Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ: Ο ΛΟΜΟΝΟΣΟΦ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ...

Το νέο καμάρι της Ρωσίας είναι ο επιστημονικός δορυφόρος «Λομονόσοφ», ο οποίος εκτοξεύθηκε τα χαράματα από το καινούριο κοσμοδρόμιο Βοστό...

Το νέο καμάρι της Ρωσίας είναι ο επιστημονικός δορυφόρος «Λομονόσοφ», ο οποίος εκτοξεύθηκε τα χαράματα από το καινούριο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι κοντά στα ανατολικά ρωσοκινεζικά σύνορα, πάνω σε έναν πύραυλο «Σογιούζ-2.1», μαζί με δύο μικρότερους δορυφόρους, τους SamSat-218 και Aist-2D.

Ο δορυφόρος «Λομονόσοφ» δημιουργήθηκε από επιστήμονες του ομώνυμου Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλες χώρες. Θα μελετήσει ακραία κοσμικά φαινόμενα, όπως οι εκρήξεις ακτίνων-γάμα και οι κοσμικές ακτινοβολίες υπερβολικά υψηλής ενέργειας. Παράλληλα, σε συνεργασία με ένα δίκτυο επίγειων τηλεσκοπίων, θα παρακολουθεί τυχόν επικίνδυνους αστεροειδείς που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη Γη.

Ζυγίζει 645 κιλά (εκ των οποίων τα 160 κιλά είναι επιστημονικά όργανα) και θα ακολουθεί μια τροχιά σε ύψος 490 χιλιομέτρων. Ανξαμένεται να παραμείνει στο διάστημα για τρία χρόνια.

Για «μια σημαντική μέρα για το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, αλλά επίσης για τη Ρωσία και για την επιστήμη γενικότερα», έκανε λόγο ο πρύτανης του πανεπιστημίου Βίκτορ Σαντοβνίσι. Το πανεπιστήμιο είχε εκτοξεύσει τον πρώτο του δορυφόρο («Τατιάνα») το 2005 και έναν δεύτερο («Τατιάνα-2») το 2009.

Πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο συμμετέχουν στην υλοποίηση διαστημικών προγραμμάτων, αλλά κανένα δεν έχει τόσο εκτεταμένο δικό του διαστημικό και δορυφορικό πρόγραμμα, όπως είπε ο Σαντοβνίσι. Όλα τα επιστημονικά στοιχεία που θα συλλέξει ο δορυφόρος «Λομοσόσοφ», θα είναι διαθέσιμα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Το νέο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην περιοχή Αμούρ άρχισε να κατασκευάζεται το 2010. Προγραμματιζόταν να εγκαινιασθεί τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του. Καλύπτει μια έκταση περίπου 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα μειώσει την εξάρτηση της Ρωσίας από το ιστορικό σοβιετικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, που πλέον βρίσκεται στο Καζακστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.