Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αγνοούν τη βοήθειά τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σημαντικ...
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αγνοούν τη βοήθειά τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Σημαντικοί αξιωματικοί της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής μονάδας καταγγέλλουν ότι η Ευρώπη αγνοεί την βοήθεια που παρέχει η Αμερική, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας τρομοκρατίας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημσίευμα του CNN.
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι συνεταίροι μας δεν χρησιμοποιούν τα δεδομένα και στοιχεία που έχουμε», αναφέρει ο Κρίστοφερ Πιεχότα (Christopher Piehota), Διευθυντής του τμήματος της Αντιτρομοκρατικής, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο CNN. «Τους παρέχουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε. Τους στηρίζουμε, και είναι πολύ περίεργο που δεν χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά για να βελτιώσουν τα συστήματα ασφαλείας, τον έλεγχο των συνόρων τους, τις ταυτότητες, τη βίζα, όλα τα απαραίτητα δηλαδή που πρέπει να ελέγχονται όταν κάποιος εισέρχεται στα σύνορα μιας χώρας».
Ο Πιεχότα είπε επίσης ότι η Αμερική μοιράζεται τις λίστες παρακολούθησής της με την Ευρώπη, όμως οι χώρες φαίνεται να αγνοούν τις ταυτότητες των τρομοκρατών ή των μεταναστών που έρχονται στην ευρωπαϊκή ζώνη.
Αντίθετα με την Αμερική, η Ε.Ε δεν χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων τρομοκρατίας, αντίθετα, κάθε χώρα διατηρεί τη δική της τρομοκρατική λίστα, και τα δικά της δεδομένα για την εύρεση επικίνδυνων ανθρώπων και παράνομων ενεργειών. Το θέμα περιπλέκεται περισσότερο, καθώς οι 26 χώρες που είναι στη ζώνη του Σένγκεν, δεν κάνουν συχνούς ελέγχους στα σύνορα.
Ο Πιεχότα τονίζει επίσης, την αναγκαιότητα για κοινή συνεργασία Ευρώπης-Αμερικής, για να μπορούν να ελεγχθούν οι απειλές του Ισλαμικού Κράτους, καθώς το δύσκολο έργο της φύλαξης των Ηνωμένων Πολιτειών από ξένους τρομοκράτες , έχει γίνει πιο δύσκολο με την εξελισσόμενη απειλή του ISIS στην Ευρώπη.
Μια από τις κύριες ανησυχίες είναι ότι ξένοι υπήκοοι χωρών που δεν έχουν βίζα, δεν εμφανίζονται σε καμία λίστα παρακολούθησης, οπότε είναι εύκολο να εισέλθουν στις ΗΠΑ και να οργανώσουν επιθέσεις. Για παράδειγμα, επίδοξοι τρομοκράτες μπορούν να ταξιδεύουν κρυφά από τη Συρία στην Ευρώπη και από εκεί προς την Αμερική, χωρίς να κινούν υποψίες στις αρχές κάθε ηπείρου. «Υπάρχουν αρκετοί τρομοκράτες τους οποίους έχουμε αναγνωρίσει, αλλά εκεί έξω είναι αρκετοί που δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ταυτότητά τους», επισημαίνει.
Πολλοί αξιωματούχοι, όπως ο Πιεχότα ανησυχούν για τη δράση του Ι.Κ, καθώς και ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα διάσπαρτοι στην Ευρώπη, προετοιμάζοντας μελλοντικές επιθέσεις. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και το πρόσωπο που προγραμμάτισε τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, και παραμένει ασύλληπτο. «Είναι μια κατάσταση υψηλού κινδύνου. Από την πλευρά μας, διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Και με τις πληροφορίες που συγκεντρώνουμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην πρόληψη νέων απειλών. Αλλά δεν γνωρίζουμε τα πάντα, προς το παρόν».
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει τα κενά στην κάλυψη και την επικοινωνία, μετά από τις επιθέσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες . «Η κατακερματισμένη εικόνα που υπάρχει γύρω από αυτή τη διεσπαρμένη κοινότητα των τρομοκρατών, δυσκολεύει αρκετά τις ευρωπαϊκές αρχές», δήλωσε ο (Ρομπ Γουαινράιτ) Rob Wainwright, διευθυντής της Europol .
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την ανταλλαγή πληροφοριών για τουλάχιστον έξι χρόνια, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να μελετήσει μέτρα που σχετίζονται με αυτό το θέμα, αυτό το μήνα . Ορισμένα μέλη, ωστόσο, είναι αντίθετα, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις της ιδιωτικότητας πολιτών. «Αυτό απαιτεί σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς υπάρχουν λεπτές γραμμές που διαχωρίζουν την ασφάλεια από την ελευθερία» αναφέρει ο Διευθυντής του τμήματος της αντιτρομοκρατίας της Ε.Ε, στο CNN.
Ο Πιεχότα μίλησε επίσης για τις λίστες παρακολούθησης των ΗΠΑ, που θεωρείται ότι χρησιμοποιούνται για προεκλογικές εκστρατείες, και στην πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν απλούς αθώους αμερικανούς πολίτες. Αν και αρνήθηκε να παραδεχτεί τον αριθμό των ανθρώπων που περιλαμβάνονται στις λίστες παρακολούθησης, τόνισε ότι ο αμερικανικός πληθυσμός αποτελεί λιγότερο του 0.5% της λίστας. Είναι ένα μικρό ποσοστό ελεγχόμενου πληθυσμού και στα στοιχεία τους γίνονται κατά μέσο όρο 1.500 αλλαγές.
Για να συμπεριληφθεί κάποιος στα αρχεία παρακολούθησης, οι αρχές πρέπει να έχουν σημαντικά στοιχεία που τους οδηγούν σε υποψίες συμμετοχής σε τρομοκρατικές οργανώσεις ή ενέργειες. Αυτό το πρότυπο υπήρξε αφορμή για κριτική από ομάδες πολιτικών που πιστεύουν ότι η διαχωριστική γραμμή κατηγορίας πρέπει να περιλαμβάνει αδιάψευστα στοιχεία και όχι απλά υποθέσεις.
«Αν βάλουμε πολύ ψηλά τον πήχη, θα πρέπει να αποκλείσουμε πρόσωπα που πιθανόν συνδέονται με τρομοκρατικές δράσεις, και πιθανόν σχεδιάζουν να βλάψουν την κοινωνία. Αν από την άλλη, αν θέσουμε τον πήχη χαμηλά, τότε θα επηρεαστεί η ιδιωτική ζωή και οι πολιτικές ελευθερίες των πολιτών. Οπότε, χρησιμοποιούμε λογικά στάνταρ που βασίζονται πάνω σε σοβαρές υποψίες, σαν μια προσέγγιση για συμβιβασμό μεταξύ αυτών των δύο άκρων».
Όταν ο Πιεχότα ρωτήθηκε για το αν όλοι οι Μουσουλμάνοι είναι ύποπτοι, όπως υποστηρίζει και ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα, Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε ότι η λίστα παρακολούθησης δεν έχει σχέση με θρησκεία, φυλή και καταγωγή. cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.