Είναι αλήθεια ότι τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να παραμορφωθούν αν μείνουν στον ήλιο για πολλή ώρα και ότι μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση ...
Τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί ένας μύθος, ότι ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό, το οποίο έχει μείνει στον ήλιο ή στο αυτοκίνητο σε υψηλή θερμοκρασία για πολλή ώρα, μπορεί να αλλοιωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να "εμπλουτιστεί" το περιεχόμενό του με επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες προκαλούν καρκίνο.
Τι ισχύει για την δομή και το υλικό σε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού
Τα μπουκάλια του νερού περιέχουν τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο polyethylene terephthalate), επίσης γνωστό ως ΡΕΤ. Μπορείτε να δείτε εάν ένα πλαστικό μπουκάλι περιέχει PET, από τον αριθμό “1” μέσα σε ένα τρίγωνο στο κάτω μέρος του δοχείου. Ένα πλαστικό μπουκάλι νερού από ΡΕΤ δεν περιέχει την ουσία DEHA (di-ethylhexyl adipate), ένα από τα συστατικά που πολλοί πιστεύουν ότι εκλύονται στο νερό, όταν το μπουκάλι αλλοιωθεί από την ζέστη
. Καμία ρυθμιστική αρχή υγείας δεν κατατάσσει την DEHA ως καρκινογόνο παράγοντα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Τα πλαστικά μπουκάλια, επίσης, δεν περιέχουν διοξίνη, που έχει συνδεθεί με εκδήλωση καρκίνου σε κάποιες περιπτώσεις.
Ένα πλαστικό μπουκάλι νερού περιέχει πράγματι ουσίες που εκλύονται στο περιεχόμενο, αν το αφήσετε στον ήλιο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει το χρώμα, τη γεύση ή την οσμή του νερού, αλλά δεν εκλύει επικίνδυνες χημικές ουσίες στο νερό. Τα πλαστικά μπουκάλια από PET εκλύουν πολύ μικρές ποσότητες αντιμονίου (ένα βαρύ μέταλλο), σε ποσότητες κάτω από το επίπεδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ασφαλές πόσιμο νερό.
Πότε υπάρχει κίνδυνος
Ένας υπαρκτός κίνδυνος για την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού μπουκαλιού νερού, αφού έχει μείνει στον ήλιο για μέρες, πηγάζει από την πιθανότητα ανάπτυξης βακτηριδίων στο μπουκάλι. Αν δεν έχετε ανοίξει τα μπουκάλι ακόμα, το εσωτερικό του μπουκαλιού δεν έχει μολυνθεί. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά τα μπουκάλια, πρέπει να τα πλένετε καλά για να μην μείνουν τα βακτηρίδια στο μπουκάλι και πολλαπλασιαστούν.
Επίσης, σύμφωνα με πολλές έρευνες τα πλαστικά μπουκάλια που κατασκευάζονται από δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ), ένα σκληρότερο πλαστικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πιο σκληρών δοχείων, μπορεί να εκλύσουν BPA στο νερό όταν θερμανθούν. Τα πλαστικά μπουκάλια με BPA, έχουν τον αριθμό “7” στο κάτω μέρος της φιάλης. Εάν έχετε ένα μπουκάλι νερό από BPA, αν το αφήσετε στον ήλιο για ώρες, είναι πιθανό να εκλύσει κάποιο ποσοστό ΒΡΑ στο νερό.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.