Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΥΣ 8 ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ - Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥΣ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

- Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών θεωρεί δεδομένο πως οι 8 αξιωματικοί θα εκδοθούν στη γειτονική χώρα - Τι είπαν στις συνομιλίες τους οι...



- Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών θεωρεί δεδομένο πως οι 8 αξιωματικοί θα εκδοθούν στη γειτονική χώρα
- Τι είπαν στις συνομιλίες τους οι κύριοι Κοτζιάς και Τσαβούσογλου για το ελικόπτερο και τους αξιωματικούς
- Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο σε τέτοιες περιπτώσεις και ποιες οι σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης
- Τι διαπιστώθηκε από την έρευνα στο στρατιωτικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη
- Αύριο αναμένεται η πρώτη συνομιλία Τσίπρα - Ερντογάν μετά τα δραματικά γεγονότα
''Η Ελλάδα θα εκδώσει τους αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο καταφεύγοντας με ελικόπτερο'', είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου είπε πως το πρωί είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος όπως είπε, του δήλωσε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης μετά την απόπειρα. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, δεν ήταν ακόμη γνωστό το ζήτημα με το ελικόπτερο, είπε ο Τούρκος υπουργός. Αργότερα οι δύο υπουργοί είχαν νέα τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ο Τσαβούσογλου ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης. Στις δηλώσεις που έκανε, ο Τσαβούσογλου είπε πως «ο κ. Κοτζιάς μου ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα γίνει η έκδοση» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ που έσπευσε να ανεβάσει και το σχετικό tweet που βλέπετε παρακάτω...



Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα. Το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι θα φτάσει ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.Εν τω μεταξύ η τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.



Τι προβλέπει το νομικό μας πλαίσιο
Ο γνωστός δικηγόρος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος εξηγεί το νομικό πλαίσιο για μία τέτοια δύσκολη κατάσταση: ''Το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού. Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας, η οποία –μεταξύ άλλων– ορίζει ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές. Άπαντα δε τα ανωτέρω θέματα πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και εν τέλει του Υπουργού Δικαιοσύνης. (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Το χρονικό της παράδοσης των αξιωματικών
Στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Δημόκριτος" της Αλεξανδρούπολης, επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Όλοι είχαν ξηλώσει τις στολές που φορούσαν για να μην φαίνονται οι βαθμοί τους. Παραμένει άγνωστος πάντως ο ρόλος που έπαιξαν στα χθεσινά γεγονότα, όπως επίσης και τα πλήρη στοιχεία τους.

Το τουρκικό ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από την Αλεξανδρούπολη. Ελληνικά μαχητικά το συνόδευσαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο και λίγο αργότερα, στις 11.50 βγήκαν οι 8 στρατιωτικοί που βρίσκονταν μέσα. Όλοι ζήτησαν αμέσως πολιτικό άσυλο από τις ελληνικές αρχές και συνελήφθησαν. Οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, όπου και παραμένουν μέχρι να φτάσουν διερμηνείς για να μιλήσουν μαζί τους. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί σήκωσαν τα χέρια ψηλά και ζήτησαν στα αγγλικά να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 11.45. Η κινητοποίηση των ελληνικών αρχών ήταν άμεση. Διαπιστώθηκε ότι το ελικόπτερο δεν είχε την παραμικρή μηχανική βλάβη και έτσι όπως όλα δείχνουν, οι Τούρκοι στρατιωτικοί εξέπεμψαν σήμα κινδύνου απλά και μόνο για να κάνουν γνωστή την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ελληνικού ΓΕΕΘΑ το επίμαχο ελικόπτερο θα επιστραφεί στην Τουρκία, ενώ η χορήγηση ασύλου στους στρατιωτικούς εξετάζεται. Αναλυτικά όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: ''Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό''.

Όλοι είπαν πως ζητούν πολιτικό άσυλο επειδή έρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν ισχύει.  Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση εδώ

Η κατάσταση στα σύνορα του Έβρου
Στην άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μέσω των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση. Λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα στρατού στην Τουρκία, υπήρχε η δυνατότητα εισόδου στη γείτονα χώρα όχι όμως και εξόδου από αυτήν προς την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η μετακίνηση των ταξιδιωτών από και προς την Τουρκία μέσω των τελωνειακών σταθμών Κήπων και Καστανέων Έβρου διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο η κίνηση παραμένει μειωμένη συγκριτικά με τον αριθμό των διερχομένων οχημάτων κατά το προηγούμενο διάστημα της θερινής περιόδου.

Σε κύριο άρθρο υπό τον τίτλο «ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη στην Τουρκία» το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρεται στη στάση της Αθήνας αναφορικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στη Γείτονα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στο twitter ότι «η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας» σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Anadolu στέκεται επίσης με έμφαση στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη ότι «η ελληνική κυβέρνηση, σταθερά, στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία, της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και βεβαίως της συνταγματικής νομιμότητας».

Το τουρκικό πρακτορείο προσθέτει ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επικοινωνεί και ενημερώνεται συνεχώς και έγινε επικοινωνία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο κ.Τσίπρας αναμένεται να έχει στη διάρκεια της ημέρας επικοινωνία με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας».

 http://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/Ekselikseis-sto-thriler-me-toys-8-praksikopimaties-ston-Evro-Sigoyria-tis-Toyrkias-gia-tin-ekdosi-toys-Ta-nea-stoixeia-kai-oi-skepseis-tis-kyvernisis/636007

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.