσιδίκων ήδη την 03/10/2010, εξεδικάσθη εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου η κυριότης αυτού επί της Σκήτης της Μεταμορφώσεως της νήσου Χάλκης, κατεδικάσθη ο τότε υπεύθυνος αυτής και απεμακρύνθησαν οι φύλακες υπάλληλοι. Διά της ιδίας αποφάσεως κατεδικάσθη και ο υπεύθυνος της Δασικής Υπηρεσίας διά την κατεδάφισιν της στέγης του Ναϊδρίου της Σκήτης".
Όπως φαίνεται όπως, εκκρεμεί ακόμη η νομική προσφυγική του Πατριαρχείου.
"Η Σκήτη της Μεταμορφώσεως εμπίπτει εις την κατηγορίαν σειράς όλης Μονών και Ναών της Κωνσταντινουπόλεως, τους οποίους το κράτος έχει χαρακτηρίσει ως "κατειλημμένα" Βακούφια, και ούτως έχει αφαιρέσει από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον την διαχείρισιν αυτών, επιτρέπον μόνον την χρήσιν. Προκειμένου περί της συγκεκριμένης Σκήτης, εκκρεμεί από το έτος 2009 νομική προσφυγή του Πατριαρχείου κατά της κυβερνητικής ταύτης αποφάσεως", διευκρινίζεται στην σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει ως εξής:
"Έκτοτε, λόγω των ζημιών τας οποίας υπέστη ο Ναός, αι ιεραί ακολουθίαι δεν δύνανται να τελώνται εντός αυτού, αλλά υπαιθρίως, εις τον παραπλήσιον χώρον, εκτεθειμένον εις τας εκάστοτε καιρικάς συνθήκας".
Για να φτάσουμε στο 2015: "Τον Μάρτιον του έτους 2015 το Βακούφιον της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης κατέθεσεν εις την Γενικήν Διεύθυνσιν Βακουφίων αίτησιν παραχωρήσεως της χρήσεως του προφανώς από αιώνων ως Σκήτη οικοδομηθέντος χώρου, αλλ᾿ ουδέποτε ελήφθη σχετική απάντησις.
Προ διετίας, εγκατεστάθη εις τον χώρον ομογενής τις εκ Χάλκης, ευλαβούμενος, ως παλαιός κάτοικος της νήσου, την Σκήτην και επιθυμών να μεριμνά εξ ιδίας πρωτοβουλίας διά την ευπρέπειαν αυτής".
Στις αρχές Απριλίου 2016 κρατικοί υπάλληλοι της Τουρκικής υπηρεσίας δασών εισέβαλαν στη Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εκδιώκοντας τον φύλακα που είχε τοποθετηθεί για την επιμέλεια της Μονής ώστε να εγκατασταθούν εκεί και να μετατρέψουν την Μονή σε πυροσβεστική υπηρεσία.
Όπως υπογραμμίζει το Πατριαρχείο, "την Πέμπτην, 31ην Μαρτίου, επεσκέφθησαν τον εν λόγω ομογενή υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας, υπομνήσαντες αυτώ την υφισταμένην δικαστικήν απόφασιν εκκενώσεως του χώρου και παρασχόντες προθεσμίαν μέχρι την 5ην Απριλίου ε. ε., όπως αποχωρήση, τούθ᾿ όπερ και έπραξε".
"Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον διά των στελεχών του εζήτησε συνάντησιν μετά των εν Αγκύρα αρμοδίων αρχών προς αντιμετώπισιν της δυσαρέστου ταύτης καταστάσεως, εγκυμονούσης τον κίνδυνον αποστερήσεως αυτού από μιάς εισέτι πατρώας κληρονομίας και της παρεμποδίσεως ασκήσεως των στοιχειωδών λατρευτικών καθηκόντων του ποιμνίου του".
Η "εν Αθήναις Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών" σε σχετική ανακοίνωση της (7/4/2016) τονίζει:
"Η Διεύθυνση Δασών φαίνεται ότι επικαλείται απόφαση του δικαστηρίου αυτού, που όμως δεν έχει σχέση με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και λειτουργίας της Μόνης και του Ιερού Ναού. Η αναφερόμενη Μονή είχε παραχωρηθεί πριν από τον 19ο αιώνα προς την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα, την εποχή που δεν υφίσταντο η έννοια του δικαιώματος ιδιοκτησίας παρά μόνο το δικαίωμα χρήσης της γης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το πλέον σημαντικό όμως θέμα που πρέπει να επισημανθεί με το συμβάν αυτό είναι η συνεχιζόμενη, από την δεκαετία του 1930, σοβαρή παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης (άρθρα 40 & 42) με την μη αναγνώριση του δικαιώματος διοίκησης από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των Θρησκευτικών και Ευαγών της Ιδρυμάτων, με την κήρυξη τους ως κατειλημμένων (μαζμπούτ) όλων των ιστορικών Μονών στα Πριγκηπόνησα, την Ίμβρο-Τένεδο όπως επίσης και δύο εκκλησιών με τα ακίνητα τους που είχαν κηρυχθεί ως κατειλημμένων την δεκαετία του 1980 στην Κωνσταντινούπολη (Αγ. Γεώργιου της πύλης Αδριανουπόλεως και Αγίου Γεωργίου Θεραπειών)".
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η εκκλησία του 14ου αιώνα που βρισκόταν στον περίβολο της περίφημης Ελληνικής Εμπορικής Σχολής της Χάλκης και του Ορφανοτροφείου είχαν καταληφθεί από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό τον προηγούμενο αιώνα.
Το θέμα της Μονής της Μεταμορφώσεως έφτασε πλέον και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Μίλτου Κύρκου. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ερώτησή του προς την Επιτροπή, θέτει θέμα παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία.
Ο ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει προς τις τουρκικές αρχές "ώστε να λυθεί επιτέλους το σοβαρό ζήτημα της μη αναγνώρισης του δικαιώματος διοίκησης από την ελληνορθόδοξη κοινότητα των θρησκευτικών και ευαγών ιδρυμάτων της, σύμφωνα με τα άρθρα 40 και 42 της Συνθήκης της Λωζάννης, που όσο παραμένει άλυτο συνιστά σοβαρή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία".
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.