Επανέρχονται για την Ελλάδα τα εφιαλτικά σενάρια εξόδου από την Σένγκεν μετά και την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για το προσφυγικό. Η ...
Επανέρχονται για την Ελλάδα τα εφιαλτικά σενάρια εξόδου από την Σένγκεν μετά και την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για το προσφυγικό. Η Κομισιόν έδωσε σήμερα στη χώρα προθεσμία δυο εβδομάδων ώστε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος.
Η έκθεση, η οποία αξιολογεί το σχέδιο δράσης για το προσφυγικό που υπέβαλε η Ελλάδα σε συνέχεια των συστάσεων του Συμβουλίου, σημειώνει ότι χρειάζονται «περαιτέρω βελτιώσεις» στο σχέδιο δράσης και την εφαρμογή του προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στο σύνολό τους.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η σημερινή αξιολόγηση αποτελεί ένα ακόμα στάδιο στο πλαίσιο του οδικού χάρτη «Επιστροφή στη Σένγκεν», με στόχο την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και την ομαλή λειτουργία της Σένγκεν πριν το τέλος του έτους.
Ο εν λόγω οδικός χάρτης κάνει σαφές πως εφόσον οι μεταναστευτικές πιέσεις και οι καταγεγραμμένες ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα συνεχιστούν μέχρι τις 12 Μαΐου, η Επιτροπή θα προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν έτσι ώστε να επιτραπεί η διατήρηση των ελέγχων σε «συγκεκριμένα σύνορα» και «για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαιρέτισε «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ελληνικών αρχών να βελτιώσουν την κατάσταση», τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει «όλες τις συστάσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής» για να αντιμετωπίσει την «άνευ προηγουμένου πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».
«Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών είναι να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν τη Σένγκεν. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της προς την Ελλάδα, και υπολογίζει στα κράτη μέλη έτσι ώστε να κάνουν το ίδιο», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.
Ειδικότερα, η αξιολόγηση της Επιτροπής διαπιστώνει ότι το σχέδιο δράσης που υπέβαλε η Ελλάδα περιγράφει λεπτομερώς πώς η Ελλάδα θα ενισχύσει το προσωπικό για την καταγραφή των μεταναστών, πως θα αυξήσει τις εγκαταστάσεις υποδοχής και πως θα αναβαθμίσει τα συστήματα πληροφορικής και θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα παράκτιας επιτήρησης.
Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι, για διάφορες δράσεις, περισσότερες διευκρινίσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να αξιολογηθούν σωστά και να είναι δυνατή η παρακολούθηση της υλοποίησής τους. Η Ελλάδα πρέπει να αποστείλει αυτές τις πληροφορίες μέχρι τις 26 Απριλίου.
Συγκεκριμένα οι ανησυχίες της Επιτροπής αφορούν την έλλειψη λεπτομερών χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των δράσεων, την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις αρχές που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των συστάσεων και την ανάγκη επανιεράρχησης του εθνικού προγράμματος της Ελλάδας με στόχο τη σωστή χρήση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ιδίως το εθνικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας).
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Επιτροπή, στην Ελλάδα έχει χορηγηθεί από την αρχή του 2015 έκτακτη βοήθεια ύψους 181 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι δικαιούχοι αυτών των χρηματοδοτήσεων είναι οι ελληνικές αρχές (συνολικά 75 εκατ. σε υπουργεία, αστυνομία, στρατό, ακτοφυλακή, υπηρεσία ασύλου, υπηρεσία πρώτης υποδοχής κ.ά.) καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ΜΚΟ (συνολικά 106 εκατ. στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει προπληρωθεί τα 159 εκατ. ευρώ από τα 509 εκατ. ευρωπαϊκών κονδυλίων που δικαιούται στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020 (294,5 εκατ. από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση) και 214,7 εκατ. από το Ταμείο για την Εσωτερική Ασφάλεια).
Στο πλαίσιο αυτών των χρηματοδοτήσεων συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση των εξόδων μεταφοράς των αιτούντων άσυλο που μετεγκαθίστανται σε άλλες χώρες της ΕΕ (500 ευρώ για κάθε μετεγκατάσταση, συνολικά 35,1 εκατ., ενώ 13,5 εκατ. προπληρώθηκαν στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2016).
«Μη ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του προγράμματος»
Μη ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που καταγράφει από τα μέσα Μαρτίου ως σήμερα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην ίδια έκθεση, καταγράφεται πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος επανεγκατάστασης, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ παράλληλα η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν επειγόντως στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για επιμερισμό ευθυνών στο προσφυγικό.
Όσον αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, στην έκθεση επισημαίνεται ότι απέτυχε ο στόχος μετεγκατάστασης τουλάχιστον 6.000 ατόμων που τέθηκε πριν από ένα μήνα. Αντ’ αυτού, μόνο 208 άτομα μετεγκαταστάθηκαν από τα μέσα Μαρτίου ως σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε 1.145.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «μόνο λίγα κράτη μέλη της ΕΕ» ανέλαβαν προσπάθειες μετεγκατάστασης και τονίζει ότι αν όλα τα κράτη-μέλη ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι στόχοι μετεγκατάστασης είναι επιτεύξιμοι.
Όσον αφορά, ειδικότερα την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι 35.000 έως 40.000 άτομα που βρίσκονται στη χώρα είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς.
«Τα κράτη μέλη πρέπει να εκπληρώσουν επειγόντως τις πολιτικές και νομικές τους δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες μετεγκατάστασης πρέπει να αυξηθούν θεαματικά για να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία», δήλωσε ο επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Όσον αφορά το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, στην έκθεση επισημαίνεται ότι από τις 20 Ιουλίου 2015 επανεγκαταστάθηκαν 5.677 εκτοπισμένα άτομα που χρήζουν προστασίας σε 15 χώρες.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι σε συνέχεια της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, οι περισσότερες από τις περίπου 16.800 θέσεις που απομένουν ακόμη στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αναμένεται να διατεθούν για την επανεγκατάσταση ατόμων από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται, ότι στις 21 Μαρτίου 2016, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη διάθεση 54.000 επιπλέον θέσεων επανεγκατάστασης ή άλλων μορφών νόμιμης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία, που είχαν αρχικά προβλεφθεί για μετεγκατάσταση. Η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν στις 18 Μαρτίου 2016 ότι για κάθε Σύρο που γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία μετά την παράτυπη άφιξή του στα ελληνικά νησιά, θα επανεγκαθίσταται ένας Σύρος από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, από τις 4 Απριλίου 2016, που εφαρμόζεται ο μηχανισμός "ένας προς έναν", επανεγκαταστάθηκαν 37 Σύροι στη Γερμανία, 11 στη Φινλανδία και 31 στις Κάτω Χώρες.
Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της επανεγκατάστασης. «Για να τεθεί οριστικά τέλος στις ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές, πρέπει να ανοίξουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας», ανέφερε ο Έλληνας Επίτροπος. newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.