Εντάσσονται σήμερα στο Πολεμικό Ναυτικό τα δύο νέα σύγχρονα υποβρύχια Type 214, κλάσης “Παπανικολής”, που θα διπλασιάσουν την υποβρύχια...
Εντάσσονται σήμερα στο Πολεμικό Ναυτικό τα δύο νέα σύγχρονα υποβρύχια Type 214, κλάσης “Παπανικολής”, που θα διπλασιάσουν την υποβρύχια ισχύς της χώρας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο λόγω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας στα νερά του Αιγαίου. Πρόκειται για τα υποβρύχια “Ματρώζος” και “Κατσώνης”, που το μεσημέρι θα γίνει η επίσημη τελετή ονομοτοδοσίας και ύψωσης της ελληνικής σημαίας στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά.
Και λέμε επίσημη, διότι εδώ και αρκετούς μήνες τα δύο υποβρύχια στο πλαίσιο των δοκιμών τους στη θάλασσα έχουν αναλάβει... αποστολές στο Αιγαίο. Το ένα εξ αυτών μάλιστα, το “Ματρώζος”, είχε βρεθεί και στο Καστελόριζο σε μία περίοδο που οι Τούρκοι προκαλούσαν έντονα στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, αλλά και στις Οινούσσες.
Τα δύο αυτά υποβρύχια από σήμερα θα αναλάβουν μαζί με το “Παπανικολής” (S-120), το “Πιπίνος” (S-122) και τον αναβαθμισμένο “Ωκεανό” (S-118) να “θωρακίσουν” το Αιγαίο από την απειλή της Άγκυρας τουλάχιστον κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πρόκειται για μία ποιοτική (όχι ποσοτική) υπεροχή στο Αιγαίο, από τις ελάχιστες που έχει σήμερα η Ελλάδα απέναντι σε μία Τουρκία που εξοπλίζεται σαν “αστακός” με πολλά οπλικά συστήματα να είναι εγχώριας παραγωγής. Στην Ελλάδα, στη χώρα των μνημονίων, η αμυντική βιομηχανία δυστυχώς σβήνει.
Τα υποβρύχια κλάσης “Παπανικολής” έχουν τεράστιες δυνατότητες και μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή στο Αιγαίο. Κι αυτό κάνει την ηγεσία του ΓΕΝ να αισιοδοξεί, αλλά ταυτόχρονα δικαιώνει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη που επέμεινε ως Α/ΓΕΝ να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των Type 214 και να παραληφθούν τα υποβρύχια. Έστω και αν χρειάσθηκε να δαπανηθούν κάποια χρήματα επιπλέον.
Την ικανοποίηση ωστόσο που υπάρχει στο Ναυτικό με την παράδοση και των δύο τελευταίων υποβρυχίων διαταράσσει ο σκεπτικισμός που αφορά στα όπλα τους και ειδικά στις τορπίλες.
Τα μεγάλων δυνατοτήτων υποβρύχια φέρουν τις απαρχαιωμένες τορπίλες “SUT”, οι οποίες μπορούν άμα της εκτόξευσης τους να “προδώσουν” τη θέση του υποβρυχίου. Κι αυτό ενώ τα υποβρύχια είναι σχεδόν αθόρυβα, οι τορπίλες, σχεδίασης του '70 κάνουν μεγάλο θόρυβο που μπορεί να εντοπιστεί με σχετική ευκολία από τα εχθρικά ανυποβρυχιακά συστήματα.
Κάποιοι θυμίζουν την κρίση των Ιμίων, όπου και η Ελλάδα και η Τουρκία ενώ είχαν τα ίδια F-16, τα ελληνικά μαχητικά δεν διέθεταν τους πυραύλους αντιραντάρ "AGM-88 Harm" και κυρίως τα βλήματα αέρος-αέρος μεγαλης ακτίνας δράσης "ΑΙΜ-ΑΜΡΑΑΜ 120". Αυτό έφερνε αυτομάτως σε θέση αρκετά υποδεέστερη τα ελληνικά έναντι των τουρκικών μαχητικών.
Κάπως έτσι και με τα υποβρύχια. Έχουμε μία εξαιρετική πλατφόρμα, αλλά χωρίς τα σωστά οπλικά συστήματα, όταν η Τουρκία σε περίπου δύο χρόνια θα έχει τις δικές της τορπίλες, πολύ ανώτερες και μη συγκρινόμενες με τις “SUT” για τα δικά της Type 214 υποβρύχια.
Με λίγα λόγια εξουδετερώνεται η ελληνική δυναμική στα υποβρύχια. Και το πόσο προηγμένο οπλικό σύστημα είναι το υποβρύχιο κλάσης “Παπανικολής” που έχει ήδη το Πολεμικό Ναυτικό, αναπτύσσοντας και εξερευνώντας τις δυνατότητες του στα νερά του Αιγαίου φαίνεται και από τις αμερικανικές αντιδράσεις.
Οι Αμερικανοί, όπως αναφέρουν πληροφορίες είναι εντυπωσιασμένοι, προβληματισμένοι και ουδόλως ευχαριστημένοι από την απόδοση των ελληνικών υποβρυχίων, κι αυτό γιατί έχουν εξουδετερώσει όλα τα ανθυποβρυχιακά συστήματα τους. Κάτι που δεν τους αρέσει καθόλου, γιατί δεν μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.