Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1996 ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΣΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ, ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΛΙΜΝΟ...

Η Άγκυρα ακολουθεί πιστά εδώ και χρόνια μία σταθερή στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. Το 1973 θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας, το 1996 θέμα «...



Η Άγκυρα ακολουθεί πιστά εδώ και χρόνια μία σταθερή στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. Το 1973 θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας, το 1996 θέμα «γκρίζων ζωνών» και το 2009 θέμα «παράνομου εποικισμού» και πάει λέγοντας...Σαν σήμερα, 13/6/1996, δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι, η 'Αγκυρα αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησίδων Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Καλόλιμνο. Από τότε μέχρι σήμερα, οι προκλήσεις, συνεχίζονται...
Στο παρελθόν πολλοί “αστέρες” της τουρκικής πολιτικής σκηνής, όπως ο πρόεδρος του ακροδεξιού Demokrat Parti (μτφ..Δημοκρατικό Κόμμα) Ναμίκ Τάν, και o απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ (υψηλόβαθμο στέλεχος του DP) είχαν αμφισβητήσει με δηλώσεις τους την ελληνικότητα Φαρμακονησίου/Αγαθονησίου και Αρκιών. Μάλιστα ο δεύτερος είχε επιχειρήσει να αποβιβασθεί στο Φαρμακονήσι, όπου τον...υποδέχτηκε η φρουρά της νήσου.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει και το κόμμα των γκρίζων λύκων (ΜΗΡ), το οποίο μέσω του βουλευτή Ερκάν Ακτσάι, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι«αποδέχεται πράξεις κυριαρχίας, όπως τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων Τούρκων επισκεπτών, που γίνονται από την ελληνική διοίκηση σε νησίδες, όπως το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι». Ο τούρκος βουλευτής μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι νησίδες αυτές «είναι τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή».
Οι νησίδες της ευρύτερης περιοχής έχουν τεθεί στο στόχαστρο του κύριου φορέα άσκησης στρατιωτικής πίεσης στην χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι, τα αεροσκάφη της ΤΗΚ πραγματοποιούν συχνά μπαράζ υπερπτήσεων σε Φαρμακονήσι/Αγαθονήσι/Φούρνους καθ’οδόν προς το Κεντρικό Αιγαίο όπου και τα υποδέχονται οι αναχαιτιστές της ΠΑ.

(Σημειώνεται το πρόσφατο προκλητικό συμβάν κοντά στην Άνδρο, κατά την διάρκεια άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, στο πεδίο βολής της οποίας, έπεσαν πραγματικά πυρά, προκειμένου να προειδοποιήσει το τουρκικό πλοίο που ήταν σε απόσταση αναπνοής να απομακρυνθεί).
Πηγαίνοντας τον χρόνο πίσω, την χρονιά (1996) του εν λόγω δημοσιεύματος αμφισβήτησης των νησιών (Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Καλόλιμνο), υπενθυμίζουμε πως την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2009, σε απάντηση των τουρκικών προκλήσεων, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Γράψαςεπισκέφτηκε την φρουρά Αγαθονησίου με ε/π CH-47 Chinook. Την επομένη το τουρκικό γενικό επιτελείο με ανακοίνωση του κατήγγειλε την πτήση γιατί “παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο άνωθεν της νήσου Bulamac” (Φαρμακονήσι τουρκιστί).. Η επίσκεψη τουΠροέδρου Παπούλια στο Αγαθονήσι λίγες ημέρες αργότερα, για την εορτή των Θεοφανείων, προκάλεσε επίσημο διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ, γιατί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε έδαφος “μη ελληνικό” και μάλιστα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας... (στη φωτό απόσπασμα από την εφημερίδα cumhuriyet που έγραψε τότε για την επίσκεψη Παπούλια στο Φαρμακονήσι).

Η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας στο Αιγαίο πέρασε από τον χειμώνα του 2008 σε νέα φάση, εγκαινιάζοντας την έμπρακτη αμφισβήτηση του καθεστώτος κατοικημένων νησίδων του Αιγαίου, αφού προηγουμένως είχε επιτύχει την καταγραφή των ελληνικών βραχονησίδων ως γκρίζων ζωνών.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ 25+4 ΝΗΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η πρόκληση κορυφώνεται λίγα χρόνια αργότερα, όταν βγαίνει στη δημοσιότητα ολόκληρος κατάλογος με τα ελληνικά νησιά που διεκδικεί η Τουρκία.
Η λίστα αυτή συμπεριλαμβανόταν στην απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα στην τουρκική Βουλή το 2013, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Πρόκειται για τα 25 νησιά (συν τις τέσσερις βραχονησίδες στην περιοχή Οινουσσών, Πασά, Βάτος, Μανδράκι, Γαβάθι) εκ των οποίων τα μισά ήταν γνωστά και τα άλλα μισά νέες διεκδικήσεις.
Η διεκδίκηση προέκυψε κατά έναν πρωτοφανή τρόπο ότι χαρακτηρίστηκαν "Mη έγκυρες" οι Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων με τα οποία τα νησιά του Αιγαίου, πλην Ιμβρου, Τενέδου και ορισμένων βραχονησίδων περιήλθαν οριστικά στην Ελλάδα.
Η ερώτηση αφορούσε για το καθεστώς το οποίο ισχύει στα νησιά του Αιγαίου και αν αυτό διέπεται από τις συνθήκες της Λοζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 (παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα).
Ηταν η πρώτη φορά που η Τουρκία προέβη σε τέτοια συνολική αμφισβήτηση των συνθηκών που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.
Όσον αφορά τα νησιά (λόγω παραδρομής) εκτιμάται ότι εκεί που λέει Koyun δεν πρέπει να είναι το Koyun adasi (δηλαδή 1 νησί), αλλά τα νησιά που είναι ΒΑ της Χίου, δηλαδή τα Koyun adalari, ενώ όσον αφορά τη νησίδα Keci η αναφορά πρέπει να είναι για την Ψέριμο (εκτιμώντας ότι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ηθελημένα αναφέρθηκε σε νησιά που θα μπορέσουν σύγχιση οι σχετικές του δηλώσεις)
α. Koyun (βρίσκεται μέσα στη θάλασσα του Μαρμαρά απέναντι από το Balιkesir =Παλιόπολη και ασφαλώς τουρκική εξ ολοκληρου)
β. Hurşit (νησίδα δίπλα στους Φούρνους)
γ. Fornoz (Φούρνοι)
δ. Eşek (Γαϊδουρονήσι κατά τη μετάφραση, δηλαδή Αγαθονήσι)
ε. Nergizçik (Αρκοί)
στ. Bulamaç (νησίδα ΝΑ Αγαθονησίου)
ζ. Kololimnoz (το όνομα αυτό μπορεί να αναναφέρεται σε 2 νησιά - στο imralι στη θάλασσα του Μαρμαρά και στη νησία Καλόλιμνος βορειως της Καλύμνου)
η. Keçi (=Γίδα, Κατσίκα - πρόκειται για μη αμφισβητούμενο τουρκικό νησάκι που βρίσκεται μέσα στον Κόλπο της Μαρμαρίδας σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή
θ. Sakarcılar (Νησίδα Γυαλί)
ι. Koçbaba (Νησίδα Λέβιθα)
ια. Ardacık (Νησίδα Σύρνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.