Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΡΟΣΟΧΗ: 7 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η χαρά του γονιού για τα κατορθώματα του παιδιού του ή τις όμορφες στιγμές του είναι δεδομένη. Όταν το διαδίκτυο δεν ήταν τόσο διαδεδ...



Η χαρά του γονιού για τα κατορθώματα του παιδιού του ή τις όμορφες στιγμές του είναι δεδομένη. Όταν το διαδίκτυο δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, οι γονείς τράβαγαν φωτογραφίες με την κάμερα που τύπωναν και τοποθετούσαν με περισσή επιμέλεια στο άλμπουμ της οικογένειας, όπου και έμεναν με απόλυτη ασφάλεια και μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Όταν όμως το διαδίκτυο έγινε συνήθεια, τα social media έγιναν σαν το καθημερινό... φαγητό, τα κινητά τηλέφωνα μας έδωσαν τη δυνατότητα να τραβάμε φωτογραφίες και να τις ανεβάζουμε επιτόπου ίσως πολύ λίγοι γονείς αναλογίστηκαν τους κινδύνους του να ανεβάζουν άκριτα φωτογραφίες των παιδιών τους σε ιστοσελίδες όπως το Facebook ή το Instagram. Σίγουρα δεν είναι απαγορευτικό να ανεβάσει ο γονιός μια φωτογραφία του παιδιού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν όμως 8 είδη φωτογραφιών που δεν πρέπει ΠΟΤΕ ένας γονιός να ανεβάσει όχι μόνο για να προστατέψει το παιδί του από τα κακόβουλα “βλέμματα” αλλά και για να μην εκθέσει το παιδί του αφού πρόκειται για ιδιωτικές στιγμές. Ποια είναι αυτά τα είδη αλλά και τι πρέπει να ξέρει κάθε γονιός για τα προσωπικά δεδομένα σύμφωνα με τις οδηγίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος;

1. Στο μπάνιο
Φωτογραφίες του παιδιού σου που κάνει μπάνιο όπου μπορεί να είναι γυμνό ή ημίγυμνο είναι απαγορευτικές για δημόσια “κατανάλωση” αφού είναι και αυτές που μπορεί πιο εύκολα να “ψαρέψει” κάποιος με όχι τόσο αγνές προθέσεις!

2. Όταν το παιδί είναι άρρωστο ή τραυματισμένο
Η δουλειά του γονιού είναι να προστατεύει το παιδί του όχι να το εκμεταλλεύεται. Θα ήθελες να ποστάρει κάποιος τη φωτογραφία σου ενώ είσαι π.χ σε ένα νοσοκομείο; Με αυτό το σκεπτικό γιατί να ποστάρεις την αντίστοιχη φωτογραφία του παιδιού;

3. Φωτογραφίες που το φέρνουν σε δύσκολη θέση
Οποιαδήποτε φωτογραφία του παιδιού που θα το κάνει να αισθανθεί άβολα στο παρόν και στο μέλλον δεν πρέπει να ανεβαίνει από τους γονείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

4. Στο γιογιό ή στην τουαλέτα
Η υπόθεση “τουαλέτα” είναι άκρως προσωπική υπόθεση για όλους. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά είτε είναι μικρά και χρησιμοποιούν το γιογιό είτε πιο μεγάλα και πάνε στην τουαλέτα.

5. Φωτογραφίες με άλλα παιδιά
Π.χ. από το πάρτι του παιδιού σου. Και αυτό γιατί οι γονείς των άλλων παιδιών δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για τη δημοσιοποίηση του προσώπου του παιδιού τους.

6. Φωτογραφίες που το παιδί κάνει επικίνδυνα πράγματα.
Για σένα το να βάλεις το παιδί να κρατάει ένα μπουκάλι μπύρα (εννοείται ότι δεν πίνει!) και να το φωτογραφίσεις γιατί το βρήκες αστείο ή να φωτογραφίσεις το παιδί σου ενώ κάθεται στη θέση του οδηγού μπορεί να σου φαίνεται ακίνδυνο, η δημοσιοποίηση όμως τέτοιων φωτογραφιών θα σε βάλει σε μπελάδες ακόμη και μέχρι του σημείου να σε καταγγείλουν για παραμέληση του παιδιού σου και πώς θα αποδείξεις ότι οι προθέσεις σου ήταν αγνές;

7. Φωτογραφίες με το παιδί γυμνό ή ημίγυμνο
Δεν θέλει και πολλή ευφυΐα για να καταλάβει κανείς ότι όταν το παιδί είναι μόνο με το βρακάκι του ή με ένα μονοκίνι ή γυμνό στο σπίτι του ποτέ δεν το φωτογραφίζουμε με σκοπό να ανεβάσουμε τη φωτογραφία του στα social media!

Θυμίσου: Ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να δημοσιεύεις στο διαδίκτυο προσωπικές πληροφορίες που αφορούν το παιδί όπως: πού μένει, σε ποιο σχολείο πηγαίνει, αν είναι μόνο του στο σπίτι κτλ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Σύμφωνα με τη Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε ένα άτομο και το περιγράφει, όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση, εκπαίδευση, οικονομική κατάσταση, κ.ά.

Πού και πότε χρησιμοποιούνται;

Τα προσωπικά σου δεδομένα χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση, καθώς εσύ περιηγείσαι στο Διαδίκτυο. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το παιδί σας είναι με το να είστε εσείς ενήμεροι!

Τι να προσέχετε;

Η ανωνυμία στο Διαδίκτυο και η δυνατότητα δημιουργίας ψεύτικων προφίλ, οδηγεί στο να μην ξέρουμε πραγματικά με ποιόν επικοινωνούμε. Άντρες χρησιμοποιούν προφίλ με γυναικεία χαρακτηριστικά και το αντίστροφο, προσπαθώντας να αποσπάσουν τα προσωπικά στοιχεία ενός παιδιού και να το παρασύρουν. Διδάξτε στο παιδί σας ότι ποτέ δεν ξέρει ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από ένα προφίλ και ότι δεν δίνουμε τα στοιχεία μας σε αγνώστους.
Προτρέψτε το παιδί να μην χρησιμοποιεί εύκολους κωδικούς πρόσβασης στις ιστοσελίδες που εγγράφεται, όπως ημερομηνίες γέννησης καθώς είναι εύκολο να τους μαντέψει οποιοσδήποτε.
Διαβάστε τους όρους χρήσης των ιστοσελίδων που επισκέπτεται και εγγράφεται το παιδί σας (ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στα forums και τα ιστολόγια). Στη συνέχεια συστήστε και στο παιδί σας να κάνει το ίδιο και συζητήστε παρέα τα δικαιώματα που έχει.
Συμβουλεύστε το παιδί σας να μην δημοσιεύει φωτογραφίες ή βίντεο που δεν θα έδειχνε σε ανθρώπους στον «πραγματικό κόσμο» ή που θα μπορούσε να το φέρει σε δύσκολη θέση όταν μεγαλώσει.
Τονίστε του ότι η δημοσιοποίηση υλικού (φωτογραφίες ή βίντεο) που αφορά τρίτους, απαιτεί σε κάθε περίπτωση την άδεια τους.
Εφόσον το παιδί διαθέτει το δικό του ιστολόγιο, βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό του δεν είναι υβριστικό ή ρατσιστικό.
Διδάξτε στο παιδί πως όπως συμπεριφέρεται στην πραγματική ζωή, έτσι θα πρέπει να συμπεριφέρεται και στο Διαδίκτυο.
Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει πρώτα εσείς οι γονείς να ακολουθείτε τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης ώστε να δίνετε το παράδειγμα στα παιδιά σας…σκεφτείτε πώς θα ένιωθε το παιδί σας αν ενώ το παροτρύνετε να προφυλάσσει τις προσωπικές του φωτογραφίες εσείς τις ανεβάζετε στο Facebook;



Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το πώς να προστατέψεις το παιδί σου στο διαδίκτυο κάνε κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα της Διώξης για τα παιδιά http://www.cyberkid.gov.gr ή κάλεσε στο 11188

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.